Бъдещето, облечено в смарт дрехи с изкуствен интелект

01/10/2020

Живеем във време, в което технологиите променят нас и ние променяме технологиите. Процесът засега е двустранен. Но дали един ден това ще се промени? Опитваме се да подчиним машинен интелект в наша служба още от древногръцката митология. Търсим механично устройство, което да ни служи, да ни помага и да върши работата, която е скучна за нас и еднообразна, без да ни надминава по възможности. Едно от най-големите влияния на изкуствения интелект в модата не са неговите дизайнерски скици, а създадените с негова помощ и обшитите с него „смарт“ дрехи. Облеклото вече не е част само от физическото ни Аз и нашето тяло, то вече е връзка между нашето съзнание, нашите мисли, нашите навици и нашето общуване с околните.

 

Забравете за будилника на телефона си, или този на нощното си шкафче. Вече можете да се събудите благодарение на дрехата, която носите и издава вибрации към тялото ви. Имате много задачи за деня – отново алгоритмите на AI, втъкани във вашата риза, могат да ви подсещат.

 

Темата за смарт дрехите и облеклото на бъдещето ще обсъдим с д-р. Лиляна Петкова, защитила своята докторантура на тема „Модата в онлайн пространството“ към СУ „Св. Климент Охридски“, като разглежда смарт текстилите в своята дисертация. Д-р. Петкова е учила и в Калифорнийската художествена академия и в Кралския уелски колеж за музика и драма.

Нека разясним, какво означават умните дрехи?

 

Умните дрехи, или така наречените смарт-дрехи, идват от понятие, свързано с тяхната структура. Те може по нищо да не се отличават от останалите дрехи, но тяхната характеристика е различна, защото те имат други функции. Нишките, от които са създадени тъканите, съдържат различна текстура. Те са проводници и сензори, чрез които може да се приема и предава информация. Могат да променят своя обем и да извършват множество различни дейности, които са извън защитната функция на облеклото. Те са създадени на базата на различни алгоритми на изкуствен интелект.

Как точно може да се проектира една риза, която например да ни подсеща кога да излезем, или да улови, когато някой срещу нас лъже и да ни даде такъв сигнал?

 

Такъв тип продукти съществуват в научната сфера. Но първата основна част, която трябва да разкажем е, че тези дрехи се раждат в интердисциплинарното поле на различен вид науки. Те не са просто една дизайнерска приумица, а там работят екипи от физици, инженери, различни научни звена са включени, за да може да се осъществят тези различни функции – този изкуствен интелект да бъде внедрен като една носима технология. Както сега напълно популярни и лесно носими са смарт часовниците, така имаме и дрехи, имаме ризи, които могат да вибрират, когато не стоим достатъчно изправени, да мерят нашето кръвно налягане, и много различни функции. Но те не са така да се каже – лесно създавани, и не се правят само от едно звено. Трябва да има една научна дейност, която да бъде интегрирана в производството на тези артикули.

Кога е създадена първата умна дреха?

 

Умни текстили съществуват още преди 1000 – 2000 години. Още в далечното минало, особено в кралските семейства, е имало изключително пищни рокли, в които били интегрирани всякакви златни или сребърни проводници, тъй като тези благородни метали са били наистина познати с тези свои свойства. Но ако говорим за един истински напредък в тази сфера, когато целенасочено се влагат ресурси, то това е може би края на миналия век. Тогава започват изследвания за ризи, които да са свързани с медицинска цел, да изследват показателите, или пък по-нататък, когато вече имаме и смартфони – ризи, които да ни улесняват комуникацията, изкуствен интелект, който да го носим със себе си и да ни свързва с офисите. Така че, аз мисля че това е един цялостен процес на развитие на изкуствения интелект и технологиите във всички сфери на нашето ежедневие – не само модата. Защото тя все пак е част от живота ни. Такъв, какъвто го знаем.

А възможно ли е всеки да си позволи да си купи такава умна дреха? Измерен ли е рискът за здравето, защото много хора смятат, че технологиите близо до тялото могат да доведат до различни вреди?

 

Ако говорим за технологии и за риск, той наистина е много премерен, тъй като голям екип от хора и професионалисти в своята сфера работят по тези дрехи. Те не са така еднолично патентовани от някой само и единствено заради печалба. Те имат някакъв тест период, в който наистина ако не отговарят на определени стандарти, не биват допуснати до масовото производство. Що се отнася до тяхната цена – една смарт риза е около 10 пъти по-скъпа в сравнение с една обикновена риза, която е струва около 25 евро. Но това не е единственият проблем, че не са достъпни. Факт е, че те все още не са така широко разпространени – не можете да ги купите от Амазон например. Това са все още бутикови, единични, или в малко количество дрехи, които се разработват и трябва време, за да може тази технология да навлезе при масовия потребител.

Вече има разработени бутици на различни марки, които улесняват клиента, който вместо да пробва дрехата, алгоритмите на изкуствения интелект му показват дали ще му стои добре. Можем ли да кажем, че това ще се използва все по-масово и какви са плюсовете и минусите на такъв тип пазаруване?

 

Аз мога първо да кажа, какви са минусите на такъв тип изкуствен интелект, защото наистина основният им плюс е бързината. Всички ние в нашето динамично ежедневие искаме всичко да се случва за части от секундата. С нашите смартфони можем да си поръчаме дреха – до 60 минути да са ни я доставили. Така че един такъв тип пробни, които ни спестяват физическо време да се събличаме, обличаме и пробваме – улесняват. Но да не забравяме, че модата е приложно изкуство. Преди всичко тя съществува в едно триизмерно пространство, където необходимостта да бъде пипната и усетена формата, с нищо не може да бъде заменена все още. Предполагам, че още дълго време ще си има любители на традиционния тип пробни и хора, които ще искат първо да усетят материята, да я пробват по действителен начин. Макар че наистина това е бъдещето на модата и ще улесни изключително много покупателния процес.

А всъщност изкуствения интелект може и да плете – има такива машини, но има ли възможност да започне вече, самият изкуствен интелект да бъде дизайнер – да диктува модните тенденции, и има ли някакъв риск модата да стане една идея по-практична, да не е толкова елегантна – стилна?

 

Изкуственият интелект наистина има своето все по-голямо масово разпространение, и в модата също ще навлезе с по-голяма сила. Но аз съм точно доста консервативна по отношение, че твореца винаги остава творец, а творението е нещо създадено. Така че нищо не може да замени човешката мисъл. И без значение колко е интелигентен един умен дизайн, той е с по-мощна функция. А засега все още това, което виждаме на това ниво – модата, умните текстили – те не са създадени толкова масово, че да диктуват някакви модни тенденции, да изместят конвенционалната мода – както я познаваме. Все още, те са в процес на разработка, в процес на прохождане. Дали в бъдещето това ще се промени, може да спекулираме. Но засега, все още не се виждат изгледи традиционният дизайнер в модата да бъде заместен от  в близкото бъдеще.

Вярваш ли, че е възможно изкуственият интелект не само да облича телата ни, а да облече и мозъците ни? Да ни завладее, да стане по-интелигентен от нас, да влезе в полето на естествения интелект и да ни превъзхожда като понятие, което съществува като свръхинтелект?

 

Научната фантастика наистина е жанр, който аз харесвам да гледам, но все още за модата не мога да си представя такъв момент, в който наистина творението надхитря твореца. Но със сигурност има опасност такъв тип технологии да попаднат в неправилна употреба. Така да се каже, един тип организации да ги използват с негативни последици. Ние сме доказали в предисториите си, че човек срещу човек е най-страшният сблъсък, който може да се случи, особено, когато са намесени високи технологии. И става все по-опасно.

 

Ако аз говоря лично за модата и начина, по който изкуственият интелект се интегрира в нея. Не виждам на този етап подобна опасност, защото те по нищо не могат да застрашат човека. Начинът, по който се програмира всичко това, е човешка дейност. Те не са роботи, които се създават с някакви функции, които да извършват операции и да заместват човешката дейност – като например обслужващите роботи в големи хотели по света, които носят кафе. Тук сега говорим за изкуствен интелект, който е въведен в дрехите, и той е подчинен преди всичко на факта, че това е дреха. Значи трябва да бъде облечена, да бъде носена. И тя не до такава степен възпроизвежда човешкия потенциал, а просто го допълва по някакъв начин – подсеща го, помага му, предпазва го. Аз така ги виждам нещата на този етап.

Автор: Ангелина Грозева

 

от

публикувано на: 01/10/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: