Здравни прогнози по цвета на косата

14/12/2014

mipaFXe

Дебелината на човешкия косъм е приблизително 70 микрона. В тези непонятни за човешкия окомер размери обаче се побира цялото лично досие на дадения индивид. Например с лабораторен анализ на косъм може да се стигне не просто до девето коляно, а до самия корен на родословното дърво на всеки човек. И да се окаже, че по майчина линия родът ви е от Индия, а по бащина — от Кавказ. А знаете ли, че цветът на косата предопределя здравето и продължителността на живота? Окраската на прическата зависи от определен генетичен набор, който всъщност задава като матрица и други телесни и психически особености, включително и предразположението към някои болести.

Кожа

Първата и очевидна диагноза, произтичаща от тази зависимост, е „рак на кожата“. Светлокосите са много по-застрашени да развият меланома от брюнетите, защото русите къдри при тях издават и още нещо — бяла кожа, която се дължи на занижено производство на веществото меланин. От количеството му зависят цветът на кожата, както и степента на защитната й реакция към слънчевите лъчи.

Нервна система

Пряка връзка съществува между цвета на косата и нервната система: у представителите на келтския и нордическия тип тя е по-ранима и чувствителна, докато тъмнооките и тъмнокосите доказано са по-издръжливи физически и психически.

Болка

Светлокосите и светлокожите усещат по-силно всяка болка. При тях прагът на чувствителност е силно занижен поради дефицита на меланин.

Стомах

Блондините са по-предразположени към повишена киселинност на стомаха, от което често се развиват като усложнения гастрити и язви.

Стави

Страдащите от ревматизъм светлокоси пациенти са двойно повече от всички останали.

Кръвно налягане

Около 60% от русокосите на млади години страдат от ниско кръвно, което с напредването на възрастта прераства в хипертония.

Алергична реакция

Наричат рижите „наказанието на анестезиолога“ — реакцията им към лекарства може да бъде непредсказуема. Освен това 80% от рижите и русокосите обитатели на планетата ни страдат от различни прояви на алергия.

Вътрешни органи

Блондините често страдат и от възпалителни заболявания на жлъчката и бъбреците. Кестенявите са предразположени към унаследени по „женска линия“ болести и главоболие. При натуралните брюнети и брюнетки най-често се образуват камъни в бъбреците. При тях е регистрирана и висока честота на внезапни инфаркти на нервна почва.

Климатични особености

Отдавна е известно, че смяната на местожителството може да провокира нови болести или да обостри стари, хронични болежки. Особено ако промяната на природните и климатичните условия е драстична. В този смисъл много по-добре е да си смугъл, а не бял брюнет в Мароко или Египет.

Цветът на очите и косата може да подпомогне прогнозата как ще се отрази на организма радикална смяна на климата. Вече е установено, че в страни с относително хладен и мрачен климат (скандинавските държави, Великобритания) от туберкулоза по-често боледуват хората с кафяви очи, а в Италия — синеоките. А вегетативната дисто ния по-често се проявява при блондини, попаднали в горещ климат, и при брюнети във влажен и студен климат.

от

публикувано на: 14/12/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: