Монако – градът зад блясъка на лукса

30/09/2020

Какво може да се събере на 2 квадратни километра площ? Ще ви кажем. Прекрасни градини, богата история, стил, лукс, вълните на лазурно море, забавления, но и култура. Това е един от основните домакини на Формула 1, раят, освободен от данъци, мястото, където не може да се изфукате, ако притежавате Ферари, защото всички там имат Ферари. Това е обичаното дете на Франция и Италия – градът държава, втората най-малка страна в света – Княжество Монако. Ние обаче няма да ви говорим за Монте Карло, Формула 1, скъпи коли или данъци, защото Монако е нещо много повече от това.

Макар и разположено на само 2 кв. км. площ, освен лукса и богатството на жителите си, с които е известно, Княжеството има какво да покаже и то е свързано предимно с неговата не толкова малка история.

Херкулес, пристанището и яхтите

 

В древни времена земята, врязана в Средиземно море и известна днес като Стария град, е била позната на финикийци, фокейци, гърци и римляни. Финикийците основават първото пристанище там, а по-късно фокейците, със своята гръцка поетичност, го наричат Моноикос (от гръцки – „сам, единствен“ и „къща“). Сегашното звучене на Монако се свързва както със старото име на колонията, така и с Херкулес, за който се вярва и е документирано от Диодор Сицилийски, че е преминал през тези земи. В негова чест е построен храмът на „Herakles Monoikos“, или „Единствен Херкулес“. Изглежда, че това е версията, запазена и до днес, тъй като известното пристанище на Монако с престижния си яхт клуб се нарича „Херкулес“.

 

Пристанището се използва от древни времена, но модерния си вид получава през 1926 г., а през 70-те години и през 2010 г. получава някои основни подобрения. Във формата на площад, днес то е дом за около 700 плавателни съда, да не говорим за яхтения клуб, който наброява над 1000 членове от цял свят. Затова и не трябва да ни изненадва, че пристанището е пълно с луксозни яхти. Там е подслонена включително и тази на принца на чело на Монако.

Монаси под прикритие – началото на Княжество Монако

 

След като Монако попада в ръцете на Римската империя, то се лъкатуши между властта на римляни и варварски племена, докато през 1191 г. император Хайнрих VI отстъпва на Генуа суверенитета над Монако. Започва да се строи крепост върху скалистия нос, врязан в Средиземно море, известен като „Le Rocher“, или „Скалата“, където днес се намира Стария град. Тази крепост полага началото на модерната историята на Монако.

На 8 януари 1297 г. на портите на генуезката крепост стоят двама францискански монаси, на които, разбира се, било позволено да влязат. Веднъж вътре в крепостта, монасите изваждат мечове изпод робите си, отварят на чакащите ги отвън разбойници, и започват да убиват и опустошават. Един от предрешените монаси бил Франсоа Грималди, италиански пират, познат като „Malizia“, или „Злонамерения“, „Измамника“. Той се подвизавал във водите около сегашната Френска Ривиера, но веднъж завзел крепостта, той поставил началото на дългото владичество на аристократичния род Грималди, който управлява Монако и до днес. Това превръща фамилията в най-старата управляваща монархия в света, но и в една от най-злочестите. Вярва се, че над рода тегне проклятие, което не позволява на членовете му да бъдат щастливи в любовта и множеството драми и трагедии около тях напълно се вписват в тази легенда.

 

И въпреки че италианската дума за „монах“ е именно „monaco“, това не е причината за наименованието на града-държава, тъй като името е известно още преди случая с измамните монаси. Тази случка обаче оставя своя символ върху нещо изключително важно за една държава – нейния герб. На него стоят изобразени двама францискански монаси, извадили своите мечове.

Върху „Скалата“ на Монако

 

Единствено историята, която стои зад настаняването на фамилията Грималди в Монако, е по-впечатляваща от Двореца на принца. Построен през 12 век като генуезка крепост, той се превръща в резиденция на Грималдите още с тяхното нахлуване в Монако. Днес дворецът предоставя невероятната възможност да се видят фрески от 15 век, Синята стая, Тъмносинята стая и Тронната зала.

Впечатляващият аристократичен интериор може да се разгледа през лятото, а щатските апартаменти – когато семейството на монарха не е „вкъщи“. Към днешна дата в палата живее принц Албер II, възкачил се на трона през 2005 г., заедно с неговото семейство.

От върха на легендарната скала повече от век наблюдава морето Океанографският музей. Основан през 1910 г. от един от най-известните монарси на Монако – принц Албер I, познат и като „принцът мореплавател“, –  музеят е известен по целия свят със своите изложби и експонати на редки морски видове флора и фауна. Удивителната изследователска дейност на учения монарх също е изложена във витрината „Кариерата на моряка“. Самата сграда, която включва Океанографски институт, музей и три аквариума се извисява драматично над Средиземно море и впечатлява не само с вътрешното си богатство, но и със своя екстериор.

Градините на Монако

 

Въпреки градското си разрастване, Монако не е загубило връзката с красивата природа и е установило солидна политика в развитието на градини и паркове. За своите скромни 2 кв. км. Княжеството успява да дари на своите посетители достатъчно от свежестта на цветята и удоволствието да се полюбуват на различни растения, въпреки че неговите граждани често се оплакват от липсата на зеления цвят в града им.

 

Грейс Кели е една от най-красивите и известни филмови актриси от средата на миналия век, а принц Рение III – един от най-желаните ергени. Тяхната любов пламва на фестивала в Кан през 1955 г. и на следващата 1956-а Грейс Кели вече е принцеса, напуснала живота в Холивуд. За съжаление принцесата загива в автомобилна катастрофа през 1982 г. Принц Рение не успява да превъзмогне загубата и не се жени след нейната смърт. След две години е открита, създадената от него в памет на Кели, „Розова градина“. Градината заема 5000 кв. м., върху които е разпростряно разнообразие от над 300 различни видове рози, като общо розовите храсти са около 6000. Розите са били любимите цветя на принцесата, а нейна статуя краси градината и следи за спокойствието в нея.

Освен Розовата градина, Монако предлага още много зелени кътчета с интересни растителни видове като „Екзотичната градина например“, „Японската градина“ или „Градините на Сен Мартен“. Всички тези природни оазиси дават на посетителите на Монако спокойствие и малко бягство от искрящия и изморяващ очите блясък на луксозните коли и меркантилния шум на казиното.

И така, Монако показа, че не е само пари, лукс и недостижим разкош; не е само Формула 1, яхти и казина. Да, те са неизменна част от неговата уникална същност, но Княжеството е и история, култура, природна красота – една истинска смесица между радостта от живота на Франция и топлотата на Италия, а Монако няма как да не е взело най-доброто от тях.

 

 

от

публикувано на: 30/09/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: