Как да се защитим от пълчищата бактерии

20/09/2014

IMG_5758

Цяло щастие е, че не виждаме милиардите бактерии и вируси около нас. Иначе ужасът от гледката щеше да ни докара до шок, който не могат да си представят и най-добрите световни автори на трилъри. Микробите и вирусите си седят около нас и дебнат всеки пропуск в правилата за спазване на елементарна хигиена.

Три главни опасности у дома

Добрите домакини по традиция смятат за най-опасни огнища на зарази санитарните възли и антретата. И хвърлят всички сили там – мият и дезинфекцират, без да щадят ръцете си и почистващите препарати. А всъщност големите опасности се крият на съвсем други места.

Хладилникът

Безгранично вярващи в чудото на съвременната техника, мнозина забравят простичките правила за съхранение на продукти. Не обръщат внимание на срока на годност на млечните и месните блюда, полуфабрикатите. Зарязват отворени консерви по рафтовете на хладилника въпреки предупрежденията на производителя, че това не е правилно. Складират сурови до готови продукти и превключват студения шкаф на икономичен режим, защото не допускат, че микробите това и чакат. Резултатът е очевиден – чревни инфекции, хранителни отравяния.

Кухненско оборудване

Особено опасно е да се използват едни и същи дъски и ножове за рязане на сурово месо и риба и готови продукти. Отделна дъска трябва да има и за суровите зеленчуци, особено листните. Не всеки има време и желание да мие старателно плодовете и зеленчуците, които могат да навредят не толкова с предполагаемата концентрация на „отрови”, колкото с микробите, попаднали върху тях по време на отглеждането им.

Пералнята

Американците отдавна са свикнали да пестят, като използват програмата за пране с минимален цикъл (до 30 минути). По същата икономическа логика масово избягват и да гладят. Тази мода успешно се пренася и по нашите географски ширини. При такова отношение обаче микробите благополучно оцеляват и остават върху бельото.

Полезен съвет

Специалистите по хигиена приветстват предварителното сортиране на прането и добавят: делете го не само по състав на тъкани и цвята, но и по степен на замърсеност. В никакъв случай не бива да се перат чорапи с дрехи, а ако все пак се прави, е добре чорапите да се накиснат предварително. Спалното и долното бельо не бива да се перат едновременно с покривки, салфетки и носни кърпи, особено на температурен режим под 60 градуса. Носните кърпи, ако все още някой ги използва, е най-добре да се перат отделно и от време на време да се изваряват, особено ако някой в семейството е прекарал респираторна вирусна инфекция. И на всяка цена след изсъхване да се гладят с гореща ютия.

Три опасности на обществени места

Най-честите причини за заразяване с чревни инфекции деликатно са наречени от лекарите „фекални контаминации”. Ясно е как микробите, обитаващи червата, могат да излязат на свобода – чрез немитите ръце на човек, използвал тоалетна.
1.Обществена тоалетна. Най-мръсното място тук е бравата от вътрешната страна. Втори по опасност са раковината и крановете или копчетата за пускане на водата.
2. Клавиатури и компютърни мишки в интернет кафе, слушалки на телефонни автомати.
3. Дръжките в обществения транспорт.
Тук вероятно очаквате под номер 4 да се появят бутоните на асансьора, но не! Въпреки всеобщото убеждение те, както и бравите на входните врати не са чак такова свърталище на бактерии – по тях живеят по-малко микроорганизми, отколкото в средно голямо обществено помещение. Причината вероятно е, че асансьорните бутони са вертикална повърхност и следователно не задържат много прах. Освен това и те, и бравите на вратите изсъхват бързо, а микробите обичат влага и мръсотия.

Те са сред нас

Инфекционистите изброяват няколко най-упорити „обитатели” на домове и офиси:
– е. коли – предизвикват чревни разстройства, кожни и бъбречни заболявания;
– клебсиела пнеумоние – носи цял спектър инфекциозни заболявания – от стомашно-чревни до белодробни;
– салмонела – предизвиква салмонелоза;
– стрептококи – кожни и вътрешноинфекциозни заболявания;
– златист стафилокок – огромен спектър от инфекции – от кожни до страшния сепсис (отравяне на кръвта).

Във влажна среда до няколко седмици, в суха до няколко дни живеят и някои вируси:
– ротавируси – предизвикват заболявания, подобни на респираторните инфекции, но със силни поражения на стомаха – повръщане, разстройство. Масовият термин за тази инфекция е стомашен грип;
– вирусите на хепатит А и Е – остро възпаление на черния дроб.

Манията за чистота и „полезната мръсотия”

Хигиенните навици се формират в детството. Но се формират под влиянието на родителите, които имат различни възгледи. Някои майки бодро поддържат теорията, че когато детето се търкаля по пода, изгражда имунитет, други пък възпитават в болезнена чистоплътност.
Митът за „полезната мръсотия” не среща никаква сериозна подкрепа – такива деца често боледуват, натравят се, а когато пораснат, тяхната небрежност по отношение на чистотата създава маса неприятности на околните.

Обременяваща е и другата крайност – манията за чистота. Безкрайното миене на ръце, използването на сапуни и шампоани с антимикробни добавки повишават уязвимостта на имунитета. Полезните микроби по кожата измират, а мястото им заемат агресивни и злобни инфекции.

А всъщност златната среда е измиване на ръцете след тоалетна, преди хранене, преди и след приготвяне на храна и след прибиране вкъщи. Всичко останало е въпрос на лична преценка за чистоплътност.

от

публикувано на: 20/09/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: