За строшените ракети и Таланта

26/01/2015

Tennis Australian Open 2015

Григор Димитров e най-добрият български тенисист, дори без значение какво ще направи през следващите години от златната си кариера. Дали ще стигне до №1 в света и някоя титла от Големия шлем, което е мечтата на всеки тенисист, това само времето ще покаже.

В първия за 2015 година турнир от Шлема – Australian Open, Гришо преклони глава пред британеца Анди Мъри след тежък и оспорван мач. Игра равностойно на своя опонент и като че ли малко не му достигна. Но заслужава аплодисменти.

В края на мача на легендарния „Род Лейвър Арина“ Григор изпусна нервите си и видя сметката на своята ракета, опитвайки се да пробие дупка в корта. Това бе ясен знак, че търпението на българина се е изчерпало и още в следващия гейм Мъри приключи мача в своя полза.

Погледнато реално, мачът, който Григор направи не бе толкова лош. Просто съперникът му е от най-висока класа. Може би изгуби търпение, защото влагаше големи надежди да достигане нещо по-голямо на турнир от Шлема точно сега.

Дано само епизодът със счупената ракета да остане един любопитен прецедент и да не се превръща в навик. Защото преди години супер талант като руснака Марат Сафин провали кариерата си заради буйния си и емоционален характер, довел до доста потрошени ракети. Иска ни се да вярваме, че този „инцидент“ при българския ас е единичен и да се сещаме за него с усмивка или както го определи хърватската легенда Горан Иванишевич в Туитър: „Изкуство“.

Гришо има всичко, което трябва да притежава един топ тенисист. Неговите удари – форхенд и особено бекхенд – са перфектни като изпълнение и той ги показва с невероятна лекота. Така, както ги прави Роджър Федерер, и точно по тази причина двамата толкова много си приличат като стил на игра. Но едва ли швейцарецът някога е чупил ракета по този начин, както го направи Григор в Австралия.

Да се надяваме, че Григор ще запази спокойствие и ще продължи да ни радва с брилянтните си отигравания.
Да се надяваме, че Григор ще запази спокойствие и ще продължи да ни радва с брилянтните си отигравания.

Да се надяваме, че Гришо, който заслужено се превърна в любимец на България и още по-заслужено спечели позагубилата авторитет класация „Спортист на годината“, ще осъзнае грешката си и няма да позволява емоциите му да взимат връх. Защото много пъти е доказвал, че може да играе наравно срещу абсолютно всеки съперник. И защото трофеи не му липсват, и не спира да ни изумява с гениални отигравания на корта. А тях може да направи само със здрава ракета.

Победите пред Гришо тепърва предстоят и единственото, от което се нуждае е здраве и голямо търпение. Само така ще може да изкачи пътя до световния връх. Да, осеян е с много препятствия и тръни, но с разум, внимание и усилия ще ги прескочи.

А на нас не ни остава нищо друго, освен да стискаме палци и да се насладим на поредното супер изпълнение с марката „Григор Димитров“. Стига да не е строшена ракета.

от

публикувано на: 26/01/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: