Хелоуин кухня за махмурлии

31/10/2016

тиквиХелоуин минава – тиквите остават. Какво да правим с хелоуинските фенери? Ще е разхищение да ги изхвърлим, доста тиквен материал си е това. В случай, че на сутринта пораженията от махмурлука ви не са толкова големи, ето няколко полезни кулинарни идеи:

Печена тиква. Класика през есента. Нарязвате фенера на парчета и ги мятате във фурната. Мед, орехи и канела – по желание. Сложите ли ги, стават чудесни снимки, с които да дразните приятелите си във Фейсбук. Ммм, ухае цялата стая на печена тиква. Пазете се от Душко Добродушков. Усети ли миризмата, като нищо да се появи със скоростта на светлината. Дайте му да си хапне на воля! Само да не прекалява, че с хубавото лесно се свиква! Веднъж преяде ли Душко с тиква, трудно ще го накараш да се върне обратно в разказа.

Тиквеник. Не знам защо името на този традиционен за българската кухня десерт е станало нарицателно за глуповатост. „Голям си тиквеник” е реплика, която можем да чуем, ако от разсеяност изхвърлим своя печеливш тото фиш. За да приготвим тиквеника обаче ще се наложи да настържем тиквата. При тази процедура трябва да сме особено внимателни. Разклащането на една все още неизтрезняла глава със сигурност ще доведе до нови порции главоболие.

Мъфини. Царството на мъфините е огромно и в него човек лесно може да се изгуби. За да не се случи това, действаме по стандартната рецепта. Шоколадът, разбира се, ще го заместим с тиква. Вече се чуват протестни възгласи: „Искаме си шоколада!“ Никакъв шоколад, ще ядете мъфини с тиква! Тя е богата на каротин, а той е полезен за зрението. Макар че, като гледам заобикалящата ни реалност, май е по-добре да нямаме добро зрение.

Чийзкейк. Тиквата и чийзкейкът звучат като неща от две различни планети, но това е само на пръв поглед. Историците твърдят, че чийзкейкът е бил поднесен за първи път през 776 г. пр. Хр. Той се е явявал част от угощенията, приготвяни за участниците в олимпийските игри. Наред с чийзкейка, спортистите са хапвали и доволно количество тиква. Време е да махнете ледения компрес от челото си и да се насочите с олимпийска стъпка към кухнята. Ето, сега ще стане ясно колко е вярна информацията на историците.

Крем супа. Следпразничните камбани в главите ни могат да бъдат успокоени единствено с течности. Крем супата от тиква върши чудесна работа при борбата с махмурлука. Изчакайте петнайсетина минути да видите дали действа. При липса на резултат, изобщо не се бавете, а се отправете към най-близката кръчма. Там си поръчайте една шкембе чорба и не жалете лютия пипер и чесъна. Шкембето не е свързано с католическите традиции, но действа безотказно след тежък Хелоуин с приятели.

от

публикувано на: 31/10/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: