Дъщерите на джазмените, част 4: Клодия Солал

14/01/2021

Поредицата ни за пеещите дъщери на джазмени все пак има и европейски измерения – освен Хилда Казасян, оставаща вярна на естетиката на рода си, във Франция сме свидетели на зараждането на ново кабаретно-джаз разклонение с Клодия Солал. Фамилията подсказа, че неин баща е пианистът, композитор и импровизатор Марсиал Солал, който преди години имаше месечен концерт в едно от студиата на Радио Франс – „Импровизации с Марсиал Солал”, като напоследък пак там представя новите си кончерти, а Клодия участва в неговия „Нюдекабенд”. Освен с баща си в началото на кариерата си Клодия работи със сестрата на Мишел Льогран, Кристиан, позната ни от вокалната акапелна формация „Double Six“.

 

Като лидер и композитор Клодия има сравнително малка продукция, но като част от различни артистични проекти, най-вече свързани с литература, но и с космически изследвания. Джазмените, с които редовно сътрудничи са предимно експериментатори – пианистите Батист Тротиньон и Бенжамен Мусе, челистът Дидие Пти, тромпетистът Медерик Колиньон… Клодия рецитира на френски и английски в добрите традиции на литературните кабарета, вмъква цитати от Бизе в албума „On the road/off the road” („La Dame de Seville”), импровизира върху Емили Дикинсън („Spoonbox”) и преоткрива анархиста Фере с втората му стихосбирка „Поети, дайте си документите”.
.
×
.
Интересно е съпоставянето на гласа на Клодия в джазовите полета, едновременно далечни от иконите, които го пеят (Пиаф, Греко) и верни на духа на вечния бунтар. Но, внимание, силата на Клодия не са дискографските продукции, тя е далеч от общоприетите норми на радиофоничност (в „Дуенде” има само едно нейно парче в ротация). Но на сцената е истинска фурия и неслучайно в началото споменах и за новите жанрове, и за работата им с Дидие Пти за Европейската космическа агенция. Там дъщерята на пианиста, от когото се възхищава и Дюк Елингтън, отива по-далеч – доколкото е възможно – от импровизационните умения, които са семейна черта.
.
×

от

публикувано на: 14/01/2021

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: