Да послушаме джаз в Копенхаген

20/01/2020

Норвежката митология разказва странна, малко подла, но интересна история за появата на земята, върху която лежи нашата следваща дестинация. Норвежката богиня Гефион с хитрост създала датския остров Шеланд след като подлъгала шведския крал Гюлфи да ѝ даде голямо парче земя. И така, тя преместила земята в Дания, а на освободилото се място в Швеция сега се простира голямо езеро. На новопоявилия се остров днес се намира един от най-подредените, най-уютните и въобще „най“ градове в света с едни от най-щастливите жители – Копенхаген. Но освен всичко това, ние ще ви дадем и още една причина, заради която да посетите този град в идния месец – световния джаз фестивал Vinterjazz. Затова грабваме самолетния билет, качваме се на една от нискобюджетните компании и с директен полет отиваме да послушаме малко джаз сред романтичните улици и канали на Копенхаген.

Чували сте за Vinterjazz? Знаете, че скандинавските страни не са просто зима, мраз и фиорди? Чудесно. Но ако за пръв път чувате за този фестивал, то най-навярно все още при мисълта за Дания например ви побиват ледени тръпки. Чудите се какво би компенсирало липсата на слънце (не че въобще няма) и топлина в душата ви? Отговорът е джаз. Копенхаген е познат на Европа още от 50-те и 60-те години като една от нейните джаз столици. Затова и през 2020-а ще е поредното 20-о издание на националния Зимен джаз фестивал, който всяка година е причината жителите на Копенхаген и цяла Дания да очакват студения февруари с трепет. Три седмици датски и международни артисти сгряват хората със своята музика, звучаща на повече от 600 концерта, чиито домакини са над 100 барове, зали, кафенета, сгради и въобще различни локации в цяла Дания. Концентрацията на събитието обаче безспорно е в Копенхаген. Тази година фестивалът ще се проведе между 6-и и 29-и февруари.

 

След като разгледате програмата на фестивала и според предпочитанията си сте избрали вашите локации – по-грандиозните концерти в големи зали или на открити сцени, или по-интимната атмосфера на някои уютни барове и кафенета – сте готови да посетите и някои туристически обекти. Все пак Копенхаген не е само джаз.

 

Какво още ще ни предложи Копенхаген? Много.

 

Още от кацането ви на летище Каструп вие се придвижвате назад във времето, защото зад бляскавия си външен вид летището крие дълга история. То е едно от първите граждански летища в света, открито през 1925 г. По онова време то е имало впечатляващ дървен терминал, дълги тревисти писти и интересни работници по поддръжката им – овце, които пасели тревата преди и след полети. След като си представите тази сладка, но и малко притеснителна гледка, скачате на влака и за нула време изминавате 8-те километра до центъра на града.

 

И тъй като поредното „най“ на Копенхаген е статута на най-велосипедния град в света, се предполага, че за да продължите обиколката си, ще се качите на колело. Не е задължително, разбира се, но 2000-те велосипедни пункта в града постоянно ще ви го напомнят.

Намирате се на пристанището на Копенхаген, защото това е добър, а и красив изходен пункт. Там, вперила тъжния си поглед в морето, самотно преплела човешко рибените си крака върху скала, ви очаква така известната бронзова статуя на Малката русалка. Тя е издигната преди повече от 100 години в памет на легендарния датски писател Ханс Кристиан Андерсен. След като направите задължителните снимки и отрупате с внимание бронзовата русалка, а тя ви изпрати с безразличието, с което ви е посрещнала, се насочвате към друго историческо място.

Цитаделата на Копенхаген (Kastellet) е съществувала историческа крепост, разположена в звездовидна форма, и е най-добре запазената цитадела в Северна Европа. Зелени ливади, историческа мелница и водни басейни, запълващи укрепителните ровове, ограждат красиви казарми от 18-и век, част от които все още се използват от датската армия.

Разходката ви отвежда от звездовидния парк  до един много важен фонтан – този на създателката на Дания. Да, самата богиня Гефион. Фонтанът на Гефион ще ви загатне и за измамата, чрез която богинята придобива от шведския крал Гюлфи достатъчно голяма земя. Кралят ѝ казва, че ще ѝ даде толкова голямо парче от Швеция, колкото тя може да изоре за една нощ. Тези, които изорали земята,  всъщност били нейните синове, които тя превърнала в силни бикове, и така тя получила достатъчно земя за нейния остров.

Запознанството ви с историята на Копенхаген продължава със замъка Розенборг. Изживяването ви ще е съвсем в стила „имало едно време“, защото този романтичен замък не се е променил много от неговото създаване през 1663-а от крал Кристиан IV, превръщайки го в една от най-красивите и важни ренесансови сгради в Дания. Фасадата със забили се в небето фронтони, оръдейни кули и невероятно красиви градини, не е единствената причина да го посетите. Вътрешността на замъка пази много ценни реликви от датското кралско семейство: портрети, мебели и бижута, които са красиво аранжирани в неговите 24 стаи и подземна съкровищница.

Задължителна спирка във вашето изследване на столицата на Дания е и старата сграда на Копенхагенската фондова борса. Тя е една от най-символичните сгради на града с нейната усукана от 4 драконови опашки извисяваща се кула, а за Европа е една от най-старите борси, създадена през 1625 г. Легендата гласи, че драконовата спирала пази сградата от бедствия и вражески атаки. Изненадващо това вярване с времето се превръща по-скоро в истина, отколкото в суеверие, тъй като борсата загадъчно се е запазила по време на пожари и нападения, които не са пощадили други части на града.

Оттук ви насочваме към красивия канал Nyhavn – построен някога, за да свързва най-големия площад в града – Kongens Nytorv – с пристанището. Дълго време това е било любимо място на много артисти, включително Ханс Кристиан Андерсен, който в различни периоди от време дори е обитавал три къщи на брега на канала. Със сигурност ще разберете любовта му към това място, ако се качите на някоя от лодките (в случай, че каналът не е замръзнал) и се гмурнете в пейзажа, пропит от цветни фронтонни къщи и лееща се датска бира. С малко късмет ще плавате под звуците на джаза.

Възможността да чуете мекото звучене на джаза във всяка една от дестинациите е толкова голяма, че най-вероятно цялото ви туристическо изживяване ще е съпроводено с музика. Много от важните сгради на града ще се превърнат в сцена, откритите пространства също. Градът се преобразява и заживява зимната си музикална приказка, която привлича много почитатели на джаза. Улиците са изпълнени с хора и настроение, промъкващо се от множеството музикални заведения. Защото Vinterjazz е не просто фестивал и сцена за млади и доказали се артисти, смята се, че с него се слага началото на сезона за много барове и клубове в Дания, които създават неповторима и уютна обстановка, в която джазът да се развие.

 

И така, ако искате да се полюбувате на Копенхаген под звуците на джаза, знаете кога е времето. Ако обаче не успеете да се вмъкнете в зимните дати на фестивала, можете да се вредите за лятното му издание. Какво по-хубаво от това да слушате джаз, да се разхождате по каналите на Копенхаген, да пиете пенлива бира и да откривате неговата история.

от

публикувано на: 20/01/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: