Картини от една изложба 30.11.2013

25/11/2013
Nikolay Ivanov OM
V tyrsene na prabitie

В началото на ноември 2011 г. НИКОЛАЙ ИВАНОВ ОМ, когото добре знаем с широкия кръг на интереси и изяви, отива за първи път в Мали, Африка, доверявайки се на своят приятел, летеца Ценко Ковачев.

Ковачев има дълъг опит и преживявания като пилот на различни места в Африка. От друга страна той се грижи години наред и подпомага едно догонско дете, което среща на пазара – ДЖЕЙКЪБ ДУНЬО. Днес, вече със сериозно образование, ДЖЕЙКЪБ е водач на гости и туристи в различни точки на Мали. Той е водачът на НИКОЛАЙ и при тази първа обиколка из почти цялата страна.

Още след първите часове, прекарани в земята на догонските племена, енергията на това зашеметяващо място грабва НИКОЛАЙ ИВАНОВ завинаги. Абсолютно неподготвен, само с един малък фотоапарат и една българска тамбура при това посещение, НИКОЛАЙ разбира, че това е моментът, за който отдавна търси творчески повод, а именно – да слее всички свои изобразителни търсения – визуални и музикални – в едно.Така се ражда идеята за филма „В ТЪРСЕНЕ НА ПРАБИТИЕ“.

Следва сериозна подготовка, включително на сценарии и планове, и така творческият тандем НИКОЛАЙ и ИВАН ИВАНОВИ се впуска в истинско приключение и дълга, и трудна работа. Ето какво споделя НИКОЛАЙ ИВАНОВ:

„Това е личен разказ за престоя ми при догоните – затворена племенна общност, съхранила архаични и уникални митология, вярвания, култура, бит и шаманистична организация на социума. Показвам фрагменти от живота на догоните, техните ритуали, свързани с Сириус и невероятната природа наоколо. Догоните живеят и оцеляват трудно, тайните на непристъпните сакрални места наоколо са все така неразкрити, шаманите стоят тихо и мъдро носят дълго предаваните послания от Времената. Земята наоколо вибрира с неподозирана енергия и сияйните очи на догоните и малките деца, припкащи с танцувална походка, горят с неизразима Любов!“

Филмът показва уникални неща, които рядко за заснемани, повечето с малка и скрита камера. Песните, използвани в саундтрака, са изпълнени от новите приятели на НИКОЛАЙ, вече приет като Догон и получил името АММА ДОММО – ОЧАКВАЩ БОГА.

Така тайната идея на пилота Ценко Ковачев се осъществява – през 2013 г. филмът на НИКОЛАЙ ИВАНОВ и ИВАН ИВАНОВ е представен, макар и незавършен, на София Филм Фест и „търсачите“ на мистичното и на древните истини споделят своите преживявания сред мистериозните догони.

Не след дълго НИКОЛАЙ подготвя и музикалния съпровод към филма като самостоятелно произведение, и така премиерата на албума „В ТЪРСЕНЕ НА ПРАБИТИЕ“ („В ЗЕМЯТА НА ДОГОНИТЕ“) ще се състои в предаването „Картини от една изложба“ на програма „Хоризонт“ на БНР, в събота, 30 ноември, след новините от 21.00 ч.

V tyrsene na prabitie
Nikolay Ivanov OM

от

публикувано на: 25/11/2013

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: