Ваните, които не почистихме

21/12/2016

alcohol-428392_960_720

Всяка промяна крие рискове. Най-големите рискове идват, щом смениш алкохола. Когато довчера си пил одеколон “Тройной” и изведнъж минеш на препарат за вана „Бояришник“, нещата обикновено добиват черни краски.

61 души в руския град Иркутск предадоха богу дух след като, вместо да си мият баните с химикала, са го поглъщали. Според федералното следствие в течността имало концентриран метилов спирт, а не етилов. На всичкото отгоре препаратът е бил произведен нелегално, заяви сенаторът от Иркутска област Виталий Шуба. „Буквално след 10 минути, който пие, загива“, твърди управникът, който щом е между живите, значи не е опитвал все още от чудодейното питие. На етикета му пишело, че съдържа 93% етилов спирт, екстракт от глог, лимоново масло, глицерин и диетилфталат. Звучи като напитка, с която можем да излекуваме от язва до хемороиди. И е така, но в случая лечението е генерално – чрез прекратяване на живота. Както казваше един руски диктатор: „Има човек – има проблем, няма човек – няма проблем“.

Заради случилото се в Иркутск е обявено извънредно положение и е забранена продажбата на спиртни напитки. Кметството на града е изпратило общински служители и обществени дейци да обикалят жилищата, за да предупреждават гражданите, че е опасно да употребяват „Бояришник“. Не би било зле емисарите да раздават бутилки с водка, за да може хората, пили от препарата, да си прочистят стомасите с качествен алкохол.

Премиерът на Русия, Дмитрий Медведев, от своя страна нарече инцидента „пълно безобразие“. Министър-председателят не каза нищо за главната причина, поради която хората пият препарати за вана – бедността. И защо да я съобщава, той е невинен, какво общо има с нея. Политиците нямат общо с бeзпаричието. Народът е беден по презумпция. И пие. Пие, за да забрави своята бедност. Също като пияницата от „Малкият принц“ на Екзюпери. С тази разлика, че действието се развива не на друга планета, а на Земята.

Много хора ще погледнат с насмешка на трагедията в Иркутск. Ще си кажат: „Остави ги руснаците, те са си алкохолици, пият какво ли не“. Но нека не се присмиваме на „братушките“. У нас положението не е по-розово. Помним как по Коледа на 2015 година от менте ракия в Якоруда загинаха 4 души, а 13 едва отърваха кожите в реанимацията. Идват празници, вместо да се напиете, почистете си ваната и, ако някой политик ви говори за бедността – не му вярвайте.

от

публикувано на: 21/12/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: