Психеделичен петък в Чешкия център

19/03/2015

Дали това, което Comasummer свирят, е психеделик, пост-рок, инди или нещо друго, можете да си решите сами, като дойдете на първия им концерт, който е този петък в Чешкия център. Мястото е важно за отскок, защото е независимо. Т.е. за разлика от много клубове в столицата, не е обвързано с кръгове, алкохолни спонсори и PR-и и там обикновено в петък вечер не свирят кавър-групи.

Приятно е, когато на иначе бедничката ни откъм оригинална авторска музика ъндърграунд сцена се появи нещо свежо, ново и възникнало извън канона на клубна София, където се въртят все едни и същи втръснали ни неща. Comasummer са доста добър пример за такава група – появата им можем да сравним с тази на Ghostnote (понастоящем The Bedlam Club) и Robinson Cruzified преди две-три години. Или с тази на Doesn’t Frogs преди няколко месеца… Нарочно цитираме групи, които са достатъчно различни една от друга, пък и от Comasummer, наблягайки на това, че принципът е от значение, а не жанрът. А това е много, много важно, когато говорим за крайно безпринципната и комерсиално ориентирана българска сцена.

Отделно от това Чешкият център е една от най-активните чуждестранни културни институции в София със своя собствена силна програма в областта на киното, изобразителните и визуалните изкуства, музиката и т.н. и дава възможност и на тукашни нови групи и артисти да излязат пред своята публика, без музикантите да се чувстват зависими от кисели бармани, охранители и управители-разбирачи от музика, без се налага да свирят на сцена, брандирана с винили на алкохолни феодали, по-големи от площта на сцената, без да трябва човек непрекъснато да си поглежда часовника, за да види дали е станало 22:30 и дали съседите няма да се обадят на съответното РПУ, за да докладват нарушение на нощното спокойствие, без да трябва да се изказват куртозни благодарности на Столична община или на някоя друга ретроградна българска институция.

На сцената преди Comasummer ще излезе Мирян Колев, познат повече като E.U.E.R.P.I., който наскоро участва и в уникалния нойз-ембиънт-дроун трибют на Pink Floyd, издаден от нетлейбъла Mahorka.

Alarma Pun(k) Jazz участва като почетен съорганизатор-доброволец, а не като основен организатор на събитието, защото една от целите на създателите на фестивала е да подтикнат интересните нови български групи сами да движат концертите си, а не да изпадат в зависимост от алчни фестивали, медии, букъри, клубни феодали и PR-стратези.

от

публикувано на: 19/03/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: