Locus Local: Древните извори на Сандански

05/08/2020

Южният Сандански всъщност е един от най-старите градове, не само в България, но и в Европа. Сведения за поселения в района на Сандански има още от бронзовата епоха, а учените смятат, че градът е съвременник на Троянската война. Твърди се, че Сандански е най-топлият град в България, а разположението му между Кресненското и Рупелското дефиле, както и множеството минерални извори на територията на община Сандански превръщат града в харесван курорт, в който можете наистина да си починете и дори да се излекувате.

 

 

Казват, че водата инстинктивно привлича човека и така се е случило и със Сандански и неговите извори. Сведения за града има още у Тукидид, който отбелязва, че районът е заселен от тракийски племена, които през V век пр. Хр. основават селището Медиус. Около век по-късно те биват завладени от Филип Македонски, а през II век пр. Хр. и от Римската империя. Така на мястото на Медиус възниква римското селище Дезудава, чиито извори станали известни из цялата империя. Богатата история на Сандански може да бъде проследена по множеството останки от сгради, най-вече храмови. В центъра на античния град археолозите са открили трикорабна базилика, смятана за епископски храм, от времето на разцвет на селището между IV и VI век от новата ера. Към края на този период на възход селището е разрушено и приблизително тогава и преименувано на Св. Врач, в памет на лечителите и християнски светци Козма и Дамян. Градът носи това име чак до 1949 г., когато е преименуван на Сандански.

 

Освен минералните извори, превръщащи града в балнеологичен курорт, може би по присъща за човешкото мислене аналогия, районът е известен и с чудесата си. Като започнем от чудесата на излекуването и минем през чудесата на пророчеството, и двете неразривно свързани, тогава когато става въпрос за болестта и преодоляването ѝ. Може би по тази причина и множеството останки от храмове, както и нови храмове, какъв е този в местността Рупите. Минералните извори там са само първа стъпка в една туристическа обиколка на най-лековитите извори в санданския край. Освен минералните басейни, там има и кални бани, предлагащи лечебна кал и водорасли. А водораслите идват от едно от най-големите съоръжения за култувиране на зелени микроводорасли от видовете Chlorella и Scenedesmus, смятани освен всичко останало и за една от новите суперхрани на века ни.

 

Но не само в Рупите има лечебни минерални извори – такива можете да посетите и в Марикостиново, Градешница, Левуново, Катунци и други, някои от тях открити още в древността, но и такива, чиито лечебни качества са описани едва през XVIII и XIX век. По времето на Османската империя лечебната кал от Марикостиново била карана с волски каруци чак в Цариград, за да бъдат лекувани с нея редица заболявания. До 1907 г. изворите в селото били притежавани от турската община, а впоследствие стават собственост на Яне Сандански, който опитва да ги благоустрои. Днес Марикостиново е балнеоложки център със специализирана болница, в която се лекуват заболявания на опорно-двигателния апарат.

 

Ако направите пътешествие сред всички по-големи минерални извори в района, ще подобрите състоянието на костите си и периферната нервна система, но също така ще имате възможност да разгледате немалко туристически обекти от всякакъв порядък. Освен древните храмове из самия град, в околността можете да разгледате и Мелнишките пирамиди, Роженския манастир, да пиете вино в Мелник или да разгледате запазените части от болярската къща на средновековния деспот Алексий Слав. Самият Сандански блести с огромен прекрасен парк, а едно от задължителните места за посещение е Археологическият музей, построен върху основите на раннохристиянска базилика, и наследник на първото Археологическо дружество „Струма“, създадено още през 1936 г., за да изследва богатото и пребогато минало на града и района.

 

Заради мекия си климат и местоположението си градът е известен не само като място за лечение на нуждаещи се, но и като място, в което можете просто да се освободите от напрежението на ежедневния живот. И да преминете през множество приятни лечебни процедури, които човечеството е открило преди векове, така че в съчетание от всички тези фактори да се почувствате преродени в пречистващата сила на минералната вода.

от

публикувано на: 05/08/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: