Любовта говори пет езика

21/02/2015

kiss

Американски психолог ни учи как да разкодираме посланията на половинката ни

Говорим на различни езици. Дори и когато мълчим. Това го знаем. Но не знаем, че различни езици съществуват и в любовта. Те, твърди американският психолог А. Чампан, са общо пет. Рано или късно пелената пред погледа на влюбения пада, чувствата започват да изстиват, недостатъците на „половинката” все повече се набиват на очи. Тогава настъпва моментът, в който трябва да се потрудиш малко, за да не угасне „огънят на любовта” (клишето не ни притеснява). Главното е да откриеш на кой от петте езика говори твоят партньор и да го овладееш!

Поощрения

Психологът Чампан нарича първия език на любовта „думи за поощрения” и уточнява, че той включва всички одобрения, похвали, комплименти: „Толкова си красива!”, „Благодаря за вечерята! Много вкусно беше!” Освен думите важна е и интонацията, съветва Чампан. И още – не лъжете, не маркирайте! Говорете истини, изричайте ги искрено. А когато критикувате, не бъдете жестоки. Човекът, който разбира езика на поощренията, не просто ще се обиди, а направо ще бъде съсипан. За него жестоките думи са сигнал, че не е обичан!

Заедно

Можете денонощно да обсипвате с похвали половинката си и  тя пак да е недоволна, че не й обръщате внимание. Това означава, че вашият партньор владее „езика на времето”. Чувства се щастлив и обичан, когато сте заедно – на кино, на разходка. Когато се гушнете вечер на дивана пред телевизора или просто си говорите. Разговорът е вашият ключ към сърцето на най-близкия ви човек. Достатъчно е да отделяте целенасочено няколко специални минути всеки ден, за да поговорите с него. Така му казвате „обичам те!”.

Подаръци

По принцип отрупването с подаръци е атрибут на „розовия период” в отношенията. Освен това е прието да се смята, че това е свещено задължение на силния пол. Ах! И тук стереотипи! Разбира се, ако вашата избраница се интересува единствено от стойността на подаръка, то няма смисъл да обясняваме кой е третият език на любовта. То и за любов едва ли може да се говори в този случай… Но ако тя (а може би той) цени емоционалната, а не материалната стойност на вашите подаръци и продължава да пази картички, мидички и пр. интимни спомени – продължавайте в този тон. Подарявайте любов!

Подкрепа

Обсипвате я със „златен дъжд”, гледате я с обожание, но за нея това изобщо не означава любов. Защо? Свикнали сте и го намирате за съвсем нормално топлата закуска сутрин да е сервирана, ризите да са идеално изгладени, вкъщи да мирише на чистота и свежест… А всъщност, това не са просто обичайните семейни задължения, а демонстрация, че ви обичат. Нищо не ви пречи от време на време да проявявате инициатива и да поемете вечерното измиване на чиниите, да изхвърляте боклука, без да ви напомнят да разхождате кучето. Това ще е вашето искрено признание в любов на „езика на подкрепата”.

Докосвания

ringПогледнете влюбените: те непрекъснато се държат за ръка, използват всяка възможност да се докоснат, прегърнат, целунат. Това е присъщо на много двойки, на за някои всяко докосване на любимия човек е особено скъпо, защото е най-ценното доказателство, че са обичани. Тези от нас, които в детството си са се радвали на искрена родителска обич и много ласки, е възможно сега да говорят на „езика на докосването”. Не отказвайте милувки, ако вашата половинка изпитва постоянна потребност да ви докосва. Бягате ли от нейните прегръдки, тежко ще я раните.

от

публикувано на: 21/02/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: