Яж, за да не побеляваш

13/01/2015

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Подранилото сребро в косите означава липса на мед и желязо

Попитали веднъж Кант: „Коя жена е вярна съпруга – блондинката или брюнетката?“ Отговорът на философа бил: „Посивялата“.

А в какво всъщност се състои действителната разлика между трите дами? В количеството оцветяващи пигменти. Те определят естествения цвят на косата. От тях зависи и кога за­почват да се появяват първите сребреещи нишки. Но само донякъде. В последно време все по-често сивеят млади глави. И вината за това не е само в стреса. Тя трябва да бъде поделена поравно между напрегнатия живот и диетите.

Черно и бяло

Най-често срещаното обяснение за ранното побеляване е наследственост. Гените играят роля дотолкова, до­колкото решават дали ще наследите гарвановия перчем на баща си или русите букли на майка си. Каква боя ще забърка природата за цвят на косата, е въпрос на съче­таване между няколко вида пигменти: еумеланин – придава тъмнокестеняв оттенък; феомеланин – по-светъл оттенък, подобен на къната; триохроми – отговарят за червено-рижите пигменти и осимеланин – светъл оттенък.

Комбинацията между тях придава неповторимия цвят на прическата на всеки от нас. Но тя определя и поява­та на белите кичури.

Хората с по-тъмна кажа и коса побеляват по-интензив­но. Блондините посивяват значително по-късно. Този феномен е свързан с факта, че за поддържането на тъ­мен цвят е необходима по-интензивна пигментация, а с времето производството на естествени оцветители намалява.

Защо диетата прибавя години

Изначално ни е заложено след 30-те (а при някои и мал­ко по-рано) производството на пигменти да намалява. Ако здрав човек е предразположен към побеляване, не е възможно този процес да бъде спрян или променен. В по­вечето случаи обаче снегът по слепоочията няма нищо общо с това кога е побелял дядо ви.

Най-често срещаният случай днес е – неочаквано побеля­ване вследствие на недостиг в организма на белтъка ти­розин. Той се съдържа главно в продуктите от животи­нски произход. Затова този тип ранно побеляване навес­тява тези, които дълго време са били на изтощаващи, нискокалорийни диети. Ограниченията в тях водят до дефицит на тирозин и микроелемента мед, които участ­ват в изработването на пигменти. И ето как жената, току-що успяла с мъка да смъкне няколко килограма, се сблъсква с нов проблем – интензивно сивеещи коси.

Този тип побеляване е характерен за жените, качили доста килограми по време на бременността и отслаб­нали за сравнително кратък срок след раждането със са­моотвержено гладуване.

Много често преждевременно сивеещите кичури са след­ствие и от дефицита на желязо в организма. Когато този елемент липсва, косите изтъняват, падат и бър­зо губят цвят. Недостигът му също може да се дължи на драстични диети (да сте чували правилото: една пържола е равна на един камион спанак?!), но и да е симп­том на железодефицитна анемия. И в двата случая на­ваксването и поддържането на този елемент в дос­татъчни количества съживява косата – тя става по-гъста и по-тъмна.

Разумният баланс

Всичко казано дотук не означава да му отпуснете края. Нито пък че, ако например спазвате фитнес диета с ог­раничаване на белтъчините в дните с тренировки, ви застрашава ранно побеляване. Важното е в останалото време да си набавяте достатъчно протеини и храни­телни вещества.

Косата реагира бавно на измененията в организма. Така че нито кратковременните диети, нито обичайният системен стрес могат да влияят съществено на състо­янието им.

Опасността е реална само при продължителен голям стрес или при прекаляване с диети на млади години. За щастие побеляването, свързано с дефицит на мед и ти­розин, е поправимо. Недостигът може да бъде устано­вен бързо с общ анализ на кръвта. А специалистът, кой­то ще разтълкува резултатите и ще ви даде правилен съвет, се нарича трихолог.

от

публикувано на: 13/01/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: