Пътят на една песен: „Proud Mary“

04/02/2021

Коя е тази „Горда Мери“? Звучи като жена, изгубила всичко, но не и достойнството си. Която и да е, тя е възпята в една от най-презаписваните песни, превърната в кавър над 100 пъти, като най-известният е на звездния дует „Айк и Тина Търнър“. Как обаче „Proud Mary“ е стигнала дотам, през какви пътища е минала и коя всъщност е Тя? Ще ви попитаме само едно – чувате ли водните педали на параход, докато я слушате?

„Left a good job in the city…“

 

През лятото на 1968-а Джон Фогърти започва да подрънква мелодия на китарата си, да разлиства и да пише в своя бележник, знаейки че пише текста на най-добрата си песен. Първият стих започва с „Left a good job in the city“…

Девет години преди това, през 1959 г., в гимназията Джон Фогърти, Стю Кук и Дъг Клифърд са сформирали своята банда „Blue Velvеts“. Когато малко по-късно младежите подписват договор с музикална компания и към тях се присъединява и по-големият брат на Джон – Том Фогърти – групата вече се казва „The Golliwogs“. С име, което мразят, те започват да издават сингли, написани предимно от двамата братя. През 1966 г. обаче Джон и Дъг са привикани в американската армия, но продължават да са част от групата, която вече е сменила името си на „Creedence Clearwater Revival“.

През 1967 г. Джон Фогърти си купува тефтер, в който записва идеи за заглавия на песни. Първото е „Proud Mary“, само с беглата идея че песента ще е за работещата от сутрин до вечер перачка Мери. През това време той преминава своите военни обучения в армията, подготвяйки се да бъде част от нейния резерв. Въпреки че се гордее, Фогърти не харесва особено прекараното там време, притеснявайки се, че всеки момент ще бъде изпратен във Виетнам.

 

Затова и, когато един ден през 1968-а се прибира в апартамента си близо до Сан Франциско и вижда плик, се поколебава. Реклама ли е? Призовка за Виетнам? Влиза в къщата и го отваря. В него е почетното му освобождение от армията… Той толкова се радва, че излиза на двора си и прави няколко премятания. Той е свободен. Готов е за нов живот. Стабилната и „добра работа“ е зад гърба му. След това влиза обратно в апартамента, грабва китарата си и запява този първи стих: „Left a good job in the city“…

 

Коя е „Proud Mery“

 

Когато в онзи ден свободният от армията, или „добрата работа в града“, Джон Фогърти започва да наслагва текст, той вече има мелодия, по която работи от известно време. Фен на „Петата симфония“ на Бетовен, именно на нея той основава песента, добавяйки ритъм и удряйки по-силно първия акорд, вместо четвъртия. И този повтарящ се ритъм започва да му звучи като големите лопати на лодка, напредваща бавно по реката.

Почитател на книгите на Марк Твен и на сериала Маверик“, образът на речните параходи по Мисисипи, така залегнали в южняшката история на Щатите, започва да придобива форма в песента му. Изведнъж изниква образът на легендарния параход „Мери Елизабет“ – позната като кралицата на речните лодки в Мемфис.

 

След първия стих идва и вторият, и третият… Съставена от частите на други завъртели се вече в съзнанието на Фогърти и записани в тефтера му песни, включително за перачката на име Мери, новата песен започва да изплува. Всичко се трансформира в една почти митична, дълбоко южняшка приказка, която това калифорнийско момче може само да си представи. Мери вече не е работещата от сутрин до вечер жена, а параходът, който го „търкаля по реката“ – река, символ на новия живот.

Кавър, който разбира

 

„Creedence Clearwater Revival“ се превръщат в сензация. Излязла малко преди Коледа през 68-а, „Proud Mary” веднага става хит и ритъмът започва да се чува от всяко радио, всяка кола и от всеки съсед. Боб Дилън я обявява за любимата му песен през годината.

 

Песента, с южняшкия си дух, влиза дълбоко в сърцето на соул певеца Соломон Бърк. Със своята версия той иска да покаже на хората, че наистина разбира за какво става въпрос в песента, че знае коя е Мери. Затова и интрото, което записва към песента, звучи толкова искрено и толкова на място.

 

„Знам, че много от вас биха искали да знаят за какво точно е „Proud Mary“. Е, бих искал да ви разкажа за нея. Тя е голяма стара лодка… Вижте, моите предци са се возили на нейното дъно като огняри, готвачи и сервитьори и аз дадох обет, че, когато порасна, ще се повозя на старата „Proud Mary“…“ 

 

Неговото дълбоко разбиране за Юга превръща песента в истинска приказка за живота в тази част на страната, за афро-американците, търсещи свобода на борда на тези речни параходи. Бърк променя първия стих и той се превръща в: „Looking for a job in the city…“. Соул певецът отваря за песента вратите на R&B класациите и „черните“ радио станции. Самият Джон Фогърти оценява, когато някой пее песните му, но казва, че, когато този някой наистина я разбира, „я слушаш като за пръв път“. Версията на Соломон Бърк определено слага мост между по-фолклорния оригинал и по-нататъшния път на песента.

 

 

Айк, Тина и Мери

 

Само три години по-късно от оригинала излиза и версията на „Proud Mary“, за която може би повечето от нас се сещат днес, когато чуят името ѝ. Музикалният съпружески отбор Айк и Тина Търнър решават, че трябва да добавят още нещо към албума им „Workin’ Together“. Тина Търнър наистина обожава оригинала на „Creedence Clearwater Revival“ и предлага на съпруга си да я запишат, но да я променят. И го правят. Песента започва „приятно и леко“, но завършва „приятно и… грубо“, както я представя тя в интрото.

 

 

Някогашната песен за работещата неуморно перачка Мери, която, качвайки се на парахода търси ново начало и щастие, е по някакъв начин свързана и с Тина Търнър. Тази песен като че ли означава свобода за всеки записал я артист. С нея певицата сякаш за пръв път излиза една крачка пред съпруга си на сцената, импровизира, чувства се свободна. И скоро наистина ще бъде. Дори след развода на Айк и Тина, песента не напуска живота и творчеството на певицата, напротив – превръща се в нейна емблема.

 

Както казахме, това е песен вдъхновила над 100 кавъра. Това обаче са нейните главни три, нейните основни три версии, които я превръщат в това, което е днес, и в това, което всички други са направили с нея, когато е била в ръцете им. И когато я слушате, доловете ритъма на голямата стара „Горда Мери“, която бавно и магично напредва по Мисисипи и ви води към ново начало.

 

 

 

 

от

публикувано на: 04/02/2021

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: