Луи Си Кей идва в София

27/06/2019

Когато става въпрос за стендъп има няколко лица, които стоят на връх „Ръшмор“. За добро, или за лошо преди година Луи Си Кей беше изтръгнат оттам в следствие на социалната лавина наречена Me2. Това, което Луи направи, със сигурност не е нормално и няма да навлизам в детайли, но факт е, че световната сцена низвергна един от най-бистрите и нестандартни комедийни умове в последните две десетилетия. Сега, след по-малко от месец, той стъпва на българска почва и всички билети се изкупиха за няколко часа. Честито на печелившите, защото те ще са част от малка, ексклузивна група, която има възможност да види нов материал от легендата.

 

Луи расте в Мексико до седмата си година. Там дядо му е професор с висока длъжност и дори става заместник-министър на екологията през 2003-та. След като завършва гимназия, Луи прави първия си опит в стендъпа. Дават му пет минути слот в местен бостънски комедиен клуб, Луи ги взима, знаейки много добре, че има материал за две минути. След това никой не му дава шанс за цели две години. През тези две години Луи работи каквото може – като автотехник, готвач и продавач в магазин за видео касети. Той събира житейски опит и материал за следващия си сет. Луи е муха на стената във всички комедийни клубове в Бостън и попива техники от комици като Лени Кларк.

 

×

 

След две години молене и убеждаване на мениджърите по клубовете, Луи получава втория си шанс. Той отново има пет минути, но този път има материал за спешъл. След това статусът му започва да расте. От момчето, което виси в клубовете, се превръща във водещ на програмата и запълва времето между комиците със собствен материал. Не след дълго започва да получава пари за материала си и да подгрява за Джери Сайнфелд. Двамата ще станат добри приятели и Джери ще го хвали за щяло и нещяло във всички лейт найт предавания допреди една година, когато никой не казва нищо за него, защото той е изчезнал.

 

В последните няколко месеца комикът започна да надига глава и да показва нов материал в малки клубове предимно в Америка. За негово учудване всичките му изяви са изкупени за броени часове и става ясно, че хората все още искат да го гледат на сцена. Естествено всеки в залата винаги ще има едно наум, един малък глас, който му припомня за историите и злоупотребите и това несъмнено взима от преживяването. Вече мръсните му шеги не са само шеги, или поне това ни казва гласът в дъното на главите ни. Въпреки това, всичко, което излиза от устата му, си остава адски забавно.

 

×

 

Луи промени комедията в световен мащаб и направи прехода от осемдесетарската чиста, Сайндфел комедия към по-груба и мръсна такава като спазва всички писани и неписани правила от предните поколения комици. Неговият житейски и професионален път не е равен. Той е с трасе от влакче на ужасите. Понякога си горе, понякога падаш неконтролируемо, а понякога просто си заседнал по средата на пистата и краката ти се клатят в несигурност от трийсет метра височина. Според мен, точно в такъв момент намираме Луи преди да дойде в София. Той е в тилт. Не напълно изгонен и не напълно приет обратно.

от

публикувано на: 27/06/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: