Не правете това в България

21/01/2015
Снимка: Дафинка Стоилова
Снимка: Дафинка Стоилова

Световните граници се стопяват все повече и както ние можем да пътуваме из места, които са били недостъпни за нас, така и в България идват все повече хора от други култури. Където и да сте, ако това не е у дома, се сблъсквате със странни неща. Имали ли сте приятели, които са ви посетили и още от летището са гледали учудено случващото се наоколо?

Решихме да обобщим няколко неща, за които хората отвън е добре да бъдат подговени, прекрачвайки границата на страната ни. Това са нещата, които не трябва да правите у нас, за да ви приемат добре. Както и тези, които е добре да не очаквате, освен ако нямате силно желание да претърпите разочарование след разочарование. Вие имате ли какво да допълните?

1. Не ходете на гости с празни ръце.

Ние се славим с прословуто си гостоприемство и се приготвяме много сериозно, когато посрещаме някого в дома си. Така че, ако ви поканят на обяд или вечеря, не ходете с празни ръце. Домакините ви ще бъдат неприятно изненадани, ако се изтърсите ей така. Не е важно какво точно ще донесете – кутия бонбони, играчка за децата, цветя, нещо за пиене, но в ръцете ви трябва да има нещо на влизане. Това е, иначе рискувате да оставите впечатление на циция, който освен всичко не уважава жеста и усилията на домакините.

2. Не отказвайте храна.

Ако сте на гости, не се стряскайте, ако не приемат “не” за отговор, когато ви предлагат храна. Тук хората смятат, че вие 100% се притеснявате да си кажете, че искате да хапнете. Така че минимум три пъти ще ви приканват да си вземете от нещо и никакви извинения няма да помогнат. По-добре е веднага да си вземете от чинията, ако не искате някой да се разстрои или цяла вечер да се занимава само с вас. Същото обаче важи и за пиенето. Така че, “Наздраве!”. Спокойно, ракията не е толкова страховита, колкото говорят.

3. Трябва да носите на пиене.

Това си е просто така. За да не сте съмнителни, задължително трябва да носите на пиене и да издържате дълго на наливане в чашата. Ако не сте свикнали, добре е да потренирате организма си. Да знаете – пие се бавно и с мезе. Хубаво е да се разнообразява с говорене за политика – местна, световна, междугалактическа, футбол и с вицовете от точка 10.

4. Подгответе се за много наздравици.

Да, пие се бавно, с мезе, по много и се казва “Наздраве!” през няколко минути. Това е положението. Ако искате да се социализирате, не правете физиономии, а вдигайте наздравици.

5. Внимавайте с целуването.

В някои страни е прието да се целувате при среща, дори ако тя е първа. В България това не е така. Много е вероятно, ако се запознаете с някого или влезете в дома му и го разцелувате (дори това да са най-леките въздушни целувки), той да остане стъписан от тази неочаквана интимност. Да не говорим, че съвсем не е изключено да надвиснат облаците на ревността, ако наоколо има двойки. Просто, колкото и да сме отворени за западната мода, това с целуването още малко трудно се приема за нормален начин хората да покажат добронамерността си.

6. Не се стряскайте, ако хората ви докосват.

Хем не сме свикнали на толкова скоростно целуване, хем пък сме си доста близки, когато водим разговор. Разстоянието между хората по време на вербално общуване в различните държави се различава доста. И макар че ние не заставаме толкова близко, както хората на Изток, не се стряскайте, ако някой ви потупа по рамото, докато говори с вас, или ви се стори, че е влязъл в личното ви пространство. В повечето случаи той не е извратен тип, а е просто любезен. Така че, ако чакате на някаква опашка, да си знаете – отнякъде със сигурност ще налети някой, който ще се отърка във вас или ще скъси разстоянието доста. Не е лично.

7. Не бъдете прекалено любезни.

За да не сте разочаровани постоянно, е добре да знаете, че не трябва да очаквате хората да са особено любезни с вас. Изобщо не трябва да ви изненадва, когато ви говорят на “ти” в магазина и то с доста свойски маниер, а освен това и сърдити. Фамилиарността изобщо не трябва да ви прави впечатление, а трябва да внимавате и самите вие да не сте твърде любезни. Ако започнете с много благодарности, учтивости – съвсем нормални за вашия свят – тук ще ви помислят за съмнителни. Почти е сигурно, че ще решат, че искате нещо нерегламентирано от тях или че ги сваляте, да кажем. Или просто, че ви хлопа дъската. Да си знаете.

8. Ако не искате да ви метнат в цената или да ви сложат надценка “чужденец”, направете “българска физиономия”.

Тук хората имат навик да слагат различни цени за българи и небългари. Нещо, което уж вече не е така, а се следват нормалните цивилизовани норми, ама само на уж. Така че, ако искате билетчето ви за някоя забележителност, цената на хотелската стая или даже пицата ви да струват колкото си струват, е добре да не ви хванат, че сте чужденец. Това се постига много лесно, стига с вас да има някой, който да говори на български без акцент. Вие трябва само да си седите, наденали “българска физиономия”, тоест да сте кисели и начумерени. Погледът “намусен темерут” върви винаги – с него никой няма да ви вземе за съмнителен тип, от когото могат да се източат още кинти, или пък още по-лошо – луд човек. Какво може да бъде иначе обяснението да се хилите учтиво?! А? Не може да има такова. Колкото по-рано го разберете, толкова по-бързо ще се впишете в обстановката.

9. Не блейте, а си гледайте в краката.

Да се разхождаш като просто се наслаждаваш на гледките около теб? Не, няма как да стане. Ако идвате от цивилизована страна, трябва моментално да си набиете в главата да не гледате нагоре, а надолу. Гледайте си в краката, ако ви е мил животът. Ако ли пък не , вероятно ще направите плонж още първите няколко метра. Защото ще срещнете неочаквани за вас препятствия. Клатушкащи се плочки; плочки, от които извира застояла вода, когато ги настъпите; просто дупки или истински ями; кривини или неочаквани обемисти препятствия; странни завършеци на улиците и всякакви подобни. Да не изпадаме в крайни детайли. Внимавайте!

10. Не очаквайте политкоректност.

Не се блещете и не се давете, когато чуете обиден за жените, за чернокожите, за малцинствата, за хомосексуалните виц. Или пък за хора с някакви недъзи. Това си е нормално, ама съвсем. Ако нещо не ви харесва, сте твърде задръстен. Или пък, ако сте жена и роптаете, че сексистките подмятания не са ви по вкуса, сто на сто сте някоя незадоволена еманципантка, на която никой не обръща внимание. А-а-а, и освен това трябва да изпитвате истинска телешка радост, ако ви похвалят, че във вас има мъжки качества – това значи, че по-ставате. Така е, точка! Ако не ви кефи, ще трябва да смените мястото.

11. Бъдете кавалери.

Въпреки, че уважението към жените или пък някакви хора с различия не е много осезаемо в разговорите на маса, е добре да задържите вратата, ако влиза жена. Добре е и да не я оставяте да мъкне сама тежести. Крайният индивидуализъм и справянето с всичко сам не е издигнат в култ. Тук сме кавалери.

12. Не очаквайте да ви дадат предимство на пътя.

Пешеходец или седнал зад волана, не очаквайте някой да спазва правилата за движение. Просто не се стряскайте, а бъдете нащрек! Може да се случи всичко, навсякъде и по всяко време. Ще се наложи да се върнете назад към природата и да изострите инстинктите си за самосъхранение. Тук всички са нинджи. И не се връзвайте, че хората си крещят – така са си свикнали. Усмихването не е препоръчително.

13. Пазете се от просяци полиглоти.

И накрая, под фаталния номер сме сложили едно много ценно напътствие. По улиците на големите градове има много изобретателни просяци – обикновено имат много драматични истории за разказване и често знаят добре поне английски, за да ви ги разкажат достатъчно въздействащо. Тренирано е много пъти, не се хващайте – познават ви по вида, че не сте местни.

от

публикувано на: 21/01/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: