Записаха 12 забранени македонски песни

13/06/2014

Записаха 12 забранени македонски песни, в които се говори за България и Илинденско-Преображенското въстание.

Народните творения са изпети от ансамбъл “Гоце Делчев” в първо студио на БНР. Аранжиментът е на Никола Въклинов. Идеята за патриотичното начинание е на Граждански комитет БМОРК -2013 – Илинден-Преображение. А целта – да не бъде забравена истинската история.

Те са взети от книгата на Коста Църнушанов, известен българин от Прилеп, фолклорист и историк. Той е записал 1200 песни, изпети от македонските емигранти в България. 24 от тях, забранени от македонската пропаганда, ще може да чуем за първи път в двоен диск, който ще излезе през есента. 12 вече са факт и единствено слушателите на “Бинар” ще могат да чуят 4 от тях.

“Направихме го, за да не позволим нещо, което е част от нашата история да бъде изтрито. Да припомним духа, който е съществувал навремето и с който сме пълнили хрониките в Европа и света за един велик патриотизъм. И да си припомним как не сме си „прекиняли“ главата даже и в най-големите трудности.” Това ни разказа в студиото на “Бинар” Мирослав Ризински, съпредседател на Граждански комитет БМОРК -2013 – Илинден-Преображение.

Той обясни, че според властта в западната ни съседка в Македония няма песни, които по някакъв начин да показват българския характер там. “Песни, които ги е изпял народът в Македония, и са забранени и изтрити от историята”, допълва той.

Една от тях е за Васил Левски, като по думите на Ризински песен за Апостола няма в самата България.

Подробности за начинанието чуйте в интервюто!

А ето и песните:

Песен за Васил Левски

Прилепска възрожденска песен

Песен за Пенчо войвода

Разбойникът Джемо и Мицо войвода

от

публикувано на: 13/06/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: