Любляна – Зелената столица на Европа

02/12/2020

Чист въздух и липса на трафик? Да, възможно е. Зад градските легенди за дракони и аргонавти, зад праисторическите археологически открития, столицата и най-голям град на Словения – Любляна – разкрива и друго лице. След мистериозното си минало той израства до един от най-зелените и приятни за живот европейски градове, превърнал се и в Зелената столица на Европа. Чаровен и красив, той често е сравняван с Прага, но за разлика от чешката столица, Любляна е малък и непретенциозен и въпреки това предлага всичко, което и един метрополис, без да изгуби от своята приятелска атмосфера.

Мочурищата на Любляна и драконът. Началото.

 

Тръгнали на своята невъзможна мисия, според известния древногръцки мит, Язон и Аргонавтите все пак успели да вземат Златното руно от Колхида, което било пазено от дракон. Но не този дракон бил проблем за Язон, защото Медея го приспала и помогнала на героя. На обратния път обаче, пътувайки с кораба „Арго“ по река Дунав, Аргонавтите слизат надолу по реките Сава и Любляница и попадат в езеро, обградено от мочурища. Именно там Язон трябвало да се изправи срещу дракон, който след голяма битка успял да победи. Не само великата победа над дракона се приписва на Язон, според Херодот и историка на християнската църква Созомен героят е основал и първия град на това място.

 

Според друг мит, убиването на дракон е свързано с освобождаването на вода, която напоявала земята, но мочурищата около Любляна често ставали причина за наводнения и така митът е свързан с поличба. Откъдето и да идва този дракон, днес той удобно се е настанил не само на много места из града, но и на герба на словенската столица.

 

Да, иновативната днес Любляна преди е била просто част от тази заблатена местност, която и до днес е известна с това, че именно от там градът води своето начало. Защото извън всички митове и легенди, оставените в наследство доказателства от водения там праисторически живот са повече от интересни и впечатляващи. Праисторическите наколни жилища, построени върху стълбове над водата, са известни в районите около Алпите. Заедно с откритите в Люблянското мочурище наколни жилища, които от 2011 г. са част от историческото наследство на ЮНЕСКО, там е намерено и дървено колело от количка. То е на над пет хиляди години, което го прави най-старото такова, открито досега в света.

Любляница – между старото и новото

 

През I в. на мястото на днешна Любляна римляните основали град Емона, въпреки че, както вече казахме, предполага се, че Язов ги е изпреварил. Основали военното си укрепление около река Любляница, точно в основата на хълма, на който днес гордо се издига Замъкът на Любляна. Реката била основният търговски път, с който си служили римските колонизатори, за да се свържат с останалата част на империята. Именно водите, които така напоявали Люблянското мочурище, а то като гъба попивало, са на река Любляница. Тя пресича града и го разделя на източната му по-модерна част и на западната му по-историческа.

 

По целия път на реката, пресичащ сърцето на града, има павирани крайречни алеи. Разходката по бреговете на бавната и спокойна Любляница е чудесен начин да добиете представа какво е да живеете в словенската столица, защото социалният живот на града сякаш се е концентрирал там. Покрай нея са и всички исторически сгради, много оживени кафенета и ресторанти, а по водите ѝ ще видите много хора да гребат от кану или на сърф.

Вярва се, че първият мост, свързал двата бряга на реката, е дело на римляните. Днес Любляна е известна със своите мостове, които съединяват по-новата му западна част с историческия му източен бряг. Един от най-известните мостове и символ на града е „Тройният мост“ („Тромостовие“). Централният от тях е построен през 1842 г., а придружаващите го два – между 1929 г. и 1932 г. от емблематичния за града архитект Йозев Плечник. И трите моста, както и голяма част от историческия център на Любляна са пешеходни. На западния бряг „Тройният мост“ излиза на площад „Прешерен“, кръстен на „люблянския Ромео“ – поетът Франце Прешерен. Зад статуята, която почита паметта на поета, хванал книга в ръка, стои отличаващата се розова сграда на францисканската църква „Благовещение“.

Ето че драконът на Любляна отново долетя. Напомнящ за своето присъствие и легенда, той дава не само облика, но и името на друг известен мост в града – „Драконовия мост“. Построен между 1901 и 1902 г., той е първата подсилена бетонна конструкция на Любляна, първата асфалтирана структура в Словения и един от най-големите мостове в Европа за времето си. Първоначално е трябвало да бъде декориран с крилати лъвове, но вместо това изключително реалистични дракони застават на стража в двата му края.

Любляна – Зелената столица на Европа

 

Първата програма, свързана със защита на околната среда, която градът приема с целта да стане Европейска зелена столица, е през 2007 г. През 2016 г. целта е постигната. Градът доказва своето бързо развитие, поставяйки на европейската карта градовете от Източна Европа, способни да достигнат постиженията на доказали се носители на титлата, като Стокхолм и Копенхаген. Трите основни области, чрез които Любляна успява да спечели, са изграждането на зелени пространства, управлението на отпадъците и мобилността в града.

 

Зелената душа на града в лицето на запазената природа и множеството добре планирани публични зелени площи са една от основните причини за високото качество на живот в столицата и за спечелването на титлата. Освен, че градът е обграден от хълмове с естествени гори, впечатляващо е, че в самата Любляна всеки жител, без значение от своето местоположение, винаги се намира на 300 м. от градска зелена зона. Един от многото и най-известен парк, разбира се, е зеленият рай „Тиволи“.

Като много други балкански столици, в началото на новия век и Любляна не би могла да се нарече „зелен“ град. Но днес тя си е създала репутацията на едно от най-екологичните места в Европа. Словенската столица успява да обърне резултата и в областта на рециклирането и от нула рециклиране преди да влезе в Европейския съюз през 2004 г. да се превърне в нула прахосване. Днес тя е първата и единствена столица с „нулеви отпадъци“ в Европа и рециклира около 68% от тях, а до 2025 г. процентът се очаква да нарасне до минимум 75.

 

А това, че в центъра на историческия град единственият шум от трафик, който можете да чуете, е звънецът на някое колело или песента на птица, превръща изследването на града в спокойно и безопасно преживяване не само за вас, но и за белите ви дробове.

 

Дали създадена от Язон и Аргонавтите, дали пазена от дракон, Любляна определено запазила своята историческа мистерия и важност, успява да си пробие път като един иновативен град. Та какво по-желано за един пътешественик от това да се наслади на красотата на поредната си дестинация сред зеленина, чист въздух и усещането, че визията на един град може да се промени, без да изгуби от историята си.

 

от

публикувано на: 02/12/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: