Градовете, които могат да изчезнат под водата

01/07/2014

Цивилизацията навлиза в критична фаза в резултат от покачването на морското равнище. Ледовете се топят и освобождават милиони литри вода в океаните. Много градове са изложени на риск от наводняване от покачването водата.

snimka1

Венеция със своята сложна мрежа от канали е в опасност. През 2008 г. градът беше поразен от катастрофални наводнения, които причиниха големи щети. Този катаклизъм се повтаря циклично и до днес.

Сервитьор с гумени ботуши сервира напитки в кафене по време на наводнение на „Piazza San Marco” във Венеция, Италия, 05 септември 2013 г.. Водата тогава достигна около 110 см над морското равнище.

snimka2

За да потъне Амстердам, е достатъчно нивото на океаните да се повиши само с 2 метра. Холандия се намира в низините и една четвърт от страната е под морското равнище.

Според предварителните оценки Амстердам има на разположение около 150 години преди да се превърне в нова Атлантида.

snimka3

Тази снимка на фотографа Даниел Берехулак, Австралия, спечели втората награда на годишния World Press Photo конкурс, проведен на 11 февруари 2011 г. в Амстердам, Холандия.

Жертви на наводненията в гр. Даду, Пакистан се катерят за храна, осигурена от армията чрез хеликоптер на 13 септември 2010.

snimka4

Общ изглед от рибния пазар в Хамбург, Германия в петък, 12 януари 2007 г., след като силни бури през нощта са причинили наводнения около някои пътища в северната част на страната.

Градът, втори по големина в Германия, се намира в заливните низини на река Елба малко над 100 километра от брега на Северно море. Въпреки че използва модерна система срещу наводнения, както и в случая с Холандия, тя не може да бъде ефективна, когато нивото на водата се повиши твърде много.

snimka5

Целувки на брега на река Нева, докато водата се покачва в Санкт Петербург на 28 октомври 2006 година.

Властите тогава взеха решение да закрият две метростанции в близост до Нева и малката Фонтанка, която тече през центъра на града.

Това се случи през юбилейната 300-а годишнина на града.

snimka6

Мъж и жена снимат кола, довлечена от придошлите води в резултат на урагана Санди на 30 октомври 2012 година.

Ако нивото на океана се повиши с 3 м, ще се наводнят крайбрежните части на Ню Йорк. Пораженията, причинени от урагана Санди и силните бури пред него доказаха, че Ню Йорк се нуждае от нова система за защита от наводнения.

snimka7

Жителка на град Йорк, Великобритания се евакуира от дома си на 26 септември 2012 г. след като река Оуз преля и наводни центъра на града.

snimka8

На няколко места по река Темза са измерени най-високите стойности от поставянето на измервателните устройства през 80-те и 90-те години на 20 век. На 12 февруари 2014 година в Англия се покачиха нивата на водите в районите Стейнс, Егам, Чъртси и Дачет.

Жител на Стейнс вози кучето си в ръчна количка през наводнената от Темза улица.

snimka9

За да бъде унищожен Южен Лондон е нужно нивото на водата да се покачи с 5,5 метра. Митът, че Лондон е морски град не е далеч от истината. Градът е построен около устието на Темза и теренът, на който се намира по-голяма му част, особено на юг и изток, е в блато.

В момента има изградена доста широка система за предпазване от наводнения, така че той  има още 375 години, докато потъне като Атлантида.

snimka10

Шанхай има в запас цели 6,5 метра и преди да потъне, ще са изминали около 400 години.

За града и неговите 5,5 млн. жители това е най-лошата развръзка, но за да бъдем честни – и по-малко покачване на нивото на водата може бъде фатално.

от

публикувано на: 01/07/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: