Обичай българското кино!

20/02/2015

левски1Ааа, без такива – да се хванеш ти и безразсъдно, по Ницшеански, да хейтиш родните творци в сферата на филмовото изкуство. Това е неприемливо. Моментално се завърти на 180 градуса (или, олеле, не беше ли на 360?!) и величай до обезумяване.

Бе Ге киното е велико! Тук има дърварски реплики на актьори, които са били във вездесъщия НАТФИЗ и сега много държат да изговарят всяка сричка с бруталната си школувана дикция. Имаме актьори от соц времената, които отчаяно искат да имат интонацията си от тогавашните филми, но и младежи, които пък актуално се стараят максимално да смачкат всяка естественост в нормалния ни и адекватен градски език.

Изгледайте 20 минути (не повече; не сме такива садисти) от български филм от последните 10 години. Кой говори така от вашите познати? Родителите ви? Приятелите? Съседите? Непознатите на улицата? Всички те произнасят възхитите и възмущенията с този алогичен и абсурдно монотонен глас, сериозно? Куката и новият Васил Левски имат много сходни езикови модели, това не е ли странно?

За да няма „Ама ние, нали, виж какво сме направили!“: да, имаме наистина сериозни образци от родното кино от преди 20+ години, никой не спори за това. „Момчето си отива“ стои съвсем достойно до „Усещане за жена“. „Капитан Петко Войвода“ не отстъпва на „Смело сърце“. Може да ти стои абсурдно изхвърляне, ама не е.

Те имат Брад Пит? Ние имаме Ники Илиев. Те имат Моника Белучи? Ние имаме Аня Пенчева. Те имат Ален Делон? Ние имаме, точно така, Стефан Данаилов.

Иии по темата: Васил Левски не е Васил Левски. Идеята не е да защитаваме новата продукция, а просто да вкараме една много елементарна теория: „Художественият образ на Дякона няма и не е нужно да има нещо общо с този на истинския Васил Левски!“. Възмущението от псуването, въздългата коса, езиковия модел и всичко останало ще си остане много знаково за близките няколко седмици. Изненадата? Да, няма лоша реклама. Негативните коментари СА коментари. Бесният хейт е бесен коментар.

Всяко внимание към родното кино е внимание. Роботските диалози, нелогичните развръзки и неестествените герои могат да си екзистират доста време във фейсбук и да генерират коментари, контракоментари и контра на контракоментарите. Ползата? Още малко импресии на материалите. Още нелегални „сваляния“ на актуалните заглавия. Кой печели от това? Продуцентите на следващите подобни продукции. Защото – изненада, изненада – ще има много такива. Спокойно. Животът, вселената и всичко останало ще продължат да са си в родната действителност, генерална промяна няма да има, Левски няма да е онзи Левски, Куката и Джаро ще са си номер едно, корупция има съвсееем рядко, даже почти няма. Това си е като абсолютно щастие – като човекът per se на Достоевски. Така че всичко е наред. Поне в родното кино.

Само недей после да се оплакваш, че си отишъл на прожекция на актуално БГ заглавие и е било трагично зле. Ако се оплачеш, всички ще скочат срещу теб, подготви се.

от

публикувано на: 20/02/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: