Дарияна Куманова – българско възпитание с италиански успех

21/10/2013
Дарияна Куманова

Дарияна Куманова е завършила музикалното училище в София с цигулка, но бързо разбира, че нещото, което истински иска да прави е да пее и се дипломира в Националната музикална академия със специалност пеене. Вече 18 години живее в Италия – първите две в Перуджа, където следва „История на изкуството“ в Университета за чужденци, а следващите 16 – в Милано. В края на 80-те години Дарияна била обещаваща млада певица. Между 1989-1991 година е част от успешния дует „Модел 22“ с Нора Дончева. Малко след промените в България и двете решават да напуснат родината.

Ние никога не сме мислели, че ще живеем извън България. Бяхме много добре – пеехме, изкарвахме пари, бяхме млади, печелехме награди, сред които „Златен Орфей“ и „Мелодия на годината“, но в един момент всичко свърши. Дойде промяната, настъпи епохата на чалгата, музика, с която ние нямахме нищо общо и в един момент се погледнахме и си казахме, че вече няма място за нас тук. В интерес на истината и двете трябваше да заминем за Бостън, след като през 1991 година спечелихме стипендии да учим в колежа „Бъркли“, но аз тогава имах малко дете на една година и реших, че е прекалено голямо разстоянието и не мога да оставя сина и семейството си просто така. Нора замина, а аз изчаках още две години и избрах Италия, където винаги съм искала да живея и работя. Първоначално отидох сама, за да уча, след това се установих и сина ми се премести при мен, а съпругът ми и до ден днешен пътува всяка седмица – от понеделник до четвъртък е в София, останалото време в Милано. Вероятно това е рецептата на дълготрайния ни брак – не си омръзваме. Заедно сме вече 21 години – шегува се Куманова.

Началото

Началото на новия й живот на Ботуша не било леко. В средата на 90-те отношението към източноевропейците беше много лошо. В Италия срещнах хора, които дори не знаеха, че България е в Европа. Пита ли са ме в коя част на Азия е родината ми, дали имаме телевизори, коли. Трябваше непрекъснато да се боря със снизходителното отношение и да се доказвам всеки ден. След това настъпи една инвазия на музиканти от бившите социалистически държави и италианците започнаха да се плашат от нас, хората от Източна Европа, защото разбраха колко сме по-добри от тях. Смятам, че именно ние им вдигнахме нивото на музикалното образование.

В личен план Дарияна казва, че все още не е свикнала напълно с темповете на живеене на Апенините. Много пъти съм казвала, че при тях всичко се случва много бавно. Те са ужасно спокойни, денят им е предначертан още преди да започне. Планират сватбите си години напред, а аз реших, че ще се омъжа април и май месец вече бях женена. Аз съм такава – обичам по-динамичен живот и мислене.

Успехът

Въпреки, че последните близо две десетилетия живее и работи в Италия едва преди няколко години Дарияна спряла да се чувства като чужденец. След като я избрали да бъде един от преподавателите в Академията на Сан Ремо колегите й започнали да й обръщат повече внимание и да показват заслужено уважение. Избрана съм пред много други италианци да преподавам в Академията, която не е висше учебно заведение, но е изключително сериозно и престижно тримесечно обучение, между октомври и декември, и представлява подготовка и своеобразен кастинг за самия фестивал „Сан Ремо“. В края на третия месец се избират двама или трима певци, които се състезават в категорията за млад изпълнител. В Италия пеенето е на изключителна почит и много хора мечтаят да се занимават с това, обяснява тя. Дарияна Куманова е и съсобственик на музикално училище в Милано и на звукозаписно студио „Масиве Артс Студио“, предпочитано от световноизвестни имена в музиката.

Мауро Пагани и филма „Сибирско възпитание“

Именно по време на преподаването в Академията на Сан Ремо Дарияна се запознава с Мауро Пагани, музикален директор на фестивала „Сан Ремо“ и двамата бързо стават приятели. Един ден разговарях в студиото му с неговата съпруга. Бяхме застанали пред картина с надпис на руски език и аз я попитах дали знае какво означава написаното. Тя отговори отрицателно и аз й преведох надписа. В този момент тя хукна в студиото и силно въодушевена каза – „Мауро, Дарияна говори руски език“. Тогава той ми обясни, че мечтата му е да напише песен с руски текст към филма, по който работи – „Сибирско възпитание“ (Educazione Siberiana) на режисьора Габриеле Салваторес и с участието на Джон Малкович в главната роля. Имаше мелодията, но нямаше текста. Аз приех поканата му да работим заедно и написах текст, а след това записах и самата песен „Новият ден“. Пагани беше безкрайно щастлив – разказва българската певица. Песента получава номинация за наградата „Давид на Донатело“ през 2013 година, известна като италианския еквивалент на наградата „Оскар“, и печели „Златна клапа“, а в момента има номинация за италианския „Златен глобус“.

Освен работата си Дарияна е отдадена и на двете си момчета – на 22 и четири и половина години. Музикалният й талант е наследен от малкия, докато батко му е артиста в семейството и в момента следва едновременно „международни отношения“ и „актьорско майсторство“ в Милано.

Дарияна Куманова – българско възпитание с италиански успех

от

публикувано на: 21/10/2013

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: