Чили развенча шампиона на Маракана

19/06/2014

Chile_2014

Из дневниците на един Мондиал …

„В деня, в който кралят на Испания Хуан Карлос официално абдикира от трона, бе детрониран и световния шампион от Южна Африка 2010. Испанските футболисти паднаха с 0:2 от Чили на легендарния Маракана в Рио де Жанейро и загубиха всички шансове за излизане от групата. Така след три поредни големи първенства – две европейски и едно световно – ще има нов шампион.

Заслугата на Чили за това е голяма, като южноамериканският отбор показва страхотни игри и дава сериозна заявка за нещо повече на Мондиала. Работата на селекционера им Хорхе Сампаоли е отлична, защото виждаме един бърз, техничен и много грамотен отбор.

Мачът с Испания бе такъв, че все едно се игра в столицата на Чили – Сантяго. На Маракана имаше над 50 000 ентусиазирани чилийски фенове, които непрестенно подкрепяха своите любимци и с пълно гърло довършиха националния химн (организаторите спряха музиката, за да оставят феновете да го допеят!). А головете на Едуардо Варгас и Чарлес Арангис доведоха запалянковците до екстаз!

Идва ли края на една ера във футбола? Това е въпросът, който се поражда след отпадането на световните шампиони. Трябва ли да се отказват по-опитните състезатели и да се търси промяна с по-младите? Да остане ли селекционерът Висенте дел Боске? Все въпроси, върху които в испанската футболна федерация ще мислят през следващите седмици.

Може би най-красивия мач до момента го изиграха Австралия и Холандия. Оранжевите надделяха с 3:2 в двубой със страхотни попадения (основно това на ветерана Тим Кейхил за 1:1!), като австралийците могат да съжаляват, че не достигнаха поне до равенството. От самото начало на мача те играеха по-добре, но острието на холандците Ариен Робен проби защитата им и откри за 1:0. Буквално в следващата атака Тим Кейхил заби гола на сезона, след като

засече от въздуха остро центриране

от дълбочина. След почивката капитанът на Австралия Миле Йединак направи обрата пълен, след като отбеляза от дузпа. Резултатът можеше да набъбне и на 3:1, но австралийците пропуснаха на опразнената врата след хубава нападателна акция и както често се случва („когато не вкарваш, ти вкарват“) в следващата атака Робин Ван Перси изравни за 2:2. Победното попадение реализира резервата Мемфис Депай с шут от разстояние.

В последния мач от вечерта Хърватия се поздрави с първа победа на Световното, след като разби с 4:0 Камерун и прати африканците у дома. Задачата за камерунските национали стана трудна, че и невъзможна още от самото начало, когато Олич откри за 1:0, а след това Александер Сонг си изработи безумен червен картон и остави съотборниците си с човек по-малко до края“.

Първата седмица от Мондиала отмина, а кулминацията на програмата тази вечер е битката между Уругвай и Англия в мач на живот и смърт, защото който загуби, отпада от Световното.

от

публикувано на: 19/06/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: