Живот без секс

19/02/2015

feet

Три експертни мнения за въздържанието в леглото

Е, това не е чак толкова рядко срещано явление. Семейният скандал обикновено прераства в продължителна антисекс война. Или леглото обрасва с паяжини, защото партньорът поставя работата си на първо място. Безвредно ли е сексуалното въздържание?

Психотерапевтът: Женската психика страда

Всяко въздържание е опасно. При мъжа – във физически план, при жената – в психически. Доброволният отказ от секс е по-разпространен сред нежния пол, и то най-често по схемата „нямам постоянен партньор, но не искам връзки за една нощ”. Мъжът решава този проблем далеч по-лесно. Ако няма любима жена, прибягва до нелюбима, но задоволява потребностите си. При силния пол въздържанието най-често е принудително – например, по време на военна служба.

Изследвания доказват, че продължителните сексуални паузи оказват повече негативно влияние върху жената.  Причината е, че при дамите във всичко е замесена психиката: насладата от секса, оргазмът са ключов момент и фактор за нормалното функциониране на женската психика. Когато отсъстват, жената става раздразнителна, избухлива, започват дори сериозни изменения в характера й: става сурова и много критична в разсъжденията си, засилва се склонността й да осъжда. Това й поведение най-често няма нищо общо с личния й живот, а засяга обществените и професионалните й отношения.

Сексологът: От „временно” може да стане „завинаги”

Освен чисто психологическите последствия от сексуалното въздържание страда и половата функция – както при мъжа, така и при жената. При мъжа може да се наруши механизмът на ерекцията, да се появят проблеми с еякулацията. При силния пол физиологичните последствия зависят както от възрастта, така и от продължителността на въздържанието. Ако е на 25 и има силен сексуален темперамент, ще му бъде трудно да преживее и две седмици без интимни контакти, но това няма да се отрази на физиологичните му способности. Но ако е на и над 40, е възможно да се стигне до сериозно лечение от сексопатолог. А над 50-годишна възраст, пауза от 2-3 месеца може да прекрати половите функции завинаги.

При жените въздържанието първоначално води до рязко увеличаване на сексуалния апетит, но след няколко месеца той може да изчезне напълно. При такъв развой, след като възобнови половия си живот, в началото жената е възможно да изпитва неприятни усещания и дори болки. Механизмът на възбуда също забавя значително скоростта си, а оргазмът може да се върне като изживяване чак след няколко месеца.

Ендокринологът: Хормоните се „разболяват”

Въздържанието наистина може да навреди, но това не означава, че трябва да се изпада в другата крайност – безкраен сексуален маратон. Интимният живот трябва да следва ритъма на собствените ви желания и потребности. Известно е, че редовният секс е отлична профилактика срещу простатит при мъжа и гинекологичните заболявания при жената, които се дължат на застой на кръвта в малкия таз. Според статистическите данни, средно човек във възрастта до 30 години прави любов 4–5 пъти седмично, до 40 години – 3–4 пъти седмично, до 50 години – 2–3 пъти.

Но това не е норма. Честотата на половите контакти зависи и от темперамента, и от психологическите особености. Единственият критерий от здравословна гледна точка е дали правите секс толкова често, колкото ви се иска. Ако двете условия не съвпадат, т.е. интимният ви живот ви се струва беден, това вече е проблем, който може да доведе до нарушаване на хормоналното равновесие. Обратният вариант също не е за предпочитане – да правиш секс, защото трябва, а не защото имаш желание. Това също може да предизвика психологически и физиологични проблеми.

от

публикувано на: 19/02/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: