Чомски и Кисинджър са на едно мнение за Украйна

10/02/2015

chomsky_kissinger_460Пъзелът започва да се нарежда.

Две от огромните имена на съвременната политологична сцена, а именно Ноам Чомски и Хенри Кисинджър, се оказват на едно мнение по въпроса с евентуалната съдба на Украйна. Ето какво е тяхното становище и базовите им обосновки.

Чомски описва Украйна като „сериозна и опасна криза“, като подчертава, че мнозина я сравняват с кубинската ракетна криза от 1962 г. При обсъждането на Русия и Крим той напомня, че „Крим в исторически план принадлежи на Русия,  там е единственото пристанище на Русия на топлите морета, домът на руския флот; и затова Крим има изключително стратегическо значение“.

Кисинджър е на същото мнение. В интервю за Spiegel, публикувано през ноември, Кисинджър казва: „Украйна винаги е имала специално значение за Русия. Беше грешка Западът да не осъзнава това.“

Възгледите на Кисинджър и Чомски по отношение на този конфликт (както можем сами да се убедим) са доста сходни, въпреки че принципно двамата имат доста различни визии относно външната политика на САЩ. Всъщност, Чомски е дългогодишен критик на Кисинджър за бомбените атентати в Югоизточна Азия и няколкото преврата срещу демократични лидери, които се случват по време на неговия мандат. Чомски е казвал, че в един справедлив свят срещу Кисинджър със сигурност щеше да бъде образувано наказателно производство за тези действия.

Въпреки възможността Кисинджър и Чомски да се почувстват обидени от приликата на политическите възгледи на единия с тези на другия, когато САЩ се втурва стремглаво във военен конфликт в Киев, трябва да се отбележи, че и двамата са съгласни, че тези военни действия са грешка и могат да доведат до събития с исторически измерения.

Повече за пресечните точки в теориите на Чомски и Кисинджър по отношение на Украйна можете да прочетете тук (на английски).

от

публикувано на: 10/02/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: