Мръсната дузина. Добре е да ядете тези 12 храни в биовариант

16/02/2015

appleЗасега не е възможно 100% от храната ни на масата да е био. Нито производството на биохрани е толкова голямо, нито пък цените на наличните продукти са по джоба на всички.

Експертите препоръчват да купуваме органични храни от някои видове, които, произведени с традиционно земеделие и животновъдство, са пълни с пестициди, химикали, хормони и други потенциално вредни за здравето вещества.

meatМесото

Често се случва пилетата, свинете и кравите да са отглеждани с храни, пълни с пестициди и химикали, както и да им се дават антибиотици. Както при млякото и млечните продукти, химическите пестициди попадат в месото на животното, а оттам – и у вас.  Има съобщения, че пестицидите в местото са много по-концентрирани от тези в растенията, въпреки че властите отричат.

Мляко

Мазнините в млечните продукти са рай за пестицидите, антибиотиците и кравешките хормони на растежа.

Кафе

Много от зърната кафе, които купувате, са отгледани в страни, в които няма регулация за използването на пестициди и химикали. Огледайте се за опаковки, върху които стои етикетът Fair Trade – това ще ви даде някаква гаранция за чистота. Знакът е и гаранция, че на работниците в плантацията е платено подобаващо.

Праскови

45 различни пестицида редовно се употребяват за отглеждането на вкусните плодове с деликатна кожа.

Ябълки

Беленето на кората на плода не елиминира напълно химическите остатъци и затова е добре да ядете биоябълки. Те са и по-сладки от отгледаните традиционно.

Сладки камби

Чушките имат тънка кожа, която не е голяма преграда за пестицидите. Те са едни от най-силно третираните зеленчуци. Над 40 вида пестициди се използват за предпазването им от вредители.

Целина

Целината няма кожа, която да я защитава, което прави почти невъзможно да измиете всичките 29 химикала, които се използват за отглеждането й в традиционното земеделие.

Ягоди

Средно ягодите получават по 50 килограма пестициди на декар. Ако си ги купувате извън сезона, може да са внесени и от държави, където регулациите в използването на пестициди са доста хлабави. 

Марули

salad

Листните зелени зеленчуци често са натъпкани с най-силните пестициди, използвани за производство на храни.

Грозде

Лозовите масиви могат да бъдат обработвани с 35 различни вида пестициди в различните периоди на растеж на гроздето. Миенето и дори беленето не помагат за отстраняването на химикалите, тъй като кожата на гроздовите зърна също е доста тъничка.

Картофи

Любимите на всички картофи са едни от най-замърсените с пестициди. Някои могат да съдържат и фунгициди, които се добавят към почвата за растеж.

Домати

Списъкът на пестицидите, които се използват в производството на домати в традиционното земеделие, достига 30. И за съжаление вкусният зеленчук също има тънка кожа, през която химикалите лесно проникват.

от

публикувано на: 16/02/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: