Жените до големите мъже: Полѐт Годар

05/01/2021

„Не съм темпераментна. Просто знам какво искам и се опитвам да го получа.“ Такава е Полет Годар – сигурна в себе си, непримирима, жадна за живот, красива и опасна. Няма друга жена, на която заглавието в множествено число да ѝ пасва толкова точно, защото Полет Годар обича да колекционира моменти, диаманти и съпрузи. Чарли Чаплин, Бърджис Мередит, Ерих Мария Ремарк – всички те велики, талантливи и влюбени в Полет. И тя влюбена в тях.

Според официалната информация Полет е родена на 3 юни 1910 г. в Куинс, Ню Йорк, но други твърдят, че е родена през 1905 или 1911 г. Трудно е да преценим кое е вярното, защото тя не обича да говори за възрастта си. Родена е като Марион Полѐт Леви, но по-късно възприема фамилията на майка си Алта Мей Годар. Родителите се разделят, когато тя е съвсем малка и детството ѝ изобщо не е розово. Налага се заедно с майката Алта сами да се грижат за прехраната си, но още тогава тя усеща, че не е родена за обикновен живот. В един прекрасен ден, докато сади картофи, Полет си казва, че това не ѝ отива и тръгва да преследва мечтите си.

 

Започва работа като модел, а след това става танцьорка в трупата на Зигфрид Фоли, чиито спектакли се играят на Бродуей. И така идва ред на първия брак за Полет с богатия търговец и смятан за плейбой тогава Едгар  Джеймс. Именно тогава тя започва да колекционира диаманти, а по-късно и скъпи предмети като картините на Модиляни, Матис и др. Едгар дава всичко на Полет, но тя не е жена, която ще се превърне в примерна съпруга. Полет не ражда наследник на Едгар, нито на който и да било друг мъж. Тя не обича да се грижи за семейното огнище и съвсем естествено това води до развод с Едгар. Подобно на името си, Полет лети към звездите и не спира да преследва мечтите си.

Един от най-успешните периоди за Полет Годар е втората половина на 30-те и началото на 40-те години на XX в. Тогава тя се среща с Чарли Чаплин, с когото също има връзка. Снима се в два от най-известните му филми – „Модерни времена“ и „Великият диктатор“. Възгледите им за живота отново се различават и те се разделят, но остават приятели до края на живота си. По това време Полет Годар изживява и най-голямото си разочарование, защото не получава най-жадуваната от нея роля – тази на Скарлет О’Хара от „Отнесени от вихъра“. Прочутият продуцент Дейвид О. Селзник прави мащабно прослушване, но все не намира тази, която да изиграе Скарлет. Когато за първи път вижда Полет, решава, че това е идеалната актриса. Тя е на седмото небе от щастие, но скоро след това ѝ съобщават по телефона, че е „отнесена“ от Вивиан Лий. Оказва се, че връзката ѝ с Чарли Чаплин в този случай не влияе добре на нейната репутация и затова не получава мечтаната роля.

 

След Чарли Чаплин Полет Годар има връзка с нашумелия тогава композитор Джордж Гершуин, но щастието им не трае дълго. Джордж често се оплаква от главоболие и в крайна сметка му откриват тумор в мозъка, който го убива. Покосен от красотата ѝ се оказва и художникът Диего Ривера. Именно Полет е причината за развода му с Фрида Кало. След това животът я свързва с комедийния актьор Бърджис Мередит, с когото играят заедно във филма „Дневникът на една камериерка“ на Жан Реноар. Но нито един от тях не приема Полет такава, каквото е, а се опитва на всяка цена да отнеме свободата ѝ, което я води към раздяла.

След всички тези любови, успехи и разочарования Полет намира пристан при Ерих Мария Ремарк, който по това време вече е достатъчно известен. Тя лекува раните от опустошителната му връзка с Марлене Дитрих, а той се превръща в последния мъж за Полет. Именно тя става и последната му муза, на която посвещава романа си „Време да се живее и време да се мре“. Това е последният и най-дълъг брак за Полет. Тя остава с Ремарк до 1970 г., когато той си отива от този свят след дълго боледуване.

 

А какъв ли е би могъл да бъде животът на Полет след него? Може би не толкова бляскав, колкото е бил преди това. Неспособна да преживее самотата, Полет посяга към наркотиците и алкохола. Откриват ѝ рак на гърдата и белодробен емфизем, които бавно, но сигурно я убиват. В края на живота си тя е принудена да се раздели и със скъпите си диаманти, за да се издържа. Разпродава първо картините си, а след това и някои от вещите на Ремарк. Умира точно в деня, в който е дошъл ред на бижутата. Макар и съсипана накрая, Полет Годар живее живота, който малцина се осмеляват. Полита към звездите смела и свободна – такава, каквато винаги е била.

 

от

публикувано на: 05/01/2021

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: