Неапол – градът, вулканът и пицата

08/09/2020

Къде е най-вкусната пица? Неапол! Къде е мафията? Неапол! Така биха отвърнали всички италианци. И са прави, разбира се. Ако премерите на кантар „най-опасен град“ и „най-вкусна пица“, струва ли си да поемете риска? За пица – разбира се! Защото там ви очаква и друго: авантюристични и пленяващи душата околности като доминиращия пейзажа Везувий, исторически забележителности и архитектура, които ще ви накарат да се пренесете назад във времето, и въпреки репутацията си – дружелюбни хора. Неапол е несъвършеният шедьовър на Италия. А споменахме ли за… пицата?

Партенопа и „Новият град“

 

Разбира се, гърците… Ето ги и тях през IX в. пр.Хр., колонизатори, установили първото селище на мястото на днешната столица на красивия италиански регион Кампания. Селището се казвало Партенопа, кръстено на сирената, удавила се след като не успяла да омагьоса Одисей с песните си. След своя провал тя се самоубила в морето и тялото ѝ било изхвърлено на брега на днешен Неапол, или по-скоро на малкото островче Мегарида. Там нейното тяло се разтворило във формата на града.

Скоро древната италианска цивилизация – етруските – станали основна сила, с която гърците да се борят и древногръцката колония малко по малко била притисната до своя край. През VI в. пр.Хр. oбаче градът е създаден отново във вътрешността на земята под името Neapolis, или „Нов град“, превръщайки се в един от най-важните градове на Велика Гърция.

Замъкът на яйцето

 

На малкото бивше островче Мегарида (сега полуостров), откъдето е започнало всичко, днес се издига една от основните забележителности на Неапол – „Кастел дел Ово“, или познат още като „Замъкът на яйцето“. Започнала като вила, построена през I в. пр.Хр. от римския консул Луций Лициний Лукул, днешната крепост постоянно се променяла, разраствала, била разрушена и отново построена. За сегашния вид на замъка можем да благодарим на испанците, които го съградили след поредното разрушение.

 

Ако се вярва на легендата (която не е много вероятна), замъкът взима името си от римския поет Виргилий, известен с магическите си способности. Той поставил в основите на крепостта яйце, което орисало Неапол докато то е здраво и градът да се радва на благоденствие. С магията на яйце или без, безспорно замъкът е устоял на времето и е една от най-величествените гледки на града.

Историческият център

 

Ако оставим модерния Неапол и всички негови отрицателни елементи като боклука, хаоса, престъпността и мафията, която е голяма част от града, ще можем да видим и защо той всъщност заслужава внимание. Тогава пред погледа ще се разкрие магията на историческия му център, събрал архитектурните доказателства защо Неапол е бил толкова влиятелен в миналото.

 

Историческият му център – най-широкият в Европа – попада в листата на Юнеско през 1995 г. Освен невероятните исторически монументи като „Кастел Нуово“, „Пиаца дел Плебишито“ или базиликата „Санта Киара“, неговите малки, почти клаустрофобични улички, с увиснало пране и аха да се целунат тераси, носят истинския дух на града. И един непревзет, неаполитански чар.

Родното място на „тестения диск“

 

По тези улици ухае на нещо познато, нещо просто, но толкова вкусно, че Неапол поема цялата вина за неговото създаване. Градът с гордост се слави, че е дал един от най-хубавите и полезни дарове на кулинарията. Точно така! Тестеният диск, потопен в доматен сос, моцарела и босилек, или това, което всички жадуваме и го познаваме като пица. Този неаполитански специалитет излиза от пещите от всеки ресторант или кафене в града и не оставя броячите на калории просто спокойно да преминават по улиците. Неслучайно там героинята от известния роман „Яж, моли се и обичай“ забравя за килограмите и се отдава на „долче вита“, или сладкия живот.

 

В началото това било ястието на бедните, но как е прокарало пътя си към славата? Магията според вярването се получила, когато през 1889 г. Маргарита Савойска – съпругата на италианския крал – пожелала да опита от „храната на бедните“. За целта извикали най-добрия неаполитански пицар Рафаело Еспозито, който създал импровизирана пица (с цветовете на Италия) в чест на кралицата. Тя толкова харесала трибагрената пица от доматен сос, босилек и моцарела, че Еспозито я кръстил „Маргарита“.

До Неапол и малко встрани

 

Това, с което ни впечатлява Неапол, не е само в неговите административни граници. Би било нелогично, ако, посещавайки Неапол, не отделите време и за неговите околности. Та те ще ви предложат слоеве история и оставащи в паметта гледки.

 

Руините на древния римски град Помпей е съвсем близо до Неапол. Той е разположен в подножието на вулкана Везувий и точно това определя трагичната му съдба. Прекрасно запазен под пепелта на вулкана, изкопаният древен град предлага на посетителите си уникалната възможност да погледнат римския живот, замръзнал от момента, в който през 79 г. Везувий залива всичко около себе си. Освен сгради и различни структури са показани гипсови отливки на смъртните пози на множеството жертви, заровени под прахта.

 

Херкулан е по-неизвестният древен град, открит под пепелта на Везувий. Въпреки че неговите разкопки са по-малко, откритите артефакти са повече и по-добре запазени. Той е бил малък пристанищен град, където богатите римляни са строели вилите си и са живели там с робите си, като най-известната сред тях е откритата под 20 м. вулканична тиня „Вила на папирусите“.

Екскурзиите до Помпей и Херкулан в повечето случаи са съчетани и с разходка около виновника за тяхното изчезване и така ще имате възможност да видите и единствения активен вулкан в континентална Европа – Везувий. Предприели не толкова тежкото му изкачване, пред вас ще се открият замайващи гледки към залива на Неапол и гъсто населеното подножие на иначе все още опасния вулкан.

Да се залутате по тесните улички на Неапол е най-добрият начин да усетите днешния град, толкова обичан и заклеймяван. Да разгледате безбройните му забележителности е сигурният начин да се пренесете в богатата му история. Да се качите на Везувий пък е най-смайващата гледка. И донякъде –  адреналинова. Но да изядете пицата на Неапол… Това ви дава гаранция, че няма да почувствате вина за калориите, а само и единствено топлата, хрупкава очарователност на града, събрана в трибагрения тестен диск.

 

от

публикувано на: 08/09/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: