Високо пеене

18/11/2014

 

ПЛАКАТ 22 НОЕМВРИ - Land  za saita

Само две села в България – родопските Сатовча и Долен, изпълняват уникалната четиригласна народна полифония.

През 2010 година с. Сатовча и неговата женска фолклорна група „Високо пеене“ са вписани от Министерство на културата в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство „Живи човешки съкровища – България“. Очаква се да бъдат обявени от ЮНЕСКО и за част от световното културно наследство.

Досега само бистришката полифония в лицето на „Бистришките баби“ са носители на най-престижната световна номинация в областта на културата.

Поради това, че са изминали  почти петнадесет години след последните записи на с. Сатовча в БНР, ще е интересно за всички музиковеди, любители и почитатели на фолклора да видят развитието на тази автохтонна традиция днес.

Вторите наши гости са група „Войводите“ от село Мосомище. Те за пръв път прекрачват прага на БНР. Изпълняват непознати досега песни, характерни за селищата от региона на Гоце Делчев.

Но какво всъщност ще чуят гостите във Второ студио на БНР и всички зрители на Радио Бинар? Неповторимите песни от селата Долен и Сатовча, наричани „на високо“ са двугласни песни, чиято мелодия е изградена на основата на високи провиквания.

„Извикване“ ЖФГ „Високо пеене“с. Сатовча.

Тези извиквания са характерни за работата на полето. На открито сред природата гласовете си играят сами със себе си. „Сглашенето“, т.е. съчетаването, на тези песни „на високо“ с обикновени седенкарски двугласни песни от същото селище ражда уникалната за света и България полифонична песен от Сатовча  и Долен. Тези две песни са напълно различни по текст и характер на мелодията, а връзката между тях е бурдонната основа или вторите гласове в двете песни.

За пръв път песните „на високо“ са записани през 1952 година от Райна Кацарова, която ги приема за четеригласни. Други музиковеди ги определят повече като тригласно пеене, изпълнявано от четири партии. Но тези въпроси са за музиковедите, а ние можем да бъдем част от фолклора днес и да споделим магията на народната музика със себе си и нашите близки.

Специално за музикалния канал Фолклор група „Войводите“ изпълниха на тазгодишното 14-то издание на събора „Пирин пее“:

„Днеска ми е събота“ – МФГ „Войводите“, с. Мосомище

Очакваме ви във Второ студио на БНР – 22 ноември, събота, 17.30 ч.

Вход свободен.

от

публикувано на: 18/11/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: