Започва седмица на скандинавското кино

03/12/2014
Здравко Григоров и Ангел Хаджийски са създатели на компанията "Позор", която за шеста година организира фестивала "Северно сияние".
Здравко Григоров и Ангел Хаджийски са създатели на компанията „Позор“, която за шеста година организира фестивала „Северно сияние“.

Киноманите могат да наострят сетивата си, защото на 3 декември стартира фествалът за скандинавско кино “Северно сияние”, организиран от “Позор” на Здравко Григоров и Ангел Хаджийски. Той ще продължи до 11-ти в салоните на “Дом на киното”, „Евро синема”, „Одеон” и Културен център G8.

Събитието се провежда за шеста година и включва награждавани филми от Швеция, Дания, Норвегия и Финландия.

Основната цел на „Позор“ е да представят различното кино в България. Името им идва от чешката дума за внимание. Всяка година компанията организира фестивалите Sofia MENAR Film Festival с филми от Близкия Изток и Северна Африка, Sofia Biting Docs с впечатляваща селекция от документални филми и настоящия „Северно сияние“, който представя киното на Скандинавия и Прибалтика.

За програмата на “Северно сияние” и горещите моменти от панорамата си говорим със Здравко Григоров (отляво на снимката).

Как подбрахте заглавията за шестото издание на фестивала за скандинавско кино “Северно сияние”?

Както обикновено, ни помагат посолствата на скандинавските държави у нас. Те откликват със селекция, от която ние избираме филмите, които да включим в програмата на фестивала. Опитваме се да представим подбрани ленти за последните 2-3 години от скандинавския регион, с които да запознаем българските зрители.

Хубавото е, че с всяка изминала година публиката нараства. Миналата имаше буквално скок в броя на посетителите, което ни даде самочувствие сега да подберем и малко по-некомерсиални заглавия. По принцип освен предложенията от посолствата самите ние търсим филми, които са ни направили впечатление през годината. И се опитваме да ги договаряме да бъдат показани в рамките на фестивала.

Искаме филмите да са по-гледаеми, да не са прекалено локални – с теми, специфични за скандинавските зрители. Да са по-широко форматни и да са предназначени за по-голям брой зрители. Винаги има такива, които просто са ни харесали и не сме сигурни, че ще привлекат достатъчно публика, но са добри и искаме да ги покажем.

Какво могат да видят зрителите тази година?

Тази година има екранизации, тъй като работим съвместно със Софийския литературен фестивал. Той има акцент върху скандинавската литература. Затова сме включили 5 екранизации на популярни скандинавски автори.

Фестивалът се открива на 3 декември (днес – б.а.) с “Последната присъда”. Това е новата лента на шведския режисьор Ян Троел, чийто предишен филм “Запечатаните моменти на Мария Ларсон” показахме в изданието преди две години. Той се прие много добре и решихме сега да започнем с негов филм.

Кои филми бихте препоръчали на зрителите?

Една от екранизациите, които бих препоръчал, е “Кристин, дъщерята на Лавранс” по историческата трилогия на Сигрид Ундсет. Ние ще покажем пълната тричасова версия на филма на Лив Улман – много малко зрители ще имат тази възможност и българските ще са сред тях.

Игралните филми, които сме подбрали, са спечелили много регионални награди. Мога да препоръчам “Синовете на Норвегия”, който взе наградата “Аманда”. Това е норвежкият еквивалент на Оскарите. Показваме и шведския филм “Авалон”, който е спечелил наградата “Гулдбаге”.

А пък в Дания са наградите “Робeрт”. Сред наградените и номинираните там е “Стрелецът”. Той ще бъде доста интересен за българската публика, защото в него участва Трине Дирхолм, която стана много популярна сред българските зрители. Постоянно има заглавия, които се показват с нея. Играе и в последния филм на Сузане Биер заедно с Пиърс Броснън.

Сред селекцията има и лента за историята на музикална група.

Да, мога да препоръчам и филма за датската ембиънт група „Ефтеркланг“  – “Духът на Пирамида”. Той е заснет в град Пирамида, докато записват последния си албум. Представя историята на един човек, живял в този миньорския град Пирамида, който е изкуствено създаден по времето на СССР. Там има само миньори и градът е затворен в средата на 90-те години, когато рудодобивът се прекратява. Сега „Ефтеркланг“ отиват да записват там своя последен албум, а режисьорът Андреас Кьофорт представя паралелно две истории. Тази на жител на “Пирамида” и историята на групата.

В селекцията тази година има и три документални филма. Изненада е, че за единият от тях, “На север от слънцето”, за който бяхме предвидили две прожекции в рамките на фестивала, няма никакви билети. Затова добавихме две извънредни прожекции. Понякога зрителите ни изненадват с интереса си.

Какво да очакваме от “Позор” след фестивала “Северно сияние”?

От 15 януари до 1 февруари ще започне фестивалът MENAR, който е за филми от Близкия Изток и Северна Африка. Акцентът в програмата ще бъдат иранските независими филми. Тази година ще покажем около 70 заглавия. Както винаги, ще присъстват традиционните селекции – игрални филми, документални, късометражни, както и „Керван сарай“ – програмата за пътешественически филми.

от

публикувано на: 03/12/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: