За първи път от 70 години отслужиха панихида за Левски в Македония

20/02/2015

10989130_848757701847497_4325394825974395314_nЗа първи път от 70 години отслужиха панихида за Васил Левски в Македония. На 19 февруари родолюбците от Българския културен клуб в Скопие (БККС) почетоха Апостола на свободата в Струмица.

С риск от репресии и в отсъствието на каквито и да било официални лица от България около 30 души от различни краища на западната ни съседка се събраха в катедралата “Успение на Пресвета Богородица” в града, за да се преклонят пред националния ни герой.

Да запалят свещ за Дякон Игнатий в деня на неговото обесване бяха пропътували километри македонци, които определят себе си като българи. Имаше хора от Скопие, Тетово, Богданци, Валандово. От София беше дошъл Мирослав Ризински, лежал 3 години в затвор заради българското си самосъзнание. Там беше и Никола Коцев, учител по математика, който пък е прекарал 3 години в концентрационния лагер в Югославия “Голи Оток”. Изпратен е там по обвинение, че е български шпионин и е бил в кариерите от 1953 до 1956 г.. “Мокър от дъжд не се бои”, ни казва той, когато го питаме не го ли е страх, че ще бъде преследван от властта за това, че е дошъл на панихидита.

Рушене на табута

Храбрите българи, които дойдоха на панихидита на Васил Левски в Струмица.
Храбрите българи, които дойдоха на панихидита на Васил Левски в Струмица.

“След 1945-та година в Македония не е отслужвана панихида в чест на Васил Левски. Това е първи път и сме горди, че го направихме. Щото някой е успял тук да наметне табу от името България, но ние ще го сринем това табу”, обясни пред “Бинар” Лазар Младенов, председател на Българския културен клуб в Скопие.

Той допълни, че името България и българщината до скоро са абсолютно забранена тема в Македония и с учредяването на БККС лека-полека успяват да променят нещата. За сметка на това, което те преживяват обаче.

Лазар Младенов развява трикольора в Българския културен клуб - Скопие, намиращ се в Струмица.
Лазар Младенов развява трикольора в Българския културен клуб – Скопие, намиращ се в Струмица.

Освен Мирослав Ризински, който скоро след учредяването на клуба през 2008 година е вкаран зад решетките, много други българи, които показват съпричастност към идеята, губят работата си.

“Първо беше Миле Йовановски. Просто го уволниха“, разказва Младенов.

През 2012-та съпругата на Лазар Младенов – Виолета Младенова, също е уволнена от работата си в държавна фирма. Това се случва след негова реч по време на отбелязване в Смилево на Илинденско-Преображенското въстание. Тогава той казва, че е крайно време да се скъсат веригите на лъжовната история в Македония и на лъжовната граница между Македония и България.

Година по-късно на семейството се налага да затвори и магазинчето си в Струмица, от което се издържа. Въпреки това те са решени да работят за каузата.

 Църквата

Панихидата беше отслужена в катедралата "Успение на пресвета Богородица".
Панихидата беше отслужена в катедралата „Успение на Пресвета Богородица“.

Панихидата се проведе в униатската катедрала “Успение на Пресвета Богородица”, където свещенослужителите без притеснение говориха за националния герой на България Васил Левски. По време на церемонията те припомниха, че ние, българите нямаше сега да сме тук и същите, ако не е било делото му.

Униатският храм в Струмица е църква на бежанците от 1913 година, които заселват Струмица. Те се преселват от Кукушко по време на Балканските войни.

В Струмица има българска православна църква. “Св. Св. Кирил и Методий“ е построена след 1907 година от цар Фердинанд. В нея се намират мощите на българския митрополит Герасим Струмишки. Сега тя е под юрисдикцията на Македонската православна църква и свещениците в нея се притесняват да отслужват панихиди за Българския културен клуб в Скопие.

Търсиме слобода

“Тука няма слобода, търсиме слобода”, обясняват хората мотивацията си да бъдат на панихидата. “Страх все още, за съжаление, владее тук, просто усещат страх хората. Самата страна е под една жестока диктатура”, допълва Лазар Младенов. Така че идеята на БККС е да правят неща, които досега са били немислими и да създадат клубове във всички по-големи градове в Македония.

Чувстват се обаче сами, без помощ отвън. Питат какво мислим ние в България?

След панихидата се прибират в централата, сядат и започват да слушат и пеят македонски песни (според тях – български). Част от тях са забранени и са записани в България.

Българско гражданство

Неочаквани пречки изникват пред македонците, които искат българско гражданство.
Неочаквани пречки изникват пред македонците, които искат българско гражданство.

Оплакват се, че им се създават пречки да получат българско гражданство, че ние в България не ги искаме.

Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) със заповед от 12.02.2015 г. е отнела правата и на двете организации на българи от чужбина (БКК-Скопие и КИЦ-Босилеград) да издават удостоверения за българския произход на кандидати за българско гражданство. Единственият начин да докажеш сега, че си българин е да покажеш документи на твоите предци. Само че по време на комунизма в Македония е имало “Закон за отбрана на националната чест”. Специално създаден, за да не се пропагандира нищо българско. Заради него хората най-често са изгаряли документите или са ги слагали в ковчезите на починалите си близки.

“Прекратяват например преписката за гражданството на един лекар с 2500 пациенти. На него не му е необходимо да има паспорт, за да ходи някъде да печели пари. Той го иска заради него, заради баща му и заради дедо му. Но защото няма запазени такива документи, макар че дедите му са били дейци на ВМРО, не може да получи българско гражданство”, обяснява ни Младенов.

“Аз къщата си давам за България, а те ми казват, че не съм българин”, казва пък баща на три деца.

В същото време Генералното консулство на Република България в Битоля и посолството ни в Скопие декларират пълна подкрепа за Българския културен клуб в Скопие, научи „Бинар“. Сега се очаква реакция на българската държава.

от

публикувано на: 20/02/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: