Приключи ли кризата в Македония?

04/06/2015

Кръгла маса организирана от Радио България.

Ситуацията в Република Македония фокусира нашето внимание, не само защото е съседна страна. Трябва да припомним, че на 15 януари 1992 г. България първа признава държавата като независима и суверенна.

Кризата в Македония доказва, че всички балкански държави са изправени пред сходни предизвикателства като налагането на правов и законов ред, но от друга страна тя много важна за целия регион. Историята нееднократно е доказала, че събитията на територията на югозападната ни съседка са имали негативни последствия за всички околни страни.

През април идната година в Македония ще има предсрочни парламентарни избори. Това стана ясно след срещата между премиера Никола Груевски и лидера на опозицията Зоран Заев, проведена при посредничеството на еврокомисаря Йоханес Хан. Решението от Скопие ще трябва да бъде доразвито на нова лидерска среща в Брюксел, която ще проведе следващата седмица.

Какво се крие зад събитията в Македония? Трябва ли България да заеме по-активна позиция?

Докъде ще доведе политическата нестабилност? С предстоящите избори ще приключи ли кризата в Македония? Отговори на тези въпроси ще търсим на 4 юни от 16 часа.
Участват: проф.д-р Светлозар Елдъров от Института за балканистика при БАН, член на Македонския научен институт, Любомир Кючуков – директор на Института за икономика и международни отношения, доц. Милен Михов – депутат от парламентарната група „Патриотичен фронт“, член на Групата за приятелство България-Македония на Народното събрание и журналистът Коста Филипов.

Водещ: Илиана Райчева

от

публикувано на: 04/06/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: