Марин Чилич – от сянката на допинга до успеха в Ню Йорк

09/09/2014

US Open Tennis

13 години след като спечели титла от Големия шлем, хърватският тенис отново е на върха благодарение на Марин Чилич, 25-годишен младеж, който изживя своята мечта на централния корт на US Open „Артър Аш“. При това осем месеца след като му изтече наказание заради употреба на допинг!

През януари, когато изтече наказанието от девет месеца, наложено от Международната федерация, никой, дори самият Чилич, не си е представял каква слава го очаква през есента в комплекса „Флашинг Медоус“.

Хърватският тенисист бе дал показания пред ITF (Международната тенис централа), че веществото никетамид, заради което е санкциониран, е попаднало в организма му след приемане на таблетки с глюкоза корамин. Тези таблетки си ги купува самият състезател и независим съд разбира това по време на съдебния процес по случая и постановява, че Чилич е приел забранените вещества несъзнателно и не с цел повишаване активността си преди Откритото първенство на Мюнхен.

Така името на Марин Чилич е извадено за известно време от професионалния тенис, а на всичкото отгоре над него надвисва сянката на допинга.

Тенисистът оставя всичко настрана и изчаква наказанието да отмине. Подновяването на кариерата му става след като се доверява на своя сънародник и бивш шампион от „Уимбълдън“ – Горан Иванишевич. Така Чили продължава да развива силния си и мощен тенис, но и успява да изпитва удоволствие от самата игра.

US Open Tennis
Марин Чилич секунди след като е спечелил последната точка на финала в Ню Йорк.

Плодовете от общия им труд не закъсняват още преди US Open, след като Марин Чилич печели титлите на турнирите в Делрей Бийч и Загреб, които са все на твърда настилка.

Горчилката от допинг наказанието отмина, но липсваше окончателният преход към големите. Страхотна физика, способност да покрива целия корт – но големият успех още го нямаше.

Този момент дойде именно на „Флашинг Медоус“, където Марин участва за шести път в своята кариера. От самото начало на турнира в Ню Йорк Чилич показа отлична форма, но оставаше в сянката на големите фигури като сърбина Новак Джокович и швейцареца Роджър Федерер.

Хърватинът лесно се справи последователно с Маркос Багдатис от Кипър, украинеца Иля Марченко и южноафриканеца Кевин Андерсън. След това дойде най-сериозното му препятствие -французинът Жил Симон, който го принуди на пет гейма игра, преди да се предаде на корта.

След този успех обаче всички започнаха да слагат в сметките и Чилич, но той не се спря и елиминира силния чех Томаш Бердих. На полуфинал го очакваше не кой да е, а спечелилият 17 трофеи от Големия шлем – легендата Роджър Федерер. И това препятствие бе преодоляно, а на финала съперник бе друг изненадващ тенисист – 24-годишният японец Кеи Нишикори, който бе елиминирал Новак Джокович.

От мачовете между Чилич и Нишикори досега хърватинът бе спечеил само два и бе загубил цели пет. Но сега на финала в Ню Йорк Марин бе категоричен и даде само девет гейма на съперника си, за да спечели титлата с 6:3, 6:3 и 6:3.

1 час и 46 минути бяха необходими на Чилич, за да пребори японеца Нишикори
1 час и 46 минути бяха необходими на Чилич, за да пребори японеца Нишикори.

Въпросът е дали Чилич сложи точка на „Фантастичната четворка“ в тениса (Федерер, Джокович, Рафаел Надал и Анди Мъри) или просто сбъдна своята лятна мечта…

от

публикувано на: 09/09/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: