Футболист на 2014? Ами сега!

01/12/2014

Ludogorets Razgrad press conference

В края на годината идва време за най-различни класации, като една от тях е тази за Футболист на 2014-а. Анкетата води началото си от далечната 1931 година, когато за първи път вестник „Спорт“ прави допитване до своите читатели за определяне на победителя. И първият печеливш е Асен Пешев от Левски (София). През годините отличието взимат асове на ЦСКА (през 50-те години се нарича ЦДНА) като Стефан Божков и Иван Колев, големите Георги Аспарухов и Никола Котков от Левски (Котков като играч на Локо София), героите от САЩ ’94 Христо Стоичков, Емил Костадинов и Трифон Иванов и звездата Димитър Бербатов (7 пъти!).

Изборът през тази година, който трябва да бъде направен от спортните редакции, обаче е повече от сложен. Националният отбор не спира да копае дъното, а последното равенство с Малта сложи край на всички надежди за класиране на Европейското първенство във Франция през 2016-а. Това ще бъде шести голям форум, който футболистите ще пропуснат и ще гледат по телевизията.

Най-добрият футболист на България продължава да бъде Димитър Бербатов, който обаче от години няма мачове с националната фланелка. А за да спечелиш класация като „Футболист на годината“ в България, трябва да си направил нещо за българския футбол, а не само за принцовете в Монте Карло.

В редиците на шампиона Лудогорец (Разград) българските футболисти не са много, а Козмин Моци, който класира Зелените в Шампионската лига не може да бъде претендент, тъй като е румънец. Освен ако не получи българско гражданство, за да има някой заслужил за отличието „Футболист на годината“.

Колкото до претенциите на Ивелин Попов за първо място в класацията, те приключват с начина, по който изпълни дузпата срещу Малта на стадион „Васил Левски“. Тогава вместо просто да уцели вратата и да отбележи гол, както трябва да направи един истински капитан, той изпрати топката около спирката на метрото и служителите на общината все още я търсят. А и коментарът му след този злощастен мач някак си не приляга на бъдещ победител в престижна класация. „След мача пих пет аулина, бях вкъщи с жена ми и баща ми, отворих една бутилка уиски и така удавих мъката“, бяха думите на Ивелин Попов.

Все пак заради трагичния национален отбор голям шанс има вратарят на Лудогорец Владислав Стоянов, но… лошото е, че и той е част от националния. А в решителния за Лудогорец мач за влизане в Шампионската лига срещу румънския Стяуа си изкара червен картон и остави съотборниците си с човек по-малко в най-напечения момент.

Изборът пред спортните журналисти ще бъде по-труден от всякога и не е изключено сред номинираните отново да попадне министър-председателят Бойко Борисов, който се изявява с фланелката на Витоша (Бистрица) в свободното си време.

На Коледа обаче стават чудеса и предстои да видим какви изненади ще ни предложи тазгодишното издание на Футболист на годината.

от

публикувано на: 01/12/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: