На 8 март Юрий Башмет свири с радиосимфониците за юбилея си

11/02/2013
Юрий Башмет и маестро Емил Табаков

Прочутият виолист Юрий Башмет идва в България, за да отпразнува своя 60-годишен юбилей, в съвместен концерт с радиосимфониците под палката на маестро Емил Табаков. На 8 март в Зала 1 на НДК от 19 часа на сцената ще бъдат Мария Федотова (флейта), Виктория Корольова (флейта) и Смесеният хор на БНР с диригент Драгомир Йосифов.

„Не/сън в лятна нощ” от Алфред Шнитке, Концерт за две флейти от Емил Табаков и българската премиера на „Стикс” за виола, смесен хор и оркестър от Гия Канчели са произведенията, които българската публика ще има удоволствието да чуе в изпълнението на великолепните музиканти. В своята творба, посветена на Башмет, големият грузински композитор се прощава със своите приятели, напуснали света на живите.

Юрий Башмет –  художествен ръководител и главен диригент на Държавния симфоничен оркестър „Нова Русия“ и камерния ансамбъл „Московски солисти“, не случайно пожела да чества празника си с маестро Табаков и Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Двамата работят отлично от дълги години. В рамките на „Мартенски музикални дни“ в Русе, творбата „Ad Infinitum“ на Емил Табаков бе представена пред българската публика от самия Башмет и оркестъра „Нова Русия“. От своя страна българският диригент получи нееднократни покани за концерти с руския състав и участия на международни фестивали, сред които и основания от Башмет „Зимен фестивал“ в Сочи. 

Специално за юбилея на виолиста в София ще пристигне и самият Канчели. Така тази концертна вечер обещава да се превърне в събитие за сезона.

Концертът се осъществява  в партньорство с Националния дворец на културата и съдействието на Министерството на културата и Столична община. Генерален спонсор е „Газпром експорт”. Медиен партньор на събитието е БНТ. Билетите за концерта вече са в продажба на касите на НДК и БНР. Цените са от 20 до 80 лв.                                  

от

публикувано на: 11/02/2013

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: