В Лос Анджелис имат топки да преборят сушата

14/08/2015

В Калифорния имат наистина сериозен проблем с климатичните условия това лято и по-конкретно със сушата. Става въпрос за над 95% от територията на щата.

Министерството на водите и енергията на Лос Анджелис взима интересно решение и бързо го осъществява. 96 млн. черни пластмасови топчета са пуснати по бреговете на водния резервоар на града. Целта? Предотвратяване екстремното изпарение на водата вследствие на слънчева светлина, намаляване достъпа на птици и други диви животни до водните басейни, както и опазване на водите от разнесен от вятъра прах – това пояснява прессъобщение на кмета на града Ерик Гарсети. Търсеният резултат е да се спестят водни запаси, равняващи се на 300 млн. галона.

Черните топчета се използват като плаваща преграда, чиято задача е  намаляване на изпаряването на водата във въпросния резервоар. Според специалистите този метод ще спести на града най-малко 250 млн. долара в сравнение с други водоспестяващи алтернативи – например, разделяне на резервоара на две части с помощта на бисекторен язовир или инсталиране на покривни плоскости, които биха стрували около 300 млн. долара. За сравнение, в настоящия проект са вложени 34.5 млн. долара (по 35 цента за топче), като поддръжката е значително по-лесна – топчетата просто трябва да се пренаместват и завъртат през определен интервал.

„С влошаването на климатичните условия най-важната цел за нас категорично е да можем да осигурим питейна вода за всичките над 4 млн. жители“, категоричен е членът на управителния съвет на Лос Анджелис Мичел Инглендър в прес-съобщението си.

от

публикувано на: 14/08/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: