15 филма, които не са американски, и си струва да се гледат

27/06/2014

Зрелищно кино със смисъл можем да намерим в различни страни на света. Свикнали сме да гледаме филми, които се произвеждат в най-голямата кинофабрика „Холивуд“. Но има огромно количество ленти, които нямат нищо общо с нея, а заслужават да бъдат гледани.

Подбрали сме ви 15 такива филма. Някои от тях са удостоени с престижни награди, а други просто са заслужили любовта на зрителите от цял свят.

Вие какво бихте добавили към нашата селекция?

1. “Невероятната съдба на Амели Пулен” / Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain, 2001 (Франция/Германия)

100

Фантазьорката Амели намира в банята си тайник със стари играчки и решава да върне “съкровището” на законния му собственик. Тази добра постъпка променя живота й и тя започва да се намесва в живота на непознати хора по напълно неочакван начин.

2. Ловът / Jagten, 2012 (Дания)

101

Лукас се опитва да изгради живота си отново след тежък развод – има нова работа, нова приятелка. Опитва се да оправи отношенията със сина си тийнейджър. Едно малко момиченце обаче е влюбено в него и го обвинява, че е правил непозволени неща с нея. Местната общност застава срещу него и всичко стига до неочаквани крайности. Интересен поглед върху човешката природа.

3. “Бютифул”/ Biutiful, 2010 (Мексико)

102

Разведеният баща на две деца Уксбал живее в Барселона и припечелва като помага на нелегални емигранти да си намерят работа. Той научава, че е неизличимо болен от рак. Решава да промени живота си и да подреди делата си преди да умре. Една от най-суровите роли на Хавиер Бардем.

4. “Човекът от никъде” / Ajeossi, 2005 (Южна Корея)

103

Тхе Сик – вдовец с нерадостно минало, който общува с външния свят предимно чрез малко съседско момиченце. Когато тя е похитена от банда търговци на деца, той не се надява на полицията, а взима спасението й в собствените си ръце.

5. “Дракон” / Wu Xia, 2011 (Китай)

104

Това е интригуващ синтез между историческа мистерия и екшън с демонстрация на бойни изкуства. Лю Цзинси е скромен занаятчия, който се занимава с производство на хартия. Но в един прекрасен ден в селото се появява следовател, който подозира, че Лю съвсем не е този, за когото се представя.

6. „Ад“/ El Infierno, 2010 (Мексико)

106

Невероятно жестока черна комедия, която разказва историята на обикновения младеж Бени Гарсия. Той постепенно потъва в живота на мексиканските търговци на наркотици и получава всичко, за което е мечтал – пари, жени и купони. В един момент обаче се замисля за това в какво се е превърнал.

7. „Гомора“/ Gomorrah, 2008 (Италия)

107

В този филм се преплитат няколко сюжетни линии – на куриер, шивач, бизнесмен и двама самонадеяни тийнейджъри. Съдбата на всички тези хора се пресича с престъпния свят на неаполитанската мафия Камора.

8. „Покани ме да вляза“ / Låt den Rätte Komma In, 2008 (Швеция)

108

12-годишният Оскар постоянно е тормозен от връстниците си. Той прекарва много време, измисляйки планове за мъст. Събира новини за призрачни убийства, които държат в страх родния му град. Животът му се променя кардинално, когато се запознава с момиче на име Ели, което се оказва вампир.

9. „Убийствен инстинкт“/ L’instinct de Mort, 2008 (Франция)

109

Филмът е базиран на истинската история на лгендарния френски гангстер Жак Мерин, блестящо изигран от Венсан Касел. Първата част на лентата (филмът е от две части) разказва за началото на кариерата на Мерин, в това число и за първия му път в армията, когато той усеща вкуса на насилието и властта.

10. “Олдбой” / Oldeuboi, 2003 (Южна Корея)

110

Обикновеният и с нищо неотличаващ се бизнесмен О Де Су се напива на път за вкъщи на третия рожден ден на дъщеря си. Започва да се държи хулигански и закономерно попада в полицейския участък. За него гарантира приятел от детинство и го изважда от там. Докато се обажда на жена му обаче, О Де Су изчезва. Неизвестни го похищават и го слагат в килия в частен затвор. Предстои му да прекара в заточение 15 години.

11. „Клетка за кучета“/ La fourrière, 2010 (Франция / Канада / Великобритания)

111

Трима младежи – Дейвис, Енджъл и Бутч попадат в изправителна колония и се опитват да избягват неприятностите – всеки по свой начин. Накой търпи издевателствата, друг се опитва да се бунтува, а трети се стреми да наложи на другите свои правила.

12. „Моят път“ / Mai Wei, 2011(Южна Корея)

112

Филмът е базиран на реални събития. Разказва за съдбата на двама млади спортисти – японец и кореец, чиято конкуренция завършва с началото на Втората световна война. Те още не знаят каква среща им готви войната в бъдеще.

13. „Необратимост“ / Irréversible, 2002 (Франция)

113

Историята се развива от края към началото. Тъмнината на нощта, лилави отблясъци по стените, бледи като платно лица. Героят се лута в лабиринт от стълби и проходи в един от тайните гейклубове. Целта му е да намери и убие човек, когото никога не е виждал. За това обаче има сериозна причина – непознатият е изнисилил приятелката му до смърт, след като я е срещнал случайно в безлюден подлез.

14. “Недосегаемите” / Intouchables, 2011 (Франция)

114

Филмът е основан на истински събития. Животът на парализиран аристократ се променя напълно, когато той наема за гледач млад чернокож мъж, който е бивш затворник с чувство за хумор.

15. „Войната на стрелитe“ / Choi-Jong-Byeong-Gi Hwal, 2011 (Южна Корея)

115

През 1636 година пълчищата на манджурите идват на земята на династията Чосон, носейки смърт и разорение. По време на нападението на едно от селата враговете взимат в плен Ча Ин, по-малката сестра на стрелеца Нам И и нейния годеник Со Гун.

Смелият герой решава на всяка цена да намери близките си и да ги спаси от участта на роби в чужда страна.

Източник: imgur

от

публикувано на: 27/06/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: