Всяко дете се ражда с характер. Какъв?

17/12/2014

n6JrLig

Всяко дете се ражда с характер. Проблемът е, че на нас, възрастните, ни трябва доста време да разберем с какъв. Или пък просто ни е по-удобна нагласата, че то трябва да се нагоди към нашия нрав, вместо да показва своя. Бърз преглед на вариантите на детския темперамент може би ще ви накара да промените гледната си точка.

 Ангелчето

То е истинско слънчице – от ранна възраст е много общително, лесно свиква с нови хора и лесно се адаптира към всяка промяна. По правило речта на децата с лек и открит характер се развива много по-рано всравнение с връстниците им. Активният им речник е много богат и нямат никакъв проблем да обяснят на възрастните какво искат. Не драматизират, а приемат с разбиране отказа на тяхна прищявка, лесно се успокояват. Когато си играят, отделят повече внимание на индивидуалните занимания.

Раним и обидчив

Много чувствителна психика, която изключително бавно се приспособява към нова среда, е отличителната черта на този тип детски темперамент. Ранимите деца не обичат да бъдат прекъсвани – в общуване, по време на игра. Това силно ги разстройва. Освен това изпитват трудности да делят играчки с други деца. Срамежливи и затворени, за тях е сложно да се сработят в нов колектив.

Раздразнителен и упорит

Наричат ги още „деца с характер“. Когато не постигнат това, което искат, те са в състояние да изпаднат в ярост – крещят и буйстват. Упоритите деца не се подчиняват на всеки опит да живеят по дневен режим – ставането сутрин, обличането и закуската под час, бързането за училище или детската градина е ад и за тях, и за вас. Предпочитат независимостта, не им е нужна компания, освен ако не извоюват позицията на лидер. Трудно им е да изразят с думи чувствата и желанията си. Но пък са изключително креативни в индивидуални творчески задачи. Понякога обаче не им достига търпение да довършат докрай започнатото и това ги изкарва от релси.

Малкото моторче

Отчетливо активни и енергични, за децата с такъв темперамент са характерни резките смени на настроения. По принцип са общителни и много любопитни, стремят се и изучават старателно всичко ново. Родителите на активните деца трябва да направляват огромната им енергия и дори понякога да налагат ограничения. Правилният контрол е залог, че в бъдеще може да се очаква това дете да стане лидер или добър ръководител.

Златната среда

В тази група са всъщност болшинството от децата – тези, които физически, интелектуално и психически се развиват според общоприетите средностатистически норми. Леко срамежливи при общуване с непознати хора, но напълно адаптивни към промени, ако постепенно са били подготвяни за нея. Рутината допада най-много на тези деца, защото просто обичат да са наясно с логиката на събитията.

от

публикувано на: 17/12/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: