Варненци искат нов футболен стадион

10/03/2015

Stadion_Varna_retro

В края на февруари пред общината във Варна се състоя протест заради безхаберието с най-големия футболен стадион в града „Юрий Гагарин“. Съоръжението, на което през годините местният Спартак е приемал английския гранд Манчестър Юнайтед и където е играл и националният отбор на България, в момента е неизползваемо. Така морската столица остава без нормален стадион за футбол и лека атлетика.

Какво всъщност се случва?

Преди десет години съвместно дружество с участието на община Варна по времето, когато кмет е Кирил Йорданов, взима терена, на който се намира най-големият стадион в града, за да изгради ново, модерно съоръжение. За тези десет години стадионът е разрушен, желязото изчезва (продадено), а изхарчените пари са около 17 милиона лева (според отчет на дружество „Спортен комплекс Варна“). И логично пари днес няма, няма и стадион. Вместо това в един от най-хубавите квартали на Варна на площ от 139 декара има една голяма дупка, която, обаче, е доста апетитна за вдигане на поредния търговски център…

Варненци не останаха безучастни и организираха протест пред общината в края на миналия месец. След него добрата новина е, че каузата „Искам нов стадион във Варна“ (както се казва и групата в социалната мрежа Фейсбук) е прегърната от 2000 граждани, като към нея се присъединява и управителят на „Химимпорт АД“ Марин Митев. Сегашният кмет Иван Портних също е „за“ Варна да има модерен стадион, но според него вина за ситуацията носи общинският съвет.

С две думи, възелът е сериозно заплетен, интересите – много, а хубавото (ако въобще може да се намери нещо хубаво в този казус) е, че хората имат своята гражданска позиция. В тяхна подкрепа са и данните от одитен доклад, приет с решение на Сметната палата №196 от 30.07.2007. От този доклад става ясно за сериозни злоупотреби на общината при разпореждането с имотите й, сред които и въпросния стадион.

И ако след посещението си във Варна на 26 май 1961 г. легендарният космонавт Юрий Гагарин дава името си за стадиона (дотогава се е наричал „Сталин“), то през 2015 година третият най-голям град в България няма нормален стадион за футбол. Ще има ли някаква развръзка (щастлива), предстои да разберем.

от

публикувано на: 10/03/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: