Ирански психотрилър и околосветско пътешествие с трабант на Sofia Menar

15/01/2015
Един от акцентите в програмата е за любителите на съспенса  - филмът "Риба и котка".
Един от акцентите в програмата е за любителите на съспенса – филмът „Риба и котка“.

Шест независими ирански филма са фокус на тазгодишното издание на кинофестивалa Sofiа MENAR. Над 50 заглавия от Близкия Изток и Северна Африка ще можем да видим по време на киносъбитието. To  стартира на 15 януари и продължава две седмици до 1 февруари в Дома на киното, Евро Синема, Културен център G8, Чешкия център, Dada Cultural Bar, Институт «Сервантес».

Традиционно форумът се организира от “Позор” на Здравко Григоров и Ангел Хаджийски. Програмата има за цел да запознае българската публика  с културата и традициите на ислямския свят. Тя представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток и Северна Африка. Както и «Керван Сарай» – филми за пътешественици. Има специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този регион, както и с обичаите на етническите групи, които обитават земите им.

Цялата програма на 7-ия фестивал на киното от Близкия изток и Северна Африка Sofia MENAR Film Festival може да видите ТУК.

menar-site-2-redЗа филмите и интригуващите моменти от панорамата си говорим със Здравко Григоров.

– Здравко, вие от «Позор» организирате този нестандартен за България фестивал вече седма година. Специалният фокус този път е иранското независимо кино. Какво ще бъде интересно за публиката в София?

–  Да, за седма година организираме Sofia Menar. Опитваме се да покажем добра извадка с игрални, документални, късометражни филми от Близкия Изток и Северна Африка. Винаги има специален фокус върху нечия кинематография. Иранското кино е една неизменна част от първото издание на фестивала, така че тази година решихме да има и акцент. Ще покажем шест независими заглавия, които са печелили на много международни фестивали. Нетипичното за иранското независимо кино е, че тези филми са популярни по-скоро извън Иран, отколкото в страната, където са произведени.

 – Какво означава независимо кино в Иран?

–  Можем да разделим производството на филми в Иран на независими и такива, които са за местния пазар. Независимо кино е това, което не се прожектира в салоните в страната. То е нещо като кино за износ – за международните фестивали. Смея да твърдя, че това са по-добрите ленти, които се произвеждат в Иран. Те обикалят международните фестивали и печелят награди.

– Защо не ги прожектират в Иран?

–  Защото по някакъв начин засягат теми, които не са удобни на властта. Това се случва по доста косвен начин, разбира се. Те по никакъв начин не са антиправителствени, но са малко по-разкрепостени, показват малко по-освободени черти от местния бит и от ежедневието на хората. Свързахме се с компанията Iranian Independent, която се занимава само с иранско независимо кино. Собственикът й ни направи тази селекция, каквато много рядко може да се види на едно място. За първи път на един фестивал ще могат да се видят всички тези филми. Обикновено има по едно или две заглавия.

– Кои от тях вие лично ще препоръчате?

–  Част от актьорите, които участват в тях, вече са познати на българските зрители. Ще спомена филма “Мелбърн”. Главната роля в него се изпълнява от Пейман Моади. Българските зрители са го виждали във филма “Раздяла”, който преди две години спечели “Оскар” за най-добър чуждоезичен филм. Партнира му Негар Джавахерян. Нея сме показвали в три филма – “Злато и мед”, “Стъклената менажерия” и “Бучка захар”. “Мелбърн” преди около месец спечели “Златна Пирамида” – голямата награда на фестивала в Кайро – един от дванайсетте най-големи фестивали в света. Признанието е голямо.

Друго заглавие от тази селекция е “Най-горното стъпало”  на  режисьора Али Музафа. Млад, но утвърден като име.  Съпруг е на Лейла Хатами, която участва в главната роля. Това е един семеен проект. Лейла е най-известната иранска актриса, тя взе “Сребърна мечка” за участието си в “Раздяла”. А миналата година показахме и филма “Да срещнеш Лейла”. За “Най-горното стъпало” тя спечели наградата за най-добра актриса на фестивала в Карлови Вари, а филмът взе наградата и на кинокритиката.

Здравко Григоров (вляво) и Ангел Хаджийски.
Здравко Григоров (вляво) и Ангел Хаджийски.

– Има ли някой от тях, който да се отличава с нестандартност?

–  Има един филм, който много харесвам. Това е “Риба и котка”. Ирански психотрълър – нещо, което никой не очаква да види. Самият аз много се изненадах. Филмът е дълъг – два часа и 15 минути и го превеждах аз. Обикновено да се преведе един филм отнема повече от два дни. А този го преведох само за ден – беше ми много интересен. През цялото време ме държеше в напрежение, исках да видя какво ще се случи и го превеждах много интензивно. Препоръчвам го на всички.

Обикновено иранските филми са едни драматични истории, докато тук има съспенс през цялото време. “Риба и котка” спечели награда “Хоризонти” на фестивала във Венеция. А в Дубай взе наградата на журито. Така че той е от задължителните заглавия от цялата програма на София Менар.

Останалите три заглавия са „Споделените съдби на семейство Махмуди”, “Не ме е яд” и “Като другите”. “Като другите” е много новаторска история за едно семейство, което не може да има деца и ползват сурогатна майка. От лентата разбираме, че в Иран сурогатното майчинство е напълно разрешено и няма никакви проблеми

Освен тези шест филма имаме още един– традиционен. С него ще бъде отпразнувана националната вечер на Иран в рамките на фестивала. Всяко едно от посолствата, които подкрепят събитието си организират специална вечер. На 16 януари в “Дома на киното” ще бъде представен “Хотел 5 звезди”. Посланикът на Иран ще дойде да поздрваи зрителите и да го представи. В него участва друга много голяма иранска звезда – Шахаб Хусейни.  Той също взе “Сребърна мечка” за участието си в “Раздяла”.

– Ще откриете фестивала с марокански филм.

–  Да, тази година откриваме с марокански филм – “Адиос, Кармен!” Той е едно от актуалните марокански заглавия, което шества по световните кинофестивали в момента. В Дубай взе наградата на журито. Беше номиниран за най-добър филм. Освен това беше номиниран и на най-големия европейски фестивал за арабско кино в Малмьо, Швеция. На 15 януари в 19:00 часа в “Дома на киното” посланикът на Мароко ще дойде лично да представи филма.

– Ще покажете близо 50 филма само за две седмици – това си е филмов маратон. Какви други събития ще има?

–  Да, много е наситена програмата на фестивала като цяло. На 15-ти ще открием изложба във фоайето на “Дома на киното”  – “Цветове от Мароко”. Освен нея ще имаме две литературни четения. Първото е на 18 януари в “Дома на киното” преди прожекцията на документалния филм “Пророкът”, който е по Халил Джубран. Ще бъдат четени негови непревеждани досега произведения. Специално за Sofia Menar арабистът Мая Ценова ще преведе поезията на Джубран. Има и още едно литературно четене на 24 януари отново в “Дома на киното”. Тогава ще е премиерната прожекция на биографичния филм за един от най-известните арабски автори, палестинецът Махмуд Даруиш. На 25-и пък ще има модно ревю – колекцията “Мактуб” на Александра Кирилова, вдъхновена от Саудитска Арабия.

– Какво ще видим в любимата на публиката рубрика за пътешественици “Керван Сарай”?

–  В тази програма представяме филмите, които са заснели различни хора, докато обикалят света. Интересното е, че двама от авторите тази година ще дойдат да представят произведенията си. Единият е  Винсънт Макенти, режисьор на филма “Тест за издържливост”. Това е едно негово околосветско пътуване на колело. Преминава през 27 държави на пет континента и в рамките на година навърта повече от 26 хиляди километра. Доста екстремен филм, много добре заснет. Кара те през цялото време да искаш и ти да отидеш на някакви по-странни места.

Вторият автор, направил околосветско пътешествие, който ще пристигне, за да представи своя филм е Никола Ганс с “Шестата стъпка от пътуването”. Интересното в неговия филм е, че много голяма част от него е заснета в Индия –  от Севера до Юга. Запознаваме се с различни ритуали и начин на живот на индийците в едната и в другата част на държавата. Интересна съпоставка.

Ще спомена и един любим на българските зрители филм – “С трабант до края на света”. Миналата година показахме “С трабант из Африка” и това се превърна в хит на фестивала. Тази година освен двата трабанта с чешки екипи, които обикалят в случая Южна Америка, се включва и полски екип с полски фиат. С тях се опитват да преминат през азиатските пустини и планини.

– Започва и една много интересна програма “Филми за дискутиране”.

– Да, този проект ще стартира по време на Sofia Menar. Това са документални филми с дискусии, които ще се провеждат всеки последен вторник от месеца в Чешкия център до юни месец. Първият от тях ще бъде излъчен на 28 януари и се казва “Следи от кръв”. Темата, която ще следва след прожекцията му,  е “Сирия рестарт”. Дискусията ще се води от журналиста Руслан Трад и политолога Кирил Аврамов. Филмът е копродукция между Сирия и САЩ. Разглежда процеса на зараждане на Ислямска държава. Сниман е през последните две години, проследява тайни блогърски общества, които следят информацията в Сирия. След това по различни интернет канали тайно пренасят информацията какво се случва в държавата към Европа.

Вижте трейлъра на един от иранските независими филми – „Мелбърн“!

от

публикувано на: 15/01/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: