Коварната пролетна настинка

08/04/2015

daisy-615217_640Защо през пролетта често се простудяваме? Защо, защо – защото ни липсват витамини, времето е променливо, а слънцето все още не се усмихва достатъчно! Само че има и друга, по-съществена причина. През пролетта вирусите са особено активни. Затова методите за борба и начините за защита сега трябва да са малко по-други.

 „Курорт” за вирусите

virusТемпература на въздуха от -3 до +5˚С и повишена влажност са идеалните условия за голямото семейство на респираторните вируси – тези, които предизвикват настинките. Единствено тези от тях, които причиняват хрема (риновирусите), не се чувстват особено комфортно. Върху ръце или вещи те живеят 3 часа в очакване на следващия нос, който да заразят. За разлика от тях аденовирусите стават активни  при +4˚С и циркулират 70 дни. Представете си колко народ може да се зарази от едно кихане?

Съвсем наскоро се появи и поредното научно доказано обяснение за пролетната грипна вълна. Оказва се, че активността на грипните вируси зависи не само от температурите, а и от влажността. Американски учени, провели серия експерименти, са установили: при стайна температура грипните вируси се разпространяват най-бързо, ако влажността е относително ниска (20-35%) или относително висока (над 85%). При 50% влажност активността на вирусите намалява, а над 85% грипът престава да бъде заразен. Ако обаче високата влажност се комбинира с положителни температури, но в амплитудите 5-15 градуса, грипните вируси стават особено опасни и силно заразни. Ето го и обяснението откъде се взема пролетната грипна вълна – от топлото и влажно време.

Изненадай ги с нова защита

Не успяхте да се опазите, усещате, че настинката започва да ви мъчи? Вирусът се размножава много бързо, затова не отлагайте лечението. Екстремните мерки трябва да се предприемат буквално в първите часове, тъй като рискът от усложнения е много голям. Умореният и отслабнал напролет имунитет е уязвим и пред бактериите.

В самото начало на остра вирусна инфекция за предпазване от  бактериални усложнения е добре да се включат препарати от групата на лизатите. Те разрушават бактериите и укрепват локалния имунитет на носоглътката – например ИРС-19. Спокойно можете да добавите и няколко фиторецепти.

Зелена аптека

Може да ви звучи несериозно, но един от най-сигурните начини да се спре нашествието на бактериите, са добрите, стари гаргари. Класическата рецепта е промивката на гърлото да се прави с разтвор на морска сол. Но помагат много и гаргарите с билкови отвари и други лечебни растения. Ето 6-те най-ефективни рецепти.

1. С морска сол

Чаена лъжичка морска сол се разтваря в чаша топла, преварена вода. Ако нямате морска сол, можете да я замените с йодирана, готварска.

2. С  кислородна вода

Дозата е чаена лъжичка кислородна вода на 100 мл вода. Гаргарите с кислородна вода обаче са препоръчителни само при гнойни налепи по гърлото и не повече от два пъти дневно.

3. С масло от туи

10-20 капки на половин чаша вода. Това растение притежава противовъзпалително, омекотяващо и антисептично действие.

4. С  лайка

Супена лъжица цвят от лайка се залива с чаша вряла вода. Охлажда се до стайна температура и се прецежда. Силно противовъзпалителните и заздравителни свойства на лайката са всеизвестни.

5. С евкалипт

10 г изсушени листа от евкалипт се заливат с 200 мл гореща вода, 2 часа стои под похлупак и накрая се прецежда.

от

публикувано на: 08/04/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: