Най-култовите филмови продукти

16/05/2014

В определен момент от живота си, всички сме искали да имаме лазерен меч или летяща кола (за някои от нас този момент все още продължава). Светът на киното е изпълнен с любопитни устройства, футуристични оръжия и костюми, невероятно удобни и здрави превозни средства и всякакви други технологични иновации, за които бихте могли да мечтаете.

В много случаи обаче култов статус получават не футуристичните предмети (които най-вероятно никога няма да станат реалност), а съвсем тривиални продукти, които се появят на екрана – храни и напитки, домакински пособия или козметични средства.

Създаването на „фалшиви“ компании и продукти в киното не винаги е проява на богатото въображение на сценаристите и желанието за попълна атмосфера. В много случаи филмотворците вземат такива решения, за да се застраховат срещу легални проблеми, свързани с авторски права или за да избегнат продуктово позициониране на реални компании.

Много фикционални брандове получават култов статус сред феновете, а някои стават толкова популярни, че биват превърнати в реални продукти. Днес ще ви представим някои от любимите ни филмови продукти.

Sex Panther

Всеки момент от “Новинарят” (Anchorman: The legend of Ron Burgundy) заслужава култов статус сам по себе си, но една от любимите ни части е екзотичният парфюм, използван от репортера Брайън Фантана.

Sex Panther

Името на изкусителния аромат е Sex Panther, съдържа истинска пантера и според изследванията „в 60% от случаите работи винаги“. Дали това е вярно, може да проверите сами, тъй като Sex Panther се продава наистина.

Paper Street Soap Company

Сапунът, който главните герои в “Боен клуб” (Fight Club) произвеждат, става изключително популярен сред феновете на филма.

Paper Street Soap Company

Името на компанията идва от улицата, на която е разположена къщата, в която Тайлър и протагонистът живеят, а продуктът “работи чудесно за петна от кръв”.

Spatula City

Уиърд Ал Янкович безспорно е един от майсторите на пародията. Неговият филм UHF е изпълнен с абсурдно спешни хиперболи и неочаквани случки, но компанията, която грабна вниманието ни, е Spatula City (Градът на шпатулите) – огромен магазин, в който се продават шпатули… и това е всичко, както гласи и слоганът.

Spatula City

Любопитно е да отбележим, че след заснемането на филма билбордът, рекламиращ несъществуващия магазин, не бива премахнат и води до силен интерес и объркване от страна на потребителите.

Acme Corporation

Acme е огромна корпорация, която произвежда широк асортимент от продукти и странни устройства, които да впишете в изобретателния си план за действие.

Acme Corporation

С тази разлика, че всичко произведено от Acme е дефектно или не работи така, както очаквате. Абсурдните им продукти се появяват изключително често в анимационната поредица “Бързоходеца и Уили Койота” (Road Runner/Wile E. Coyote).

Red Apple

Цигарите Red Apple не са единственият продукт, създаден за филмите на Куентин Тарантино, но са най-запомнящият се.

Red Apple

Цветната кутия, украсена с психиделична гъсеница, щастливо захапала цигара, можем да видим в “Криминале” (Pulp Fiction), “От мрак до зори” (From Dusk Till Dawn), “Четири стаи” (Four Rooms) и “Убий Бил” (Kill Bill).

Въпреки култовия си статус, Red Apple не се превръща в истински бранд, но пък можете да принтирате и сглобите собствена кутия с логото на компанията.

Morley

Измисленият бранд цигари изключително много прилича на Marlboro – кутията има почти идентичен дизайн – и бива използван в много несвързани помежду си филми, сериали и видеоигри.

Morley

Това са като “В обувките на Сатаната” (Breaking Bad), “От местопрестъплението: Ню Йорк” (CSI: NY), “Приятели” (Friends), “Изгубени” (Lost), “Мисията: Невъзможна” (Mission: Impossible), “Психо” (Psycho), “Досиетата Х” (The X-Files) и много други.

Power Laces

Все още нямаме автомобили, които да пътуват във времето, но след около година ще можем да си купим една от другите джаджи, заради които завиждаме на Марти МакФлай – Power Laces.

Power Laces

Обувките, които се връзват сами, ще бъдат реалност през 2015 според дизайнера на Nike Тинкър Хетфийлд.

Brawndo: The Thirst Mutilator

Ултимативната енергийна напитка (която също можете да си купите), утолява жаждата, дава свърхсила, има страхотен вкус и очевидно е по-добра от водата. Защо иначе човечеството би я използвало за напояване на растения?

Print

В комедията Idiocracy, огромната корпорация, произвеждаща напитката, я рекламира по абсурдни начини, за да увеличи продажбите си. Но какво значение имат неморалните корпоративни практики, Brawndo има електролити!

Bertie Bott’s Every Flavor Beans

Не е учудващо, че точно вселената на Хари Потър е пълна с причудливи напитки и магически лакомства. Учудващо е, че някои от тях наистина се продават, като Всякаквовкусовите бобчета на Бърти Бот.

Bertie Bott's Every Flavor Beans

Както в книгата и филма, така и в действителност, това са дребни бонбони с разнообразни вкусове като банан, захарен памук, сопол, черен пипер, ушна кал и други вкусотии.

Stay Puft Marshmallows

Ако се страхувате от призраци и чудовища, това няма да ви хареса – Stay Puft Marshmallows също е реален продукт. Бонбоните от бяла ружа (или маршмелоу), както и огромното чудовището, направено от тях, се появяват в поредицата “Ловци на духове” (Ghostbusters).

Stay Puft Marshmallows

Ако не се страхувате от захаросаната версия на Годзила, можете да се насладите на бонбоните, които съдържат и завидно количесто кофеин.

от

публикувано на: 16/05/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: