Концертът на Юрий Башмет днес – с двойна премиера на произведенията от програмата си

08/03/2013
БНР
Генералният директор Валерий Тодоров и Юрий Башмет

Прочутият виолист Юрий Башмет пристигна в България по покана на Българското национално радио, за да отпразнува своя 60-годишен юбилей в съвместен концерт с радиосимфониците под диригентството на маестро Емил Табаков. На 8 март в Зала 1 на НДК в 19 ч. на сцената ще музицират Мария Федотова (флейта), Виктория Корольова (флейта) и Смесеният хор на БНР. Юбилейният концерт на Юрий Башмет е сред знаковите музикални събития в Музикалния сезон 2012/13 на творческите състави на Българското национално радио.

„Концертът е изключителен, не само заради идването на Бaшмет – припознат по цял свят като „Паганини на виолата“, но и заради факта, че той ще свири този път с български състав – Симфоничния оркестър на БНР. С този концерт маестрото ще наруши традицията си да гастролира само със своите формации – камерния оркестър „Московски солисти“ и държавния симфоничен оркестър „Нова Русия“, заяви Емил Табаков – главен диригент на
Симфоничния оркестър на БНР и директор на Дирекция „Музикална продукция и състави“ на обществената медия.

„Радвам се, че Башмет предпочете да свири с нас! Съвместният ни концерт на 8 март е жест и израз на високата оценка за класата на радиосимфониците и за цялостната ни работа“, призна с гордост Табаков.

По време на ексклузивната пресконференция с българските медиите по повод концерта Емил Табаков припомни, че през 70-те години като млад утвърждаващ се музикант Башмет е имал изява със Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Васил Стефанов.

Юбилейният концерт на Юрий Башмет на 8 март ще ознаменува двойна премиера за произведенията, включени в програмата. Композицията „Стикс“ на грузинския композитор Гия Канчели ще бъде изсвирена в България за първи път, а „Концертът за две флейти“ на Табаков се представя пред софийска публика премиерно – десет години след написването на творбата. Специално за първото национално изпълнение на негова творба композиторът Гия Канчели.

„Някога често идвах в България“, посочи Гия Канчели. „Прекрасно помня когато при изпълнение на една моя симфония присъства лично Панчо Владигеров, което бе огромна чест за мен. Добре си спомням и Филип Кутев, който е изключителен човек. Щастлив съм, че още веднъж съм в София и със сигурност мога да призная, че с Юрий Башмет ме свързва целият ми живот. Писането на програмно произведение ми отнема години, а вложеното във всяка творба е равностойно на цял един живот. Правейки равносметка мога да кажа, че съм подарил на Башмет цели два мои живота и замислям да създам още творби специално за него“, обеща маестро Канчели.

„Радвам се, че БНР ме покани за този музикален проект. Най-важното е, че тук са и двамата композитори, а аз ще мога да споделя с българската публика моите любими произведения и най-вече шедьовъра, написан специално за мен от маестро Канчели“, отбеляза от своя страна Юрий Башмет.

Гост-солистките – Мария Федотова и Виктория Корольова са музикантки от висока класа. Мария е първата флейта на знаменития симфоничен оркестър „Чайковски“ на Владимир Федосеев, а Виктория е солист на Държавния симфоничен оркестър „Нова Русия“.

„Значимостта на личността и таланта на Юрий Башмет в световен план е безспорна. Приносът му в музикалната култура е уникален, защото той е човекът, който успя да наложи виолата като солиращ инструмент. Башмет изведе виолата на световната сцена и я направи изключително търсена, наравно с цигулката и челото. Специално за руския Паганини бяха написани множество произведения, а той успя да стане номер едно, заради
приноса му към този инструмент. Радостното е, че около него днес израстват много млади инструменталисти“, каза Емил Табаков.

Тайната на успеха си Башмет дефинира така: „Трябва да обичаш това, с което се занимаваш, с цялото си сърце. Музиката ни дава възможност да живеем различен живот. Тя е огледалото, в което се оглежда всичко онова, което вече ни се е случило. Музиката за мен е нещо като църква на душата. Инструментът трябва не просто да подхожда на изпълнителя, на неговия характер. Те трябва да са в пълна хармония, да са едно цяло. Много обичам думата „амбиция“. Без увереност не може да има развитие“, категоричен е руският виртуоз.

Юрий Башмет заема специално място сред музикантите на нашето съвремие, превръщайки виолата за пръв път в историята в признат солов инструмент. Композитори от цял свят се възползват от появата на този феномен, като написват повече от 50 произведения специално за Башмет.

Преди началото на генералната репетиция за концерта Юрий Башмет, Гия Канчели и Емил Табаков оставиха своите отпечатъци за Зала на славата в НДК.

Ръководството на БНР връчи на виртуоза почетен плакет „Сирак Скитник“. БНР е основен организатор на юбилейния концерт на Юрий Башмет. Той се осъществява в партньорство с Националния дворец на културата. Генерален спонсор на руските артисти е „Газпром експорт”. Медиен партньор – БНТ. Концертът се реализира и с любезното съдействие на банка ДСК.

На снимките:

1. Юрий Башмет, Гия Канчели и Емил Табаков оставят своите отпечатъци за Зала на славата в НДК

2. Юрий Башмет, Дмитрий Гринченко, генерален директор на Руската концертна агенция и
Валерий Тодоров, генерален директор на БНР

от

публикувано на: 08/03/2013

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: