Печели или губи България от ТПТИ ?

21/05/2015

Кръгла маса организирана от Радио България.

През юли 2013 г. Европейската комисия започна преговори за сключване на споразумение между ЕС и САЩ за трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ).

ТПТИ може да създаде най-голямата зона за свободна търговия в света.

Около споразумението има високи очаквания, но и много тревоги. Основният преговарящ Сесилия Малмстрьом – комисар по въпросите на търговията твърди, че то няма да се сключи на всяка цена. Тя прогнозира, че преговорите ще продължат до 2016 г.

Както в Европа, така и в България, мненията за ползите и вредите от ТПТИ са поляризирани. Какви са потенциалните последици и ефекти от ТПТИ за България? Има две сериозни изследвания по темата. Ще ги представят Петър Ганев – старши икономист в Института за пазарна икономика и Ваня Григорова – икономист в сдружение „Солидарна България“.

Какво се крие зад търговското споразумение между САЩ и ЕС? Какви са фактите и какви са митовете? От „Приемат кошмара ТПТИ въпреки недоволството на народа“ … до „България печели при добро развитие на ТПТИ“, между тези две твърдения ще се развие дебатът в петък.

Участват още: Елена Поптодорова – посланик на България във Вашингтон, Кристиян Вигенин – секретар на парламентарната група „БСП лява България“, член на Комисията по външна политика, бивш външен министър и евродепутат, Дияна Найденова – директор на дирекция „Външноикономическа политика“ в Министерството на икономиката и Борислав Сандов – член на Националния съвет на партия „Зелените“.

водещ Илиана Райчева

от

публикувано на: 21/05/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: