Цветята на д-р Бах са стимули за жизнената ни сила

02/11/2014

dimitrina

Димитрина Спасова е холистичен съветник. Предлага подход, базиран на учението за Закона за привличането, йога и йога терапия, лечение с Цветята на д-р Бах, аюрведа, билколечение, диетология, акупресура, рефлексотерапия и ароматерапия, звукова терапия.

Какво представлява лечението с Цветята на д-р Бах?

Човешкото същество се състои от две компоненти – материална и енергийна същност. Хората обръщат все по-голямо внимание на материалната си част, загърб-вайки нефизическата енергийна същност, която всъщност оживява човека. И това води до дисхармония, която не позволява на истинската ни всевечна духовна същност да се прояви. А тя е на творци, които творим живота си с мъдрост, любов, с осъзнаване на силата си.

И когато я загърбваме, се стига дотам, че материалното започва да доминира в живота ни, ограничавайки го със страхове и тревожност. Стига се до невъзможност да се справим с негативните тенденции, които всеки човек проявява в една или друга степен. И точно тук е мястото на Цветята на д-р Бах. Те изчистват ума, помагат му да види истината, стимулират енергийната система, балансират емоциите. Цветята на д-р Бах наводняват енергийното ни тяло със свежите импулси на божиите добродетели и отстраняват негативните тенденции на нашата личност.

Какви са негативните тенденции?

Хората реагират по различен начин на ситуациите в живота си. Тези реакции зависят от заложените във всеки един от нас уникални качества, които се проявяват в позитивен и негативен аспект. Всички неща, с които се справяме в ежедневието – кой по-зле, кой по-добре, зависят от това доколко сме хармонизирали физическия и духовния аспект вътре в себе си. Когато хармонията е нарушена, непроявените добродетели на божествената ни същност се проявяват в своята противоположност.

И тези проявени негативни качества като гняв, омраза, страх, гордост, тревожност, водят до страдание и болест. Английският лекар д-р Бах, визионер и хуманист, живял в началото на миналия век, обособява и групира негативните тенденции в 7 големи групи: страх; несигурност; недостатъчен интерес към действителността; самотност; свръхчувствителност към влияния и идеи; отчаяние или липса на смелост; прекалена грижа за другите.

Тези негативни качества ограничават изживяването на правото да бъдем пълновластни господари на собствения си живот. Ние творим живота си със силата на мисълта си и това, върху което спираме вниманието си, привличаме в живота си. И тази негативност, която всеки един от нас проявява в по-голяма или по-малка степен, фактически насочва вниманието ни към негативните страни на живота, което довежда до привличането на нещастие и болести.

И д-р Бах, който е отдал целия си живот на това да помага на хората да се чувстват по-добре, да излекуват живота си, да намират хармония с цялостната си същност, обособява тези 7 групи от негативни модели, които ограничават чо¬века да изживее един прекрасен живот. Той намира стимули за хармонизиране с душата сред цветята, които са висши проявления на красота и хармония.

Д- р Бах създава метод, който има духовна основа, т.е. въздействието му достига до всички нива на човешкото същество. Целта на терапията „Излекувай себе си“ е поканата на д-р Бах към всички нас да поемем отговорността за собствения си живот. Терапията не се концентрира върху физическите симптоми, а върху негативните модели на поведение.

Методът за получаването на лекарствата не уврежда природните ресурси. Цветята предават на нашата енергийна система фини импулси със специфична информация, която стимулира умствените и емоционалните сили за самолечение. Те нямат никакви странични увреждащи ефекти и се комбинират добре с всички други видове лечения. Методът е много ценен, защото всеки човек може да го ползва за себе си и за близките си, тъй като изборът на комбинацията се основава на психо-емоционални модели на реакция и човек няма нужда от медицинско образование, за да ги разпознае в себе си или близките си.

Всеки един, без изключение, може да ползва извлеците от тези цветя, които са стимули за нашата жизнена сила, защото всеки един от нас познава добре себе си и близките си. Когато тръгваш на зъболекар и трепериш от страх, знаеш много добре какво ти трябва – мимулус.
Капките от Цветята на д-р Бах са средство, което ни дава възможност да бъдем свободни от нега-тивните модели на мислене и по¬ведение, помагат ни да правим по-добри избори в живота, които да ни водят към добруване.

Цветята на Бах могат ли да помогнат за всичко?

Практически – да. Аз обаче бих препоръчала да ползваме капките превантивно, да не чакаме симптомите и заболяванията да се проявят и тогава да започнем да се лекуваме. Всяка негативна емоция екранира божествената енергия, която ни дава сила за живот.

Изчиствайки негативните емоции с помощта на Цветята на д-р Бах, ние наводняваме цялата си система с хармонизираща сила, която не позволява на заболяванията да се проявят.

И вие виждате, че те действат при вашите пациенти?

Да. Първо видях, че действа при мен. Това беше най-важното. От дълги години лекувам и помагам на хората да променят живота си към по-добро, но винаги първо изпробвам метода върху себе си.

Какво у себе си променихте с Цветята на Бах? С какво трябваше да се справите?

Смъртта на по-голямата ми дъщеря. На много хора им е трудно да се справят с подобна ситуация… Капките от Цветята на д-р Бах и хомеопатията ми помогнаха по-лесно да приложа на практика в живота си това, което винаги съм знаела – че смърт няма, че животът продължава, че връзките са вечни. И че ако ние съумеем да изчистим страданието, тъгата, обвинението, гнева, вината, тези негативности, които ни ограничават и ни обгръщат с пелена от негативна енергия, ще можем да усещаме много ясно и отчетливо присъствието на нашите близки, които вече са преминали на друго ниво на съществуването.

И това точно се случи с мен. Първите няколко дни, след като тя си тръгна, аз просто позволих да бъда с нея през цялото време и не усетих огромната травма от нейното отпътуване. Едва след това, когато започнах да общувам с близките си, с тъгата и скръбта им, съболезнованията на околните, когато моите собст-вени негативности започнаха да се проявяват под формата на: „Аз можех да направя нещо по- различно, как така се получи, че съм помогнала на толкова хора, а не успях да помогна на собстве-ното си дете…“, всъщност тогава започнах да блокирам, да екранирам нашата връзка, прояви се дисхармонията.

С помощта на Баховите цветя месец след месец се справих с това огромно предизвикателство. Това е най- голямото предизвикателство, с което имаме да се справим в този свят – да приемем смъртта и да осъзнаем, че животът продължава, че няма смърт. Има живот на различни нива на съществуването и връзките са вечни.

Има прераждане?

Да. Това е моето убеждение. Енергията идва отново, и отново, и отново, за нови изживявания и сътворяване, за радостта от съзиданието. Идваме в различни групи, в различни отношения, но всичко това помага на цялото това съзидание да се разширява, да израства.

А защо не помним?

Няма нужда да помним. И слава Богу, че не помним. Най-важното, което имаме да си спомним, е това, че сме енергия, която е естествено продължение на божествената енергия, на Бога, който е сътворяване, радост, мъдрост, любов, красота, хармония, сила. И да прилагаме тази съзидателна сила в посока сътворяване на все по-нови и по- красиви, и по-големи, и по-цен- ни неща в собствения си живот.

Защото няма нужда да се връщаме в миналото, за да си спомним това, което сме. Няма нужда да се ровим в миналото, за да решим проблемите си. Имаме нужда да знаем това, което сме в момента, определяйки посоката, в която искаме да вървим. Ние сме енергия, която идва тук за радост и съзидание, носейки със себе си огромната сила на това, което е нашата по-голяма същност – вечността, Бога вътре в нас.

Нямаме ли да се учим на нещо?

Това е едно от погрешните убеждения, които нашата ограничена човешка перспектива е създала в нашия свят. Познанието е вътре в нас. Въпросът е да изведем това познание на достъпно, съз-нателно ниво и да го прилагаме в нашето ежедневие.

Имаме во- даческа система вътре в себе си – нашата емоционална система за направление, нашите чувства, които винаги ни насочват и пра¬вят вътрешното познание достъпно за нас. Положителното чувство ти показва, че си в хармония с душата си, с Бога вътре в себе си.

Как всъщност д-р Бах е стигнал до идеята за въздействието на енергийния заряд на цветята?

Д-р Бах е визионер. Изключителна личност. Завършва медицина в Лондон през 1913 г., започва работа като бактериолог, прави много изследвания. Неудовлетворен е от това, което медицината в началото на миналия век предлага. Насочва се към хомеопатията, завършва хомеопатичен колеж и работи като бактериолог и хомеопат, изследванията и нововъведенията, които той прави, и до ден- днешен се използват в хомеопатията.

Но той не е удовлетворен и от хомеопатията, не защото тя не работи, а защото тя е сложна наука, изисква първо медицинско образование и после дълги години на обучение, за да се лекуват болни хора. Д-р Бах е търсел хармонизиращ метод, който да се базира върху вечните истини, да бъде лек за ползване и леснодостъпен за всеки. Да може да се ползва и да подкрепя човека в тези ситуации, с които ежедневието го сблъсква.

Вътрешната му същност го насочва към цветята и той започва да изследва цветята. Имал е изключително голяма сензитивност. Той е можел, поставяйки едно цвете върху езика си, да почувства на какво човешко качество може да повлияе това цвете. И така едно след друго намира цветята за отделните групи. Капките от цветята практически не се развалят – веднъж приготвени като концентрат, те могат да се ползват вечно. И могат да бъдат ползвани от бебета, от бременни, от възрастни и подрастващи.

А как се избират комбинациите от капки за бебета и деца?

Баховите цветя помагат, когато бебето плаче много или спи малко, когато има колики или зачервена кожа. Комбинацията се дава на майката, когато е кърмаче, или се слага в мляко или вода. Особено полезен за нежната бебешка кожа е кремът Rescue Remedy. Rescue Remedy е спасителната смес, която д-р Бах създава за първа помощ при всякакви ситуации – и за физически травми, и за психически, и за емоционални. Това наистина действа – и когато си в паника преди изпит, интервю или пътуване, при започваща настинка или след препиване, след голямо физическо или емоционално натоварване.

Капките на д-р Бах са много полезни за хора, които имат алергии към лекарства – фактически в тях няма алергени, защото в самата субстанция няма нищо материално, а енергийният мо-дел на цветето, който, пренесен от водата и фиксиран от алкохола, наводнява с хармонизиращи импулси нашата енергийна система, отстранявайки блокажите. Капките са полезни и за хора с наркотични и алкохолни зависимости, и за такива, които трудно се справят с гнева си.

Сам или с помощта на терапевт човек трябва да определи своята комбинация?

Когато проблемът е по-сериозен, се предпочита помощта на терапевт. Трудно е човек сам да оцени себе си. Но за отчетливи емоционални състояния като страх от нещо определено или силни негативни очаквания, всеки може сам да подбере подходяща комбинация.

Може ли майката да избере комбинация за детето си?

Важно е да се вземе под внимание, че заедно с детето трябва да се лекува и поне единият от родителите, защото детето е огледало на проблемите в семейството. Разбира се, когато майката е добре запозната с описанието на цветята, тя може да подбере подходяща комбинация за детето си. Да, тя може да наблюдава негативните тенденции при детето.

Но не е лошо да се посъветва с Бахов терапевт. Понякога има ситуации, когато излизат твърде много цветя и трябва да се видят кои са приоритетите. Повече от 6 до 8 накуп не бива. В ежедневието 5-6 цветя са добра комбинация.

А при болести помагат ли капките?

Освен за подобряване на психо-емоционалните състояния и за отстраняване на негативни тенденции цветята помагат и при изявени заболявания. При акутни заболявания Rescue Remedy е безценен помощник . При хронични състояния те са изключително полезни за подкрепа на другите методи на лечение. Защото те подобряват емоцио-налното състояние и изчистват страничните негативни ефекти на химичните лекарства.

При всякакъв вид хронични заболявания – и при високо кръвно, бъбречни и стомашни проблеми, всъщност няма група заболявания, които да не се повлияват добре. На пациентка със заболяване на щитовидната жлеза лекарите бяха казали, че доживотно ще приема хормонални препарати, но след няколко по-редни комбинации от Баховите цветя, паралелно с промяна на начина на живот, начина на мислене, насочване на вниманието към пълното излекуване и приема нето му за абсолютно сигурно, последните тестове показаха, че няма нужда от лекарства.

Спря хормоните преди няколко месеца. Капките са много полезни в периоди на рехабилитация, при неизлечимо болни и при хора, които си тръгват от този свят. Хармонизиращото действие на цветята ще се отрази добре и на пациентите, и на тези, които се грижат за тях.

Цветята на д-р Бах са безценни помощници за жени с предменструален синдром, склонност към аборт, при раждане и след раждането, при кърмене и менопауза, при проблеми с либидото при мъже и жени.
Списъкът е безкраен, няма об-ласт в човешкия живот, която да не се повлиява благотворно.

А с Баховите цветя можем ли да се преборим с наднорме-ното тегло, затлъстяването?

Да. Категорично. Защо трупаме килограми? Защото се чувстваме несигурни. Защото се опитваме да компенсираме липсата на съзидателна радост в живота си с радостта от яденето. Защото имаме ниско самочувствие и за да го потвърдим: „аз не заслужавам любов, не заслужавам да бъда обичан – ето виж ме колко съм грозен! Аз съм дебел и не заслужавам да бъда обичан!“

Друг мотив може да бъде, ако човек не се чувства достатъчно сигурен и смята, че другите не го приемат насериозно. „Нека да натрупам малко повече килограми и да изглеждам по- внушителен! Аз съм нещо ценно и важно!“ Това са мотиви, които могат да стоят зад наднорменото тегло. Моят опит е предимно с жени, които са стресирани, не се хранят добре и се опитват да компенсират радостта от истинското интимно общуване с удоволствието от яденето.

Защото те са свързани. Баховите цветя, хармонизирайки емоционалната сфера, довеждат до съвсем естествено редуциране на теглото. Има много добри резултати. Много по естествен начин се случва.

Без изтезания с диети?

О, не! Аз не приемам гладуването, не приемам диетите само с протеини или въглехидрати или да си мериш храната с кантарче. Храната е удоволствие, храната е радост, тя ни зарежда. Зависи с какво отношение приемаме храната. И, разбира се, зависи какво ядем.

А какво трябва да ядем?

Природна храна. Да няма оцветители, овкусители и омирисители.

Т. е. без нито едно „Е“ в нея?

Да. Е, не е възможно. Но поне да бъдат ограничени. Аз лично си купувам козе мляко, сирене, извара и масло от пазара. Също бобови, зеленчуци, зърнени храни, ядки. Но никога не се фанатизирам в това. Когато съм някъде навън, ям каквото предлагат в ресторанта. Проблемът е в ума – ако си мисля, че тази храна е отровна – тя ще бъде такава.

Въпросът е да познаваш нуждите на тялото си, да имаш положи¬телно отношение, положителни очаквания към храната и да знаеш и вярваш, че резултатите, които ще получиш от тази храна, ще бъдат превъзходни. С очакванията тялото да бъде заредено, освежено, ще изпитваме огромно удоволствие от храната и ще се чувстваме енергични през целия си ден.

Важно е да се храним по едно и също време, да не про¬пускаме хранения и да не претоварваме системата късно вечер. И да пием много вода.

от

публикувано на: 02/11/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: