Дъщерите на джазмените, част 2: Аня Гарбарек

30/12/2020

Втората джазменска дъщеря, с която се срещаме, е Аня Гарбарек. Миналия път споменахме, че връзката между първите ни две героини са бащите им – Чарли Хейдън и Ян Гарбарек имат два прекрасни съвместни албума. Но в сегашния случай не Аня е част от програми на баща си, а обратното. По повод последния си театрален проект „The Road Is Just A Surface“ Аня разказва за дългогодишната му помощ не само като съветник („откри ми Кейт Буш, Лори Андерсън и Били Холидей”), но и като аранжор („много го бива да разполага различните инструменти”) и, колкото и да е странно – да я въвежда в необятния свят на електрониката („откри ми две от програмите, от които подбирах нужните ми звуци”). А, и между другото, Ян е на кийборд в няколко парчета, а съпругът ѝ Джон Мелисън – в други.

 

 

Освен вокалист Аня е и композитор, автор е на музиката към един от филмите на Люк Бесон (“Angel-A”), а музиката ѝ в т.н. фрий категория в джаз-наградите на Норвегия я поставя в компанията на любими имена като Нилс-Петер Мьолвер (предната година) и дуото на Буге Веселтофт и Сидсел Андерсен (следващата година). Стиловете ѝ варират от джаз, през минимъл/експериментъл до ембиънт с елементи на поп. Гласът ѝ е чист, без да е кристално прозрачен и нюансировката ѝ явно е предадена по наследство. Но за разлика от почти аскетичното сценично поведение на баща ѝ, Аня Гарбарек си пада по визуалните и театрални вселени, които да насели с музиката си. В „The Road Is Just A Surface“ темата, която я вълнува е оставянето на миналото зад гърба и присъщите психически проблеми.

 

 

Албумът е в две версии, само музикална и разширена с театрални елементи. Аня изповядва веруюто на баща си – в музиката единственото правило е, че няма правила. Затова и музиката ѝ е колкото предизвикателна (някои я сравняват с Бьорк), толкова и разпознаваема като почерк, в който хармониите са на почит не по-малко от разказа. Няма как да не изплува споменът за създадения с участието на Ян Гарбарек „Ragas and Sagas“. А другият протагонист, Нусрат Фатех Али Кан, с работата си заедно с Рави Шанкар направо издава името на следващата ни героиня, за която е ставало дума по конкретен повод и тук.

 

от

публикувано на: 30/12/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: