Да преживееш 80 възела вятър някъде под Австралия

28/01/2016

Осем години яде картофено пюре и фасул. От плавател става икономист.  

Не съм събирала джобните си, за да си купя лодка и да изляза в открито море. Но и моето първо плаване беше като дете – разходка с лодка по река Ропотамо. Не бях соло, а с мама и татко. Имам снимка. Загорели усмихнати лица на фона на не повече от 0,2 м. вълни. По скалата на Бофорт това означава лек бриз или 4-6 възела вятър. И пеперуди в стомаха, но не от любов.

Елън Макартър  плава за първи път, когато е била на 4 години. Тогава усеща какво е свободата. „Брегът се скри от погледа ни…Издигнахме платната“. На нейната възраст помня  вълнението, с което ядях шоко стафиди на една пейка заедно с баща ми, докато чакахме да изпишат майка ми и брат ми от родилното. Беше поразително чувство, още стои забито като карфица в съзнанието ми – като спомена на Елън за 80 възела вятър при вълни с височина 12-15 метра. 

„Четири дни, за да стигне до вас кораб и още толкова, за да ви откара обратно до пристанището. При такава буря хеликоптер не може да спусне въжета, за да ви спаси, никъде  около вас не може да кацне самолет.“ – ако сте успели някак си да оживеете дотогава в Южния океан. Спомням си, че веднъж оцелях в басейн в Девин. Но за това екипът на  TED не би ме поканил да говоря. Въпреки че и за мен, както при Елън, това е бил преломен момент.  Аз се влюбих за първи път в живота си, разбираемо, в момчето, което ме спаси от дълбокото, а тя: „Никое преживяване в живота ми не би могло да ми даде по-добра представа за дефиницията на думата „ограничено“.

След нас и потоп. Харчим безразсъдно ресурсите, необходими за съществуването на човечеството. Не се замисляме дали за нашите внуци ще има първи път, когато въобще ще се влюбят. Не е и нужно, защото човечеството има план. И в разказа на Елън не любовта спасява света, а креативността на младите хора.  Не очаквах такава развръзка във видеото – от плаването към кръгообразната икономика.  И ако нашите баба и дядо не са знаели какво е Интернет, а половин век по-късно не можем да си представим света без него, то съвсем скоро ще разтваряме токсичните опаковки в чаша вода и ще я изпиваме, лишавайки земята от вредни отпадъци.

от

публикувано на: 28/01/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: