На сутринта след препиването

28/02/2015

alcohol

Махмурлукът е истински неуловим влаг. Дори когато пиещите познават собствените си възможности и лимити, махмурлуците имат свойството да „удрят” с голяма доза непоследователност. Така и средствата за борбата с тях работят с променлив успех.

Всичко това се дължи на факта, че махмурлукът е действително един много сложен биологичен феномен, който се влияе от разнообразни фактори, сред които са физиологията ни, вида алкохол и дори емоционалното ни състояние, докато пием.  

Със сигурност махмурлуците

никога няма да бъдат ликвидирани

Но с разбирането на многото фактори, които определят интензивността им, можем да сведем тежестта им до минимум чрез комбинация от промяна на навиците ни и ефективно „управление на кризата” на следващата сутрин.  

Съществува отчайващо малко медицинска информация за това какво наистина причинява махмурлукът, както и какво може да се направи, за да се облекчи или премахне неприятното състояние.

Така във вакуума на клинична и научна информация се раждат всякакви рецепти. Все пак има някои прости техники тип „направи си сам”, които могат да намалят остротата на състоянието.

Напиването, за добро или за лошо, трови телата ни. Алкохолът прониква с бърза скорост в кръвообращението, като „задушава” фронталния лоб на мозъка – този, който упражнява контрол върху преценките и социалните ни задръжки. Всичките симптоми на махмурлука идват от опитите на тялото ни да обработи алкохола и да го изхвърли от системите си.

Противно на общоприетото схващане, обезводняването не е единствената причина за махмурлука. По-малко позната, но също толкова сериозна причина, са токсичните химикали, т.нар. „сродни вещества”, които се създават по време на ферментацията на алкохола. Те дават аромата, мириса и външния вид на питието и съществуват в различни количества в отделните алкохолни напитки. За съжаление

токсините са също основна причина за ужасното главоболие

при махмурлука. Съдържанието на сродни вещества в алкохолите е различно. Например във водката те са по-малко, отколкото в джина. От своя страна шотландските уискита съдържат 4 пъти повече токсини от джина, брендито и ромът – 6 пъти, а бърбънът – 8 пъти. Те са по-малко в бялото вино, отколкото в червеното. Повече са в младото вино, отколкото в отлежалото. Колкото по- евтин и нерафиниран е алкохолът, толкова повече сродни вещества очаквайте в него.

Много хора вярват, че ако пият на пълен стомах, ще предотвратят махмурлука, защото храната ще абсорбира алкохола. Ефектът е точно такъв, но не и причината. Храната не абсорбира алкохола. Пиенето на пълен стомах всъщност забавя абсорбирането на алкохола, но това се получава, защото, когато сме се нахранили, пилорният сфинктер се затваря, за да даде възможност за храносмилане на погълнатото. Затвореният пилорен сфинктер държи алкохола в стомаха, където ензимите започват да го неутрализират, преди да бъде пратен в черния дроб за обработка.

И нещо много важно – никога не взимайте ацетаминофен или ибопруфен, докато пиете, или преди сън в края на вечерта (освен ако нямате лекарско предписание). Ацетаминофенът се метаболизира от черния дроб и комбинацията му с алкохол може да доведе до образуването на токсични вещества в него и сериозно да увреди черния дроб. Наскоро „Тиленол” (ацетаминофен), едно от най-продаваните болкоуспокояващи лекарства в САЩ, постави предупреждение на опаковките си да не бъде смесвано с алкохол. Ибупрофенът също се метаболизира от черния дроб.

Когато някой ви казва, че единственият начин да избегнете махмурлука, е да не пиете,

оставете го да се прави на интересен,

но не му вярвайте. Тези хора грешат и не разбират концепцията на пиенето. Алкохолът ни позволява да се отпуснем и по естествен начин освобождава сетивата и социалните ни задръжки. Което е приятно и полезно понякога. Целият въпрос, разбира се, е в количеството.

Няма начин да получиш нещо срещу нищо. Ако пиеш твърде много, винаги ще имаш махмурлук, но промяната на навиците на пиене може да намали силата му. Няма магическо лечение, но има начин да помогнете на тялото си да преживее по-лесно изхвърлянето на алкохола от клетките си.

Едно малко от същото?

Популярно твърдение е, че едно малко от същия алкохол, с който сте злоупотребили предната вечер, ще помогне за преодоляване на последствията на сутринта. Или пък с Блъди Мери. Това лечение не е градска легенда, то има своите медицински основания. Когато се събудим  след напиване, изпитваме симптомите на леко предозиране с депресант. Питието помага за облекчаването им, а пък Блъди Мери съдържа и витамини, от които тялото ни отчаяно се нуждае след препиване. За съжаление, ефектът е краткотраен.

Яжте и пийте

chok

О, махмурлук – повдигане, обезводняване, отпадналост. Защо трябва да е толкова отвратително! Всичките весели спомени от партито се изпаряват от ужасното главоболие и дискомфорта в стомаха.

Най-добрият начин да избегнете сутрешните неразположения е да установите къде е границата ви. Ако не ви се удава, следвайте следните правила:

Пийте много вода, разтворими витамини, плодов сок, обогатен с калций. Всяка неалкохолна напитка ще върши работа. Избягвайте обаче кофеина, който ви дава фалшиво чувство на бодрост. Звучи странно, че алкохолът, който е течност, може да ви обезводнява. Но е факт. Алкохолът е диуретик, което означава, че стимулира производството на урина, на което се дължи и по-честото прескачане до тоалетната. Дехидратацията може да ни  направи замаяни, даже леко объркани, и даже да ни подтикне да пием повече алкохол.

Нужно е да се яде повече. Трябва да се избира храна, която ще повиши нивата на кръвната ви захар. Алкохолът предизвиква понижаването й, което ни кара да се почувстваме отпаднали и немощни. Леката храна ще свърши най-добра работа – кракери, препечени филийки или банани. И бъркани яйца. Аминокиселината цистеин, която се намира в яйцата и други леки храни като киселото мляко и овеса, има детоксикиращи свойства. Тя се свързва с вредните вещества в тялото ни и ни помага да изхвърлим токсините.

Страданието се усилва от киселините. Друг страничен ефект на алкохола е начинът, по който

разбърква стомашните киселини

и те нараняват стените на стомаха, което може да доведе до дискомфорт, гадене и повръщане, както и до киселинен рефлукс и парене.

Предотвратяването на киселините в стомаха става или с антиациди, или с естествени средства за по-добро храносмилане като джинджифил или мента. Ако чувствате още глад, изберете броколи, кафяв ориз или овесени ядки. Тялото ви ще оцени тези храни.

Почивката е важна за преодоляването на махмурлука. Спуснете завесите, сложете си наочници и почивайте колкото се може повече. Последствията от големите количества алкохол изтощават тялото. Кръвоносните съдове се разширяват и предизвикват чудовищните главоболия, стомашните киселини бълбукат, а кръвната захар пада. Тялото ви се нуждае от почивка. За съжаление сънят след препиване не е най-рекалсиращият и удовлетворителен.

Може да пиете много течности, да ядете подходяща храна, да вземете хапчета срещу киселините и главоболието, да спите до обяд. Но без никакво съмнение, времето единствено лекува махмурлука. Тялото ви се нуждае от време да балансира себе си след хаоса, който сте му причинили. Бъдете търпеливи.

от

публикувано на: 28/02/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: