Жените до големите мъже: Уна О’Нийл

23/12/2020

Хората имат две страни – добра и една не чак толкова добра. Когато са известни и безкрайно добри в нещо, ние имаме склонността да виждаме само първата и да не забелязваме втората. Докато не се случи нещо необратимо – тогава слабостите излизат наяве и неизбежно белязват таланта, какъвто и да е той. Чарли Чаплин добре знае това.

 

Той е един от най-великите и обичани актьори, без които киното днес не би било същото. Когато някой каже няма кино, в главата ни неизбежно изниква образът на Скитника. Чарли Чаплин е една от най-забележителните и влиятелни личности в киноиндустрията, но злите езици не подминават и него. Той често попада в хорските усти, защото харесва значително по-млади жени. Първата му съпруга е непълнолетна – той е на 29, а тя е само на 16 години. На същата възраст е и втората му съпруга, а третата е с 21 години по-млада от него. Освен всичко това Чаплин бил работохолик и скъперник – травмиран от трудното си детство, той често крие в земята спечелени пари. Геният на нямото кино всъщност притежава съвсем обикновени и не толкова добри човешки черти. Тази порочна линия едновременно прекъсва и продължава Уна О’Нийл – последната съпруга на Чарли Чаплин.

Уна е родена на 14 май 1925 г. в Уорик, Великобритания. Още от малка над нея тегне сянката на известните ѝ родители. Баща ѝ Юджийн О’Нийл е известен писател, носител на Пулицър и Нобелова награда за литература. Майка ѝ Агнес Болтън също е известна писателка. Изглежда като живот мечта, но всъщност съвсем не е така, защото личността на дъщерята трудно изпъква пред прочутите родители. Уна сменя няколко училища, докато не решава, че иска да стане актриса. Бащата е твърдо против, защото това е несериозно и обвинява дъщеря си, че само се възползва от името му. Но Уна не се отказва, а заминава за Холивуд, където наема агентка, която да ѝ търси роли във филми. И така среща прочутия Чаплин, който се съгласява да ѝ дава уроци.

 

Те се срещат в един от най-трудните периоди за големия актьор. По това време някогашната забежка на Чаплин – актрисата Джоан Бари, заявява, че е бременна от него и завежда дело. ДНК тестове доказват, че твърдението е лъжа, но въпреки това съдът осъжда Чаплин да плаща издръжка на Джоан. ФБР отдавна е нарочило актьора за подривна прокомунистическа дейност и съдебното дело се оказва идеалният момент за още едно обвинение. Но това не спира Уна О’Нийл, а напротив – на 16 юни 1943 г. тя се омъжва за Чарли Чаплин.

Това ще се окаже последният брак за Чаплин – толкова скандален, колкото и предишните, защото Уна е с 36 години по-млада от съпруга си. Нейните родители се разделят, когато тя е съвсем малка. Това дава повод на критиците да кажат, че Уна търси бащата, когото никога не е имала. Други казват, че все още не се е отказала от мечтата си да стане актриса и се възползва от известността на съпруга си. Но каквото и да говорят хората, Уна и Чарли прекарват 35 години от живота си заедно.

 

Чаплин се влюбва в нея, защото тя е едновременно момиче и жена. Уна е много красива – стройна, с дълга черна коса и още по-черни очи. Тя е по момичешки нежна и срамежлива, от друга страна е интелигентна и винаги готова да се бори докрай за това, което обича. Когато се омъжва за своя Чарли, Уна се отдава изцяло на съпруга си и сякаш спира да има собствен живот. Става предана любима и ражда на Чаплин осем деца. В собствената си автобиография той пише за нея: „Всеки ден от живота си с Уна не преставам да се удивлявам и да преоткривам дълбокия ѝ и красив характер. Дори понякога, както си върви пред мен по тесните градски улички с това нейно простичко достойнство, изпъната като струна крехка фигура и пригладени назад тъмни коси, в които проблясват сребърни нишки, чувствам как буца засяда в гърлото ми и ме връхлита вълна от безкрайна любов и възхищение заради всичко, което е тя.”

Уна О’Нийл остава до големия актьор, дори когато той е почти парализиран. Когато получава Оскар за цялостно творчество през 1972 г., той вече е на инвалидна количка, защото е прекарал няколко микроинсулта. Няколко години след това Чаплин умира в съня си точно на Коледа. След неговата смърт все по-видна става зависимостта на Уна към алкохола. Някои казват, че не може да преживее загубата на съпруга си, други твърдят, че някъде дълбоко в сърцето си тъгува по неосъществената си мечта да бъде актриса. Тя се лута на тази земя 14 години без своя любим, докато на 27 септември 1991 г. не се отправя към него. Уна О’Нийл остава в историята като последната в живота на екстравагантен и гениален Чарли Чаплин.

 

от

публикувано на: 23/12/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: