Как да закалим боледуващото дете

01/12/2014

child

Детето пак е болно – кашлица, хрема, температура. А вие пак сте в паника. Единствената ви грижа е: само да оздравее! Но още преди да укрепне от предишната простуда, то отново се разболява. И така – цяла зима. Проблемът е там, че обикновената простуда в наше време често се усложнява от повишена чувствителност към лекарствата, храните, студа, силния вятър. И прераства в бронхит, астма или още по-сериозни алергични заболявания. Изходът е един – закаляване, физически упражнения, движение.

Но преди всичко често боледуващото дете (а то се смята за такова, ако прекара повече от четири вирусни инфекции годишно) трябва не просто да се излекува, а да се ухажва постоянно. Ще ви дадем няколко конкретни примера.

Специална стая за специалния човек

Огледайте стаята, където играе и спи вашето дете. Дали всичко е както трябва? Местата за игра и за учебни занимания трябва да са разположени във възможно най-слънчевата зона. Леглото не бива да е близо до отоплителни уреди.
Температурата на детската стая трябва да е постоянна -19-20 градуса. Не допускайте да мръзне, но и не забравяйте да проветрите помещението.

Научете детето да си ляга и да става по едно и също време. А също и винаги да започва деня с малко гимнастика, пък била тя и съвсем елементарна. Запомнете: навиците, които формирате от най-ранна възраст, ще станат важни ориентири в неговия живот.
Пазете детето от прегряване, не го навличайте. Детските дрехи трябва да бъдат от памучни тъкани. Избягвайте синтетиката.

Докато още не е добре закалено, следете напитките, които му давате (особено след разходка) да не са студени, а топли, с температура 40-42 градуса (такава е тем-пературата на лигавицата на устата и стомаха) – така ще предпазите имунитета му от излишни предизвикателства.
Всяка вечер преди лягане правете сух масаж на гръдния кош. От сухата разтривка на кожата в областта на гръдния кош, ръцете, краката, а след това и масаж – към закаляване във вода и физически занимания на въздух, от тях – към занимания в спортна школа – това е пътят на ухажването и истинското оздравяване на често и продължително боледуващото дете.

Суха разтривка

Болнавото дете се поти много – особено след сън. Предварително подгответе памучно бельо и кърпа за разтриване. Навийте кърпата на руло и с дясната ръка я поставете под дрешката му в горната част на гръдния кош, докато детето е право или седнало. С лявата ръка придържайте единия край на кърпата. После с дясната разстелете кърпата по гръдния кош и започнете да го разтривате с нея. Детето трябва да чувства топлина по време на масажа. Веднага след това го преоблечете в сухото бельо. Правете процедурата всеки ден в продължение на месец.

Тридесет дни по-късно детето вече е укрепнало. Разтриването със суха кърпа продължава, но по друг начин. Съблечете детето до кръста и го сложете право или седнало на леглото. Вие трябва да сте на една равнина с него, за да може то да се подпре с ръце на гърдите ви. Със събраната на руло кърпа разтрийте гърба, после гърдите от горе на долу и обратно. Накрая разтрийте последователно и страничните части на тялото (по 10-15 секунди). Помнете: колкото пъти дневно детето се изпоти, толкова пъти трябва да му направите масаж със суха кърпа и да го преоблечете в сухо бельо. Същата процедура трябва да се прави след разходка и преди да легне да спи.

Печка чудо

Прекрасен ефект при лечение на начална проява на остри респираторни заболявания или алергичен ринит дава следната процедура: вземете обикновен железен леген. Насипете в него предварително измит и изсушен пясък, както и няколко гладки камъчета. Поставете го на котлон и нагрейте до температура 45-55 градуса. Свалете го от котлона и поставете детето върху топлия пясък: нека поиграе, като стиска пясък в шепи и го изсипва обратно, нека погази или потанцува в пясъка.

За деца между 3 и 7 години пясъчната игра може да продължи 10-12 минути, за деца над 8 години -15 минути.

Може да съчетаете пясъчната процедура с промиване на носа или дишане на пари от сварени картофи. След като приключите с процедурата (най-добре е да се прави вечер преди лягане или преди дневен сън), сложете детето в леглото и добре го завийте. Може смело да я използвате и като предпазна мярка срещу разболяване веднага след като детето се прибере измръзнало от улицата.

Печката чудо не бива да се прилага само при:
– температура над 37 градуса;
– инфекциозни заболявания;
– гнойни възпаления по кожата;
– активен туберкулозен процес.

от

публикувано на: 01/12/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: